KETEK 400 mg 10 film tablet Ruhsat Bilgileri

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

7. RUHSAT SAHİBİ

8. RUHSAT NUMARASI

113/52

9.İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ

10. KÜB’ÜN YENİLENME TARİHİ

1 Klinik etkinlik, onaylanmış klinik endikasyonlarda duyarlı izolatlar için kanıtlanmıştır. $ doğal, orta dereceli duyarlılık

f MRSA arasında, MLSBc (Temel Makrolid- linkozamid ve streptogramin B fenotipi) dirençli suşların oranı % 80 in üzerindedir, telitromisin MLSBc’ye karşı aktif değildir.

Direnç:

Telitromisin, in vitro olarak Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae ve Streptococcus pyogenes’e MLSB direnci oluşturmamaktadır; telitromisinin 3 keto fonksiyonuyla ilişkili bir niteliktir. Spontan mutasyona bağlı olarak telitromisine in vitro direnç gelişimi nadirdir. MRSA’nın çoğunluğu yapısal bir MLSB mekanizmasıyla eritromisin A’ya dirençlidir.

In vitro sonuçlar, telitromisinin eritromisin ermB ya da mefA ile ilişkili direnç mekanizmalarından etkilendiğini, ancak bunun eritromisine kıyasla daha düşük derecede olduğunu göstermiştir. Telitromisine maruz kalma artmış MİK değerleri olan pnömokoksik mutantların seleksiyonuna yol açmamasına karşın, MİK değerleri öngörülen duyarlılık aralığında kalmıştır.

Streptococcus pneumoniae için, telitromisin ile diğer antibakteriyel sınıflan arasında, eritromisin A ve/veya penisiline direnci de içeren çapraz direnç ya da ortak direnç yoktur. Streptococcus pyogenes için, eritromisin A’ya yüksek düzeyli dirençli suşlar için çapraz direnç ortaya çıkmaktadır.

Ağız içi ve barsak florası üstündeki etkisi ile ilgili çalışma

Sağlıklı gönüllülerde yapılan kıyaslamalı bir çalışmada, 10 gün süreyle; günde bir kere 800 mg telitromisin ve günde iki kere 500 mg klaritromisin verilmesi sonucunda ağız ve barsak florasında benzer ve geri dönüşümlü bir azalma olduğu görülmüştür. Ancak klaritromisinin tersine, telitromisin ile yapılan tedavi sonucunda tükürükte dirençli alfa streptokok suşu hiç ortaya çıkmamıştır.

5.2.Farmakokinetik özellikler

Emilim

Oral uygulamadan sonra, telitromisin oldukça hızla emilmektedir. Günde bir kez telitromisin 800 mg doz uygulamasıyla dozdan sonra 1-3 saat içinde yaklaşık 2 mg/l ortalama maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşılmaktadır. Mutlak biyoyararlanım, 800 mg tek dozdan sonra yaklaşık %57’dir. Emilim hızı ve kapsamı besin alınımından etkilenmemektedir ve dolayısıyla KETEK tabletler besinlerden bağımsız olarak verilebilir.