LEUNASE 10000 IU 1 flakon Zararları

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Leunase zararları, Leunase önlemler, Leunase riskler, Leunase uyarılar, Leunase yan etkisi, Leunase istenmeyen etkiler, Leunase cinsel, Leunase etkileri, Leunase tedavi dozu, Leunase aç mı tok mu, Leunase hamilelik, Leunase emzirme, Leunase alkol, Leunase kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.

Çok yaygın
(>1/10);
yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000): çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Aşağıda listelenen advers reaksiyonlar meydana gelebilir. Hastalar tedavi sırasında dikkatli şekilde gözetim altında tutulmalı ve herhangi bir anormal durum ortaya çıkması durumunda uygulamaya ara verilmesi ya da durdurulması gibi uygun önlemler alınmalıdır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Bilinmiyor: Enfeksiyonlar

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın: Araştırılan üç hücre dizisinde de hafiften orta dereceye kadar kemik iliği baskılanması. Protein sentezinin bozulmasından kaynaklanan koagülasyoıı bozuklukları: kanama, diseıııine intravasküler koagülasyon (DİK) ya da tromboz. Felç eğilimli inme, nöbetler, bilinç kaybı gibi serebral belirtiler.

Çok seyrek: Hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Allerjik reaksiyonlar (lokal eritem, ürtiker, nefes almanın zorlaşması gibi)

Yaygın: Anaflaktik şok, bronkospazm

Endokrin hastalıkları

Yaygın: Diyabetik ketoasidoz, hiperosmolar hiperglisemi ile birlikte pankreas fonksiyon bozukluğu

Çok seyrek: Geçici sekonder hipotiroidizm, tiroksin bağlayan globülin azalması,

hipoparatiroidizm

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: Kan lipid değerlerinde değişiklikler (öm: kolesterol yükselmesi ya da düşmesi, trigliseridlerin yükselmesi, VLDL (çok düşük yoğunluklu lipoprotein) fraksiyon artışı ya da LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) azalması, lipoprotein lipaz aktivitesinde artış) klinik semptomlar olmaksızın çoğu vakalarda; prerenal metabolik dengesizlik nedeniyle kan üre artışı

Yaygın olmayan: Kanda ürik asit değerinde yükselme (hiperürisemi), hiperammonyemi.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Ajitasyon, depresyon, halüsinasyon, konfüzyon ve somnolans (hafif bilinç bozukluğu) şeklinde MSS (merkezi sinir sistem) disfonksiyonu; muhtemel hiperammonyemiden dolayı EEG değişiklikleri (alfa dalga aktivitesinde azalma, teta ve delta dalga aktivitesinde artma).

Seyrek: Komayı içeren, nöbetler ve ciddi bilinç bozuklukları oraya çıkabilir (Reversible Posterior Leukoencephalopathy Syndrome (RPLS)).

Çok seyrek: Parmaklarda hafif titreme

Gastrointestinal hastalıkları

Çok yaygın: İş tali kaybı, bulantı, kusma, abdominal kramplar, diyare ve kilo kaybı gibi

hafiften ona dereceye kadar gastrointestinal belirtiler

Yaygın: Akut pankreatit, diyare ile birlikte görülen pankreas bozuklukları.

Seyrek: Hemorajik ya da nekrolize pankreatit, parotit

Çok seyrek: Pankreas psödokistleri, ölümle sonuçlanan pankreatit, akut parotitle eş zamanlı pankreatit

Hepato-bilier hastalıkları

Çok yaygın: Karaciğer değerlerinde değişiklik (örn. alkalin fosfataz, serum transaminazları, amonyak, LDH ve serum bilirubin seviyelerinde yükselme), karaciğer yağlanması, hipoalbümiııemi (ödemi de kapsayan)

Seyrek: Kolestaz, sarılık, ölümle sonuçlanabilen karaciğer hücre nekrozu ve karaciğer yetmezliği.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: Ciltte aşırı duyarlılık reaksiyonları

