GYNELLE 21 draje Etkileşimi

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gynelle etkileşimi, Gynelle etken madde, Gynelle yardımcı maddeler, Gynelle alkol, Gynelle etkileşim, Gynelle kullananlar, Gynelle dozu, Gynelle kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Etkileşimler

Karaciğer enzimi indükleyiciler

Hepatik enzimleri (özellikle sitokrom P450 3A4) indükleyen ilaçlar kontraseptif steroidlerin metabolizmasını artırdığından ara kanama ve gebeliğe yol açabilir.

Aşağıdaki durumların KOK’lar ve GYNELLE gibi östrojen/progesteron kombinasyonları ile klinik açıdan önemli etkileşimler sergilediği gösterilmiştir:

Antiretroviral ajanlar

• Ritonavir

• Nelfınavir

• Nevirapin

Antikonvül zanl ar

• Barbitüratlar (fenobarbiton dahil)

• Primidon

• Fenitoin

• Karbamazepin

• Okskarbazepin

• Topiramat

Antibiyotikler/antifungaller

• Griseofulvin

• Rifampisin

Bitkisel ilaçlar

• Sarı kantaron otu (Hypericum perforatum)

Karaciğer enzimi indükleyicileri ile etkileşimlerin yönetilmesi

Mikrozomal enzimleri uyaran ilaçlarla etkileşim gelişebilir, bu etkileşimler cinsiyet hormonu klerensinde artışa neden olabilir, bu durum da kanama ve/veya kontraseptif başarısızlıklasonuçlanabilir.

Bu ilaçlardan herhangi biriyle kısa süreli tedavi alan kadınların geçici olarak KOK’a ilave olarak bir bariyer yöntemi kullanmaları veya diğer bir kontrasepsiyon yöntemi seçmelerigerekmektedir. Bariyer yöntemi, eşzamanlı ilaç tedavisi ve bunu takip eden 28 gün süresincekullanılmalıdır. Bariyer yönteminin kullanıldığı dönem bir paketin içeriğini geçecek olursa,draje alınmayan herhangi bir ara verilmeksizin sonraki kutuya