HIPOKORT ARTI losyon 50 gr Uyarılar

Orva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Hipokort uyarılar, Hipokort zararları, Hipokort önlemler, Hipokort riskler, Hipokort yan etkisi, Hipokort alerji, Hipokort alkol, Hipokort hamileler, Hipokort emzirme, Hipokort araç kullanımı, Hipokort fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

HİPOKORT ARTI haricen kullanılır.

Gözlere, yüze ve ano-genital bölgeye temas ettirmeyiniz.

Çocuklann göremeyeceği ve erişemeyeceği yerlerde saklayınız.

Topikal kortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonu, bazı hastalarda geri dönüşümlü HPA eksen supresyonuna, Cushing sendromununa, hiperglisemiye ve glikozüriye neden olur. Güçlü kortikosteroidlerin geniş yüzeylere uygulanması, uzun süre kullanılması ve kapalı bandaj altındaki uygulamalar topikal kortikosteroidlerin sistemik absorbsiyonunu artıran faktörlerdir. Bu nedenle; geniş yüzeylerde, kapalı bandaj altında ve yüksek dozda güçlü kortikosteroid uygulandığında, hastalarda periyodik olarak idrardaki serbest kortizol ve ACTH stimülasyon testi ile HPA eksen supresyonu değerlendirilmelidir. Eğer HPA eksen supresyonu gözlenirse, ilaç uygulanmasına ara verilir veya daha zayıf etkili bir kortikosteroid ile tedaviye devam edilir. İlaca ara verildiğinde, HPA eksen fonksiyonunun düzelmesi çabuk ve tam olur. Tahriş oluştuğu takdirde, kortikosteroide ara verilip uygun bir tedavi ile devam edilir. Dermatolojik enfeksiyon oluştuğu takdirde, uygun bir antifungal veya antibakteriyel ajan ile tedavi edilmelidir. Eğer kısa zaman içinde olumlu sonuç alınmaz ise, enfeksiyon yeterli bir şekilde kontrol altına alınıncaya kadar kortikosteroide ara verilmelidir.

Topikal kortikosteroidlerin, çocuklarda yetişkinlere göre daha fazla absorbe olmasına bağlı olarak sistemik toksisite riski artar. Çocuklarda topikal kortikosteroid kullanımının, HPA eksen supresyonuna ve Cushing sendromuna yetişkinlere göre daha fazla neden olduğu gösterilmiştir. Çocuklarda topikal kortikosteroid uygulandığında, HPA eksen supresyonu, Cushing sendromu ve intrakranyal hipertansiyon gözlenmiştir. Çocuklarda adrenal supresyonunun gelişmesi, büyüme ve kilo alımmımn gecikmesine, plazmada kortizol miktarının azalmasına ve HPA eksen stimülasyonunun cevapsız kalmasına neden olabilir. İntrakranyal hipertansiyon; fontanellerin şişmesine, baş ağrısına ve bilateral optik papilla ödemine neden olabilir. Çocuklarda kronik olarak kortikosteroid tedavisi çocuklann büyümelerine ve gelişmelerine engel olabilir.

Çocuk bezlerinin altında kullanılmamak dır.

Topikal steroidlerin göz çevresine kullanımının, göz içi basıncının artışına ve glokoma neden olduğu rapor edilmiştir.

HİPOKORT ARTI ile tedavi sonlandmldığında hastalık şiddetlenerek tekrarlayabilir.

Tedavi süresi doktorla görüşülüp uzaülabilir.

HİPOKORT ARTI’mn içeriğinde bulunan,

- Butil hidroksitoluen (E321) nedeniyle lokal deri reaksiyonlanna (örneğin, kontak dermatite) ya da gözlerde ve mukoz membranlarda iritasyona,

- Setil alkol ve Stearil alkol nedeniyle ise lokal deri reaksiyonlanna (örneğin, kontak dermatite) sebebiyet verebilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Cilt üzerine topikal olarak uygulanan HİPOKORT ile ilgili olarak, bu konuda yapılmış bir çalışma mevcut değildir.