LATISSE % 0.03 steril oftalmik solüsyonu. 3 ml Uyarılar

Allergan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Latisse uyarılar, Latisse zararları, Latisse önlemler, Latisse riskler, Latisse yan etkisi, Latisse alerji, Latisse alkol, Latisse hamileler, Latisse emzirme, Latisse araç kullanımı, Latisse fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

 Göz içi basıncı üzerine etkileri

Bimatoprost, yüksek intraoküler basıncı (GİB) olan hastalarda doğrudan göze uygulandığında GİB’i düşürür. Yapılan klinik çalışmalarda, yüksek GİB’i olan veya olmayan hastalarda kullanılan LATISSE GİB’i düşürmüştür, ancak bu düşüş klinik kaygı yaratacak büyüklüke olmamıştır.

Bimatoprost ile yapılan oküler hipertansiyon çalışmalarında, gözün günde bir dozun üzerinde bimatoprosta maruz kalmasının intraoküler basınç düşürücü etkiyi azaltabileceği gösterilmiştir. Yüksek intraoküler basınç tedavisi için bimatoprost veya diğer prostaglandin analoglarını kullanan hastalarda, eş zamanlı LATISSE kullanımı GİB’de istenen düşüşü engelleyebilir. GİB’in düşürülmesi için bimatoprost da dahil olmak üzere prostaglandin analoglarını kullanan hastalar, LATISSE’i yalnızca doktorlarına danıştıktan sonra kullanmalı ve intraoküler basınç değişiklikleri açısından takip edilmelidir.

İris pigmentasyonu

Bimatoprost uygulandığında iris pigmentasyonunda artış meydana gelmiştir. Hastalar, kalıcı olması    muhtemel olan kahverengi iris pigmentasyonu potansiyeli hakkında

Pigmentasyon değişikliğinin nedeni, melanosit sayısındaki artıştan ziyade melanositlerdeki melanin içeriğinde oluşan artıştır. Pigmentasyon artışının uzun süreli etkileri bilinmemektedir. Bimatoprost uygulamasıyla görülen iris rengi değişiklikleri birkaç ay ila yıl boyunca fark edilemeyebilir. Tipik olarak, göz bebeği etrafında oluşan kahverengi pigmentasyon eş merkezli olarak iris çevresine doğru yayılır ve irisin tamamı veya bir kısmı daha kahverengimsi renk alır. İristeki renkli noktalanmalar veya lekelerin tedaviden etkilenmediği görülmüştür.

Göz Kapağı Pigmentasyonu

Bimatoprostun periorbital pigmentli dokularda veya kirpiklerde pigment değişikliklerine (koyulaşma) neden olduğu bildirilmiştir. Bimatoprost uygulandığı sürece pigmentasyonun artması beklenmektedir, ancak çoğu hastada bimatoprost tedavisi durdurulduktan sonra geri döndürülebilir nitelikte olduğu bildirilmiştir.

Tedavi Alanı Dışında Tüylenme

LATISSE’in cilt yüzeyiyle tekrarlanan şekilde temas ettiği alanlarda tüylenme potansiyeli bulunmaktadır. LATISSE’in yalnızca ürünle birlikte verilen steril aplikatörler kullanılarak kirpik kökünde üst göz kapağı sınırı derisine uygulanması ve yanak veya diğer cilt alanlarına akmasını önlemek için göz kapağı sınırındaki fazla LATISSE’in dikkatlice silinmesi önemlidir.

İntraoküler İnflamasyon

İnflamasyon alevlenebileceğinden LATISSE, aktif intraoküler inflamasyonu olan (örn. üveit) hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Maküler Ödem

Yüksek GİB için bimatoprost tedavisi uygulandığı sırasında, sistoid maküler ödem de dahil olmak üzere maküler ödem bildirilmiştir. LATISSE, afakik hastalarda, yırtık arka lens kapsülü olan psödofakik hastalarda veya bilinen maküler ödem risk faktörleri olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

LATISSE’in veya Aplikatörlerin Kontaminasyonu

LATISSE şişesi kullanım sırasında zarar görmeyecek şekilde saklanmalıdır. LATISSE’in, belirtildiği gibi, her göz için ayrı tek kullanımlık aplikatöre damlatılarak kullanılması önemlidir. Şişe ucunda bulaşma olabileceğinden, ucun herhangi bir başka yüzeyle temas etmesine izin verilmemelidir. Ürünle birlikte verilen steril aplikatörler yalnızca tek bir göz için kullanılmalı ve ardından atılmalıdır; aplikatörlerin tekrar kullanımı bulaşma ve enfeksiyon potansiyelini artırır. Çok dozlu topikal oftalmik ürün kullanımıyla ilişkili olarak bakteriyel keratit bildirimleri bulunmaktadır.

Kontakt Lenslerle Kullanım

LATISSE benzalkonyum klorür içermektedir. Benzalkonyum klorür gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bütün oküler ilaçlarda olduğu gibi, görmede geçici bulanıklık olabilir böyle durumlarda, araç veya makine kullanmaya başlamadan önce bulanıklığın geçmesi beklenmelidir.