MAXIRAM 10 mg 100 film tablet { Dinçsa } Etkileşimi

Dinçsa Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Maxiram etkileşimi, Maxiram etken madde, Maxiram yardımcı maddeler, Maxiram alkol, Maxiram etkileşim, Maxiram kullananlar, Maxiram dozu, Maxiram kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Memantin’ in farmakolojik etkileri ve etki mekanizması nedeni ile aşağıdaki etkileşmeler oluşabilir:

• Memantinin etki şekli sebebiyle; L-dopa, dopamineıjik agonistler veantikolineıjiklerin etkileri, memantin gibi NMDA antagonistleri ile birliktekullanıldığında artabilir.

Barbitüratlann ve nöroleptiklerin etkilerini azaltabilir. Memantinin antispazmodik ajanlar, dantrolen veya baklofen ile birlikte kullanımı; etkilerini değiştirebilir ve dozayarlaması gerektirebilir.

• Farmakotoksik psikoz riski nedeni ile memantinin amantadin ile birliktekullanımından kaçınılmalıdır. Her iki madde de NMDA-antagonistidir. Aym yaklaşımketamin ve dekstrometorfan için de geçerli olabilir (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanımuyanları ve önlemleri). Memantin ve fenitoinin kombine kullanımına ilişkin ve riskihtimali ile ilgili yayınlanmış bir tane vaka raporu bulunmaktadır.

• Amantadin ile aynı renal katyonik nakil sistemini kullanan simetidin, ranitidin,prokainamid, kinidin, kinin ve nikotin de muhtemel olarak memantin ile etkileşip,plazma düzeyinde artış riski oluşturabilir.

• Memantin, hidroklorotiyazid (HCT) veya HCT’ li herhangi bir kombinasyon ilebirlikte kullanılırsa, HCT serum seviyesinde azalma muhtemeldir.

• Pazarlama sonrası deneyimlerde; varfarin ile birlikte kullanılan hastalarda, izolevakalardaki uluslararası normalleştirme oram (İNO) artışı bildirilmiştir. Nedenselilişki belirlenmiş olmamasına rağmen, oral antikoagülanlar ile birlikte kullanılanhastalarda protrombin zamanı ve İNO’nun yakın gözetim altında tutulması tavsiyeedilir.

Genç sağlıklı deneklerde yapılan tekli doz farmakokinetik (FK) çalışmalarında, gliburid/metformin ya da donepezil ile memantinin aktif madde- aktif madde etkileşimigörülmemiştir.

Genç sağlıklı gönüllülerde yapılan klinik çalışmalarda, memantinin galantamin farmakokinetiği üzerine herhangi bir etkisi görülmemiştir.

Memantin; CYP 1A2, 2A6, 2C9, 2D6, 2E1, 3 A, flavin içeren monooksijenaz, epoksit hidrolaz veya sülfasyonunu in vitro olarak inhibe etmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ait bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ait bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.