MADOL 100 mg/2ml enjeksiyonluk çözelti içeren ampül (5 ampül) Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Madol etkileşimi, Madol etken madde, Madol yardımcı maddeler, Madol alkol, Madol etkileşim, Madol kullananlar, Madol dozu, Madol kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

MADOL, MAO inhibitörleri ile kombine edilmemelidir (bölüm 4.3’e bakınız). Bir opioid olan petidin kullanımından önceki 14 gün içinde MAO inhibitörleri ile tedavi edilenhastalarda, santral sinir sistemi, solunum ve kardiyovasküler fonksiyon üzerinde yaşamı tehditeden etkileşimler gözlenmiştir. MADOL tedavisi sırasında MAO inhibitörleri ile aynıetkileşimler dışlanamaz.

MADOL’ün alkol dahil santral sinir sistemini deprese edici diğer tıbbi ürünlerle bir arada kullanımı SSS etkilerini potansiyalize edebilir (bölüm 4.8’e bakınız).

Farmakokinetik çalışmaların sonuçlan, tramadol ile birlikte veya öncesinde simetidin (karma fonksiyonlu oksidaz enzim inhibitörü) uygulanmasının klinik anlamı olan etkileşimlere yolaçmasının zor olduğunu göstermiştir. Birlikte veya öncesinde karbamazepin (enzimindükleyici) verilişi, analjezik etkiyi azaltabilir ve etki süresini kısaltabilir.

Tramadol konvülsiyonlar oluşturabilir ve selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRİ), serotonin norepinefrin geri-alım inhibitörleri (SNRİ), trisiklik antidepresanlar, antipsikotiklerve nöbet eşiğini düşürücü diğer tıbbi ürünler (örn. bupropion, mirtazapin,tetrahidrokanabiol)’in konvül siy onlara neden olma potansiyelini artırır.

MADOL’ün, tedavide selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRİ) serotonin norepinefrin geri-alım inhibitörleri (SNRİ) gibi serotoneıjik ilaçlarla veya MAO inhibitörleri (bkz bölüm4.3), trisiklik antidepresanlar ve mirtazapin ile kombine edilerek kullanımında serotoneıjiktoksisiteye neden olabilir. Aşağıdakilerden birinin varlığında serotonin sendromu olasılığıakla gelmelidir:

- spontan klonus,

- ajitasyon veya diyaforez ile birlikte indüklenebilir veya oküler klonus

- tremor ve hiperrefleksi,

- hipertoni ve 38 °C’nin üstünde vücut sıcaklığına eşlik eden indüklenebilir veya okülerklonus.

Serotoneıjik ilaçların kesilmesi genellikle hızlı bir düzelme sağlar. Tedavi semptomların tipi ve şiddetine bağlıdır.

Bazı hastalarda artmış INR ile majör kanama ve ekimozlar bildirildiğinden, tramadol ve kumarin türevleri (örneğin varfarin) birlikte uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

CYP3A4’ü inhibe ettiği bilinen ketokonazol ve eritromisin gibi diğer aktif maddeler, tramadolün metabolizmasını (N-demetilasyon) ve muhtemelen aktif O-demetilli metabolitininmetabolizmasını inhibe edebilirler. Bu tip etkileşimlerin klinik önemi araştırılmamıştır (bölüm4.8’e bakınız).

Sınırlı sayıda çalışmada, antiemetik 5-HT3 antagonisti ondansetronun pre- veya postoperatif uygulanışı, postoperatif ağrısı olan hastalarda tramadol gereksinimini artırmıştır.