LATROST-T 2.5 ml göz damlası Dozu

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Latrost dozu, Latrost dozaj, Latrost doz aşımı, Latrost uygulama, Latrost kullanım şekli, Latrost kullanımı, Latrost kullanım süresi, Latrost açmı tokmu, Latrost nedir, Latrost ne için kullanılır, Latrost nasıl kullanılır, Latrost faydaları, Latrost etkileri, Latrost günde kaç kez, Latrost sabah mı akşam mı, Latrost fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler için önerilen tedavi, hastalıktan etkilenmiş göz(ler)e günde bir kez, bir damla damlatılması şeklindedir.

Bir doz atlandığında, tedaviye, bir sonraki dozu önceden planlandığı zamanda uygulayarak devam edilmelidir. Latanoprostun günde 1 kereden fazla kullanılması göz tansiyonu düşürücüetkisini azalttığı bilindiğinden LATROST-T günde bir kereden fazla kullanılmamalıdır.

Nazolakrimal kanalın tıkanması ile veya göz kapağını iki dakika kapalı tutarak kullanımı, sistemik absorbsiyonu düşürür. Bu uygulama sistemik istenmeyen etkileri azaltıp, lokal etkiyiartırabilir.

Birden fazla göz damlası kullanılıyorsa, ilaçlar en az beş dakika arayla uygulanmalıdır.

Uygulama şekli:

• LATROST-T’nin şişesini alınız.

• Ellerinizi yıkayınız.

• Şişenin kapağını açınız.

• Kapağın altında bulunan halkayı çıkarınız (bkz. Resim 3 ve Resim 4).

• Kapağı halka olmadan tekrar kapatınız. Kapak içerisindeki plastik pin şişenin ucunu

delecektir (bkz. Resim 5)

Göze damlatılarak aşağıdaki şekilde uygulanır.

1. Şişe kapağını açınız.

2. Parmağınızın uç bölümünü kullanarak, hasta gözünüzün alt göz kapağını aşağıya doğruyavaşça çekiniz.

3. Damlatıcının ucunu gözünüze yaklaştırınız ancak gözünüze değdirmeyiniz.

4. Damlatıcıyı yavaşça sıkınız ve gözünüze sadece bir damla damlatınız. Daha sonra gözkapağını serbest bırakınız.

5. LATROST-T kullanımından sonra, parmağınız ile gözünüzün kenarından burnunuza doğruaşağıdaki şekilde gibi 2 dakika bastırınız. Bu latanoprost ve timololün vücudunuzun diğerbölümlerine geçişini engellemeye yardımcı olacaktır.

6. Doktorunuz diğer gözünüze de uygulamanızı söyledi ise, ona da aynı şekilde uygulamayapınız.

7. Şişeyi kapatınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar ve adolesanlardaki güvenlilik ve etkililik saptanmadığından, LATROST-T’nin bu yaş grubunda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Doz erişkin dozu ile aynıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

İnsanlarda LATROST-T’ye bağlı doz aşımıyla ilgili veri yoktur.

Sistemik timolol doz aşımının semptomları: Bradikardi, hipotansiyon, bronkospazm ve kalp durmasıdır. Bu semptomlar ortaya çıktığı takdirde semptomatik ve destekleyici tedaviuygulanmalıdır. İn vitro olarak yapılan hemodiyaliz çalışmasında timololün kan plazmasmdanveya tüm vücuttan kolayca diyaliz edilemediğini gösterilmiştir. Böbrek yetmezliği olanhastalarda yapılan bir çalışmada timololün kolayca diyaliz edilemediği gösterilmiştir.

Latanoprost ile doz aşımına bağlı olarak, göz iritasyonu ve konjonktiva hiperemisi dışında oküler veya sistemik bir yan etki bilinmemektedir.

Latanoprostun kazara içilmesi halinde, şu bilgiler faydalı olabilir: Tedavi: Gerekli ise gastrik lavaj. Semptomatik tedavi. Latanoprost karaciğerden ilk geçiş sırasında büyük oranda (%90’dan fazlası) metabolize olur. Sağlıklı gönüllülerde 3 mikrogram/kg dozunda intravenözinfuzyon herhangi bir semptoma yol açmazken, 5.5-10 mikrogram/kg dozunda bulantı,abdominal ağrı, baş dönmesi, yorgunluk, sıcak basması ve terlemeye neden olmuştur. Buetkiler hafif ila orta şiddette olup, enfüzyonun sona ermesinden 4 saat sonra, tedaviye gerekolmadan ortadan kalkmıştır.