MIKONAFIN 250 mg 14 tablet { Umut İlaç } Etkileşimi

Umut Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mikonafin etkileşimi, Mikonafin etken madde, Mikonafin yardımcı maddeler, Mikonafin alkol, Mikonafin etkileşim, Mikonafin kullananlar, Mikonafin dozu, Mikonafin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer tıbbi ürünlerin terbinafin üzerindeki etkisi:

Terbinafinin plazma klerensi, metabolizmayı indükleyen ilaçlar tarafından hızlandmlabilir ve sitokrom P450’yi inhibe eden ilaçlar tarafından inhibe edilebilir. Builaçların birlikte kullanılması gerektiğinde, MİKONAFİN dozajının uygun şekildeayarlanması gerekebilir.

Aşağıdaki tıbbi ürünler terbinafinin etkisini ya da plazma konsantrasyonunu artırabilir: Simetidin terbinafinin klerensini %30 azaltmıştır.

Flukonazol hem CYP2C9 hem de CYP3A4 enzimlerinin inhibisyonu ile terbinafinin Cmax ve EAA değerlerini sırasıyla % 52 ve % 69 artırmıştır. Maruziyette benzer birartış, ketokonazol ve amiodaron gibi hem CYP2C9 hem de CYP3A4’ü inhibe edendiğer ilaçlar terbinafin ile eşzamanlı olarak kullamldığında meydana gelebilir.

Aşağıdaki tıbbi ürünler terbinafinin etkisini ya da plazma konsantrasyonunu azaltabilir: Rifampisin terbinafinin klerensini %100 artırmıştır.

Terbinafinin diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkisi:

Terbinafin aşağıdaki tıbbi ürünlerin etkisini ya da plazma konsantrasyonunu artırabilir: Kafein:

Terbinafin intravenöz yoldan uygulanan kafeinin klerensini % 21 azaltmıştır.

Varfarin:

Terbinafin varfarinin etkilerini artırabilir.

Ağırlıklı olarak CYP2D6 ile metabolize edilen bileşikler:

In vitro ve in vivo çalışmalar terbinafinin CYP2D6 aracılı metabolizmayı inhibe ettiğini göstermiştir. Bu bulgu, aynı zamanda dar bir terapötik pencereye sahip olan veözellikle ağırlıklı olarak CYP2D6 ile metabolize edilen trisiklik antidepresanlar(TCA’lar), D-blokerler, selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRFlar),antiaritmikler (İA, İB ve İC sımfını içeren) ve B tipi monoamin oksidaz inhibitörleri(MAO-İ’ler) ilaç sınıflarının belirli üyeleri gibi bileşikler için, klinik açıdan anlamlıolabilir (bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri).

Terbinafin desipraminin klerensini %82 azaltmıştır (bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri).

Kapsamlı dekstrometorfan (öksürük giderici ilaç ve CYP2D6 prob substratı) metabolizörleri olarak karakterize edilen sağlıklı gönüllülerde yapılan çalışmalarda,terbinafin idrardaki dekstrometorfan/dekstrorfan metabolik oranını ortalama 16 ila 97kat artırmıştır. Böylece, terbinafin güçlü CYP2D6 metabolizörlerini, zayıf metabolizördurumuna dönüştürebilir.

MlKONAFİN ile eşzamanlı olarak kullanılan ve etkileşimlere yol açmayan ya da ihmal edilebilir etkileşimlere yol açan diğer ilaçlarla ilgili bilgiler;

Sağlıklı gönüllülerde ve in vitro koşullarda yapılan çalışmaların bulgularına göre, terbinafin CYP2D6 ile metabolize olanlar hariç olmak üzere (aşağıya bakınız),sitokrom P450 sistemi aracılığıyla metabolize edilen çoğu ilacın (örneğin; terfenadin,triazolam, tolbutamid ya da oral kontraseptifler) klerensini artırma ya da inhibe etmeaçısından ihmal edilebilir bir potansiyele sahiptir.

Terbinafin antipirin ya da digoksinin klerensini değiştirmez.

Terbinafinin flukonazolün farmakokinetiği üzerinde bir etkisi yoktur. Ayrıca terbinafin ve potansiyel olarak eş zamanlı kullanılabilen ilaçlar kotrimoksazol(trimetoprim ve sülfametoksazol), zidovudin veya teofılin arasında klinik açıdan anlamlıbir etkileşim söz konusu değildir.

İnsidansları tek başına oral kontraseptif kullanan hastalardaki insidansla aynı sınırlar İçinde kalmakla birlikte, oral kontraseptiflerle eş zamanlı olarak MİKONAFİN kullananhastalarda bazı menstrüasyon düzensizliği vakaları bildirilmiştir.

Terbinafin aşağıdaki tıbbi ürünlerin etkisini ya da plazma konsantrasyonunu azaltabilir: Terbinafin siklosporinin klerensini %15 artırmıştır.

Terbinafin kodein ve tramadolün etkilerini azaltabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyona ilişkin klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir. Çocuklarda kullanımının güvenilirliği kesin olarak kanıtlanmamışta.