Çok seyrek: Bir vakada toksik epidermal nekroliz (Lyell’s sendromu)

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın: Akut böbrek yetmezliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Çok yaygın: Enjeksiyon bölgesinde ağrı, ödem

Yaygın: Vücut sıcaklığında yükselme, ağrı (sırt ağrısı, eklem ağrısı, abdominal ağrı)

Seyrek: Yaşamı tehdit eden yüksek ateş (hiperpireksi)

Araştırmalar

Yaygın: Kan amilazında yükselme

Klinik çalışma verileri ve Japonya’da ilaç kullanım sonuçlarının anket verileri

Ruhsatlandırma öncesinde LEUNASE ile tedavi edilen 188 hastanın 128’inde (% 68.1) laboratuvar verilerinde anormallikler de dahil olmak üzere advers reaksiyonlar rapor edilmiştir. Ruhsatlandırma öncesi, ruhsatlandırma aşaması ve 1 Mayıs 1976 arasındaki dönemde toplam 302 hasta incelenmiştir. Rapor edilen başlıca advers reaksiyonlar: 103 hastada mide bulantısı (% 34.1), 89 hastada kusma (% 29.5), 63 hastada anoreksi (% 20.9), 43 hastada ateş (% 14.2), 96 hastanın 12’sinde hiperamonemi (%12.5) ve 6 hastada şok (% 2.0) görülmüştür.

Klinik bakımdan önemli advers reaksiyonlar

• Şok veya anaflaktik semptomlar meydana gelebilir. Hastalar tedavi sırasında dikkatli şekilde gözetim altında tutularak ve ürtiker, anjiyödem, üşüme, kusma, dispne, bilinç bulanıklığı, konvülsiyon ve kan basıncının düşmesi gibi semptomlar gözlenmesi durumunda ilaç uygulaması derhal durdurularak ve uygun Önlemler alınmalıdır.

• Serebral hemoraji, serebral enfarktüs ve pulmoner hemoraji (fibrinojen, plazmin, AT-III, protein C değerlerinde düşme) gibi ciddi pıhtılaşma bozuklukları gelişebilir. Hastalar tedavi süresince sıklıkla yapılacak testlerle gözlem altında tutulmalı ve herhangi bir anomali tespit edildiği taktirde, tedaviye ara verilmesi veya durdurulması gibi, gerekli önlemler alınmalıdır.

• Şiddetli akut pankreas iltihabı oluşabil inektedir. Tedavi süresince hastalar dikkatli şekilde gözetim altında tutulmalı; karın ağrısı, kusma ve amilaz da dahil olmak üzere pankreas enzimlerinde yükselme gibi belirtiler görülmesi halinde tedaviye durdurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Pankreas endokrinopatisi nedeniyle diabetes mellitus (Langerhans adacıklarının inflamasyonu) da meydana gelebilir. Hastalar tedavi sırasında dikkatli şekilde gözetim altında tutulmalı ve susuzluk, polidipsi ve poliüri gözlenirse uygulamaya ara verilmeli ya da durdurulmalı ve uygun önlemler alınmalıdır.

• Bilinç bozukluğu ile birlikte hiperammonyemi meydana gelebilir. Hastalar sık yapılacak testlerle dikkatle incelenmeli ve eğer bir anormallik gözlenirse, tedaviye ara verilmesi veya durdurulması gibi uygun önlemler alınmalıdır.

• Koma, bilinç bozukluğu ve dezoryantasyon gibi semptomlar oluşabilir. Hastalar dikkatle gözlenmelidir, eğer bir anormallik gözlenirse, tedaviye ara verilmesi veya durdurulması gibi uygun önlemler alınmalıdır.

• Karaciğer yetmezliği gibi ciddi karaciğer hasarı meydana gelebilir. Hastalar karaciğer fonksiyon testiyle dikkatle izlenmelidir ve herhangi bir anormallik tespit edilmesi durumunda uygulama kesilmelidir ve uygun önlemler alınmalıdır.