LEUNASE 10000 IU 1 flakon Farmakolojik Özellikleri

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: L- Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar ATC Kodu: L01XX02

L-Asparaginaz, L-Asparagin hidrolizini L-aspartik asit ve amonyağa katalizler. Maksimum inhibisyon etki postmitotik G1 fazındadır.

Tümör hücresindeki L-Asparagin seviyesinin düşmesi, L-Asparaginaz etki mekanizması olarak kabul edilmelidir. Asparaginaz uygulanmasının sonucu olarak, tümör hücresi için gerekli olan amino asit L-asparagin, giderek L-aspartik asit ve amonyağa dönüşür. Bunun sonucu olarak asparagin eksikliğine bağlı olarak bu hücrelerde protein sentezi durma noktasına gelir.

Japonya’da 36 enstitüde ağırlıklı olarak hematopoietik organlarında tümör bulunan hastalar ile yürütülen klinik çalışma sonuçları aşağıda özetlenmiştir.

Vakalar Japon çoklu değerlendirme kriterleri tarafından akut lösemi ve malign lenfomada terapötik etkilerin “tam remisyon” ve “kısmi remisyon” olarak verilen cevap şeklinde değerlendirilmiştir.

Hastalık

Tipi

Cevap oranı (cevaplanan/tedavi edilen)

Akut lösemi

Lenfotik lösemi

% 75.0

(51/68)

Miyeloid lösemi

% 40.8

(29/71)

Diğerleri

% 44.4

(4/9)

Malign lenfoma

Hodgkin’s hastalığı

% 36.4

(4/11)

Retiküiosarkom

% 53.8

(7/13)

Lenfo
sarkom

% 68.9

(13/19)

Toplam

% 56.5

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim:

L-Asparaginaz gastrointestinal sistemden emilmez, parenteral yolla verilir. Plazma seviyeleri doza bağlı olmakla birlikte, plazma yarılanma ömrü 8-30 saat arasında değişir ve doz, yaş, cinsiyet, vücut yüzey alanı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları ve hastalığın yayılımından bağımsızdır.

L-Asparaginazın, lenfosarkoma hastalarında 11,000 IU (200 IU/ kg)’Iuk dozda, birbirini izleyen 6 gün boyunca intravenöz uygulanması ile meydana gelen kan konsantrasyonu değişimleri aşağıda gösterilmiştir.

U/mU

Dağılım:

Sıçanlarda 2,500 IU/ kg L-Asparaginazın intravenöz uygulanmasından 15 dakika sonra en yüksek konsantrasyon karaciğerde, sonrasında sırasıyla dalak, akciğer, böbrek, mide, ve en son ince bağırsakta saptanmıştır. Arka arkaya 6 gün süre ile günde 200 IU/kg dozda intravenöz L-Asparaginaz uygulanan lenfomalı hastalarda serum seviyeleri 4. günde maksimuma ulaşır ve 12. güne kadar gittikçe azalır. Verilen dozun % 20’si lenfatik sisteme geçer. Serebrospinal sıvıda plazmadakinin % l’inden daha az oranda bulunur. İdrarda sadece eser miktarda görülür.

Biyotransformasyon:

L-Asparaginaz vücutta asparaginaz enzimi ile aspartik asit ve amonyak’ a dönüşür. Eliminasyon:

Sıçanlarda L-Asparaginaz’m intravenöz olarak 50,000 ilal 00,000 IU/kg’a kadar yüksek dozda uygulanmasından 24 saat soma, uygulanan dozun sadece % 0.014 ila % 0.032’si değişmemiş etkin madde olarak idrarda saptanmıştır. Düşük doz uygulamasından sonra idrarda etkin maddeye rastlanmamıştır.

Dogrusallık/dogrusal olmayan durum:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tek doz toksisitesi (LD50 nıg / kg)

^^\Uygulama yolu

IV

IP

SC

Hayvan türleri

(intravenöz)

(intraperitoneal)

(Subkutan)

Fare

95.7

240.0

210.0

Sıçan

33.3

36.1

36.1

Tekrarlı doz toksisitesi

L-Asparaginazın sıçanlara intraperitoneal yoldan 500 - 91.000 IU / kg dozlarında 6 ay süre iie uygulandığında, dozdan bağımsız olarak; çalışmanın başlangıç safhalarında beslenmede hızlı bir düşüş ve kilo almanın baskılandığı ve histolojik açıdan safra kesesinde konjesyon, ödem, yağ dejenerasyonu, karaciğerde ve böbrekte konjesyon, nefroz ve testiste spermiogenez bozukluğu gözlenmiştir.

Teratojeııite

L-Asparaginaz, farelere intravenöz ve sıçanlara intraperitoneal olarak 1000 IU/kg veya daha yüksek dozlarda uygulandığında, büyümenin baskılandığı, ölümcül sorpsiyon. beyin fıtığı, göğüs vertebra ve kaburgalarında anomali ve kemik oluşumunun gecikmesi şeklinde teratojenik etki göstermiştir.