LEUNASE 10000 IU 1 flakon Yan Etkileri

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Leunase yan etkileri, Leunase etkileri, Leunase zararları, Leunase belirtileri, Leunase uyarılar, Leunase önlemler, Leunase kilo aldırırmı, Leunase zayıflatırmı, Leunase zehirlenmesi, Leunase cinsellik, Leunase sorunlar, Leunase uykusuzluk, Leunase bağımlılık, Leunase bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi LEUNASE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Çok yaygın görülen yan etkiler (Her on hastada birden daha fazla görülür)

-Alleıjik reaksiyonlar (lokal deri üzerinde oluşan kızarıklık, kurdeşen, nefes almanın zorlaşması gibi)

- Kan lipid değerlerinde değişiklikler

- Kan üre artışı

- İştah kaybı, bulantı, kusma, karın ağrıları, ishal ve kilo kaybı gibi belirtiler

- Laboratuvar karaciğer testlerinde değişiklik

- Karaciğer yağlanması

- Kanda albümin değerinde azalma

- Ciltte aşın duyarlılık reaksiyonlan

- Enjeksiyon bölgesinde ağrı, ödem

Yaygın görülen yan etkiler (Her yüz hastada birden fazla ile on hastada birden az görülür)

-Kemik iliği baskılanması.

-Protein sentezinin bozulmasından kaynaklanan kanın pıhtılaşma bozukluklan -Felç eğilimli inme, nöbetler, bilinç kaybı gibi belirtiler.

- Aşın duyarlılığa bağlı şok, bronşlann daralması

- Pankreas fonksiyon bozukluğu

- Huzursuzluk, depresyon, halüsinasyon (olmayan şeyleri görme), zihin kanşıklığı ve somnolans (hafif bilinç bozukluğu)

- Akut böbrek yetmezliği

- Vücut sıcaklığında yükselme, ağrı (sırt ağnsı, eklem ağnsı, karın ağrısı)

Yaygın olmayan yan etkiler (Her bin hastada birden fazla ile yüz hastada birden az görülür)

- Kanda ürik asit değerinde yükselme (hiperürisemi), Kanda amonyak değerinin yükselmesi

Seyrek görülen yan etkiler (Her on bin hastada birden fazla ile bin hastada birden az görülür)

- Komayı içeren, nöbetler ve ciddi bilinç bozuklukları

- Pankreas iltihabı

- Safra akışının yavaşlaması veya durması, sanlık, ölümle sonuçlanabilen karaciğer yetmezliği.

- Yaşamı tehdit eden yüksek ateş

Çok seyrek görülen yan etkiler (Her on bin hastada birden az görülür)

- Bir tür kansızlık (Hemolitik anemi)

- Paratiroid hormonlarının az salgılanması

- Parmaklarda hafif titreme

- Ölümle sonuçlanan pankreas iltihabı

- Bir vakada toksik epidermal nekroliz (Lyell’s sendromu) (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık)

Görülme sıklığı bilinmeyen yan etkiler

- Enfeksiyonlar

Yan etkilerin raporlanması

-Alerjik reaksiyonlar:Asparaginase kullanan hastalarda kızamıklık, ürtiker, artralji ödem, hipotansiyon, respiratuar distres ve anafilaksi gibi ani ölüme neden olabilecek alerjik reaksiyonlar görülebilir.
-Hepatik: Karacijer fonksiyonlarında anormallikler olabilir ve bazı hastalarda fatal seyredebilir. AST(SGOT), ALT(SGPT), serum alkalenfostataz, bilirubin (direkt, indirekt), gamaglobulin ve amonyak artabilir.Hiperammonemi'ye bağlı bilinç bozukluğu görülebileceğinden, hasta periodik kontrollerle dikkatle izlenmelidir.Plazmada kolestrol, fibrinojen, albumin(periferik ödem), kalsiyum düşebilir. Herhangi bir anormal bulgu görülmesi durumunda, uygulama durdurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
-Hematolojik: Düşük fibrinojen konsantrasyonuna bağlı uzamış trombin, protrombin parsiyel protrombin dejerleri sıkça görülebilir.Faktör V ve VIII de belirgin, taktör VII ve IX da dejişken bir düşüş görülebilir.Hipofibrinojemiye bağlı fatal kanamalar ve intrakraniyel hemoraji oluşabilirken, belirgin koagulopati nadirdir. Beyin kanaması, beyin enfarktüsü ve akciğer kanaması gibi şiddetli koagüiasyon bozuklukları (fibrinojen, protrombin plazminojen, AT III, ve protein C vb.) görülebilecejinden, hasta sık laboratuar kontrolleriyle izlenmelidir.Geçici kemikiliği depresyonu nadiren görülebilir.Asparaginase' nin hematolojik etkileri nadiren tedavinin kesilmesini gerektirir.
-Pankreatik: Asparaginase tedavisinde, pankreas hücrelerinin nekrozu ve inilamasyonu veya azalmış insülin sentezi nedeniyle, pankreas fonksiyon bozukluğu sıklıkla oluşabilir.Normal serum amilaz konsantrasyonlarına rağmen, fulminan ve fatal pankreatit görülebilir.Hipoinsülinemi ile giden poliüri, glikozürik hiperosmolar, non-ketotik hiperglisemi görülebilir.Her ne kadar hiperglisemi genellikle geçici olup, tedavinin kesilmesine ve insülin kullanımı ile i.v. sıvı kullanımına yanıt verse de, diabetik ketoasidoz fatal olabilir.
-Renal: Genellikle prerenal azotemi ve beraberinde artmış kalsiyum ve fosfor atılımı oluşur.Geçici proteinüri nadirdir.Akut renal yetmezlik görülebilir.
-Sinir sistemi: Asparaginase' nin merkezi sinir sistemi üzerine yan etkileri; EEG değişiklikleri, hipereksitabilite veya MSS depresyonu, somnolans, letarji, konvülziyon, koma, ajitasyon, baş ağrısı baş dönmesi ve orta derece ile ağır derece arası halüsinasyonlar görülebilir.Nadiren tremor ve artmış kas tonusu ile belirgin parkinson benzeri bir sendrom oluşabilir.
-Gastrolntestlnal: Çoğu hastada hiperammonemiye bajlı bulantı ve kusma, anoreksi, abdominal kramplar ve kilo kaybı oluşur.Diare, oral ve intestinal ülserler nadiren oluşabilir.
-Diğer:Bakteriyel endotoksinlere bajlı olduğu düşünülen; üşüme, ateş, terleme görülebilir. Ürik asit nefropatisine ve EEG değişikliklerine neden olabilecek hiperürisemi olasılıjı unutulmamalıdır.Yeterli hidrasyon, idrarın alkalizasyonu ve/veya allopiranol uygulaması ile ürik asit etkileri azaltılabilir.