LERCADIP 10 mg 30 film tablet {8699530090241} Etkileşimi

Recordati Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Lercadip etkileşimi, Lercadip etken madde, Lercadip yardımcı maddeler, Lercadip alkol, Lercadip etkileşim, Lercadip kullananlar, Lercadip dozu, Lercadip kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Lerkanidipinin, CYP3A4 enzimi tarafından metabolize edildiği bilinmektedir ve bu nedenle CYP3A4 inhibitör ve indükleyicileri ile eş zamanlı kullanımı, lerkanidipinin metabolizma ve eliminasyonunu etkiler.

LERCADİP®’ in CYP3A4 inhibitörleri (örneğin; ketokonazol, itrakonazol, ritonavir, eritromisin, troleandomisin) ile beraber reçete edilmesinden kaçınılmalıdır (bölüm 4.3’ e bakınız).

Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü olan ketokonazol ile yapılan bir etkileşim çalışmasında, lerkanidipinin plazma seviyesi dikkate değer bir artış göstermiştir (eutomer S - lerkanidipin için EAA’ da 15 kat artış ve C
maks
’ ta 8 kat artış).

Siklosporin ve lerkanidipin bir arada kullanılmamalıdır (bölüm 4.3’ e bakınız).

Bir arada kullanımlarını takiben, hem lerkanidipin hem de siklosporin plazma seviyelerinde artış gözlemlenmiştir. Genç ve sağlıklı gönüllülerle yapılan bir çalışma, siklosporin lerkanidipin alındıktan 3 saat sonra kullanıldığında, lerkanidipinin plazma seviyesi değişmezken, siklosporinin EAA seviyesinin % 27 yükseldiğini göstermiştir. Bununla birlikte lerkanidipinin siklosporin ile birlikte kullanılması, lerkanidipinin plazma seviyesinde 3 kat artışa ve siklosporinin EAA seviyesinde % 21 artışa neden olmuştur.

®

LERCADİP greyfurt suyu ile birlikte kullanılmamalıdır (bölüm 4.3’ e bakınız). Diğer dihidropiridinlerde olduğu gibi, lerkanidipin greyfurt suyu ile metabolizmasının inhibe olmasına duyarlıdır, bu da sistemik yararlanımı ve hipotansif etkisindeki artışla sonuçlanır.

Yaşlı gönüllülere midazolam p.o. ile birlikte 20 mg’ lık dozda uygulandığında lerkanidipin emilimi artmış (yaklaşık % 40) ve emilim oranı azalmıştır (t
maks
1.75 saatten 3 saate çıkmıştır).
Midazolam konsantrasyonu değişmemiştir.

®

LERCADİP amiodaron ve kinidin gibi sınıf III antiaritmik ilaçlar ve terfenadin, astemizol gibi diğer CYP3A4 substratları ile birlikte reçete edildiğinde dikkatli kullanılmalıdır.

Antihipertansif etki azalabileceğinden ve kan basıncının alışılmış olandan daha sık izlenmesi

®

gerektiğinden, LERCADİP
®
’ in, antikonvülzanlar (örneğin; fentoin, karbamazepin) ve rifampisin gibi CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımına dikkatle yaklaşılmalıdır.

LERCADİP
®
çoğunlukla karaciğer tarafından metabolize edilen bir P blokör olan metoprolol ile birlikte kullanıldığında, lerkanidipinin biyoyararlammı %50 azalırken, metoprololun biyoyararlanımı değişmemiştir. Bu etki, P blokörlerin neden olduğu hepatik kan akışındaki azalmadan kaynaklanabilir ve bu nedenle bu sınıftaki diğer ilaçlarda da görülebilir. Sonuç olarak LERCADİP
®
beta-adrenoseptör bloke edici ilaçlarla birlikte güvenle kullanılabilir fakat doz ayarlaması gerekebilir.

Fluoksetinle (CYP2D6 ve CYP3A4’ ün bir inhibitörü) 65 ± 7 (ortalama ± standart sapma) yaşındaki gönüllüler üzerinde yürütülen bir etkileşim çalışması, lerkanidipin farmakokinetiğinde klinik olarak anlamlı bir değişim göstermemiştir.

Günlük 800 mg simetidin, lerkanidipinin plazma seviyesinde önemli bir değişikliğe neden olmaz, fakat daha yüksek dozlarda lerkanidipinin biyoyararlanımı ve hipotansif etkisi artabileceğinden dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kronik olarak P-metildigoksin ile tedavi edilen hastalarda 20 mg lerkanidipinin birlikte

®

kullanımı farmakokinetik etkileşim belirtisi göstermemiştir. Aç karnına 20 mg LERCADİP dozunu takiben digoksinle tedavi edilen sağlıklı gönüllülerde EAA ve renal klerenste dikkate değer bir değişiklik olmazken, digoksinin Cmaks değerinde % 33 ortalama artış görülmüştür.
Digoksin ile birlikte kullanıldığında hastalar digoksin toksisite belirtilerine karşı yakından izlenmelidir.

20 mg’ lık LERCADİP® 40 mg simvastatin ile çoklu dozlarda birlikte kullanıldığında simvastatinin aktif metabolit P-hidroksiasit seviyesi % 28, EAA seviyesi % 56 artarken lerkanidipin EAA seviyesi dikkate değer şekilde değişmemiştir. Böyle değişikliklerin klinik ayırıcılığı olması muhtemel değildir. Bu tür ilaçlarda, gösterildiği gibi, simvastatin akşam, lerkanidipin sabah kullanıldığında etkileşim beklenmez.

®

Sağlıklı gönüllülerde aç karnına 20 mg’ lık LERCADİP dozunun birlikte kullanımı, varfarinin farmakokinetiğini değiştirmemektedir.

LERCADİP® diüretikler ve ACE inhibitörleriyle güvenli bir şekilde kullanılmaktadır.

Antihipertansif ilaçların damar genişletici etkisini arttırabileceği için alkolden kaçınılmalıdır (bölüm 4.4’ e bakınız).

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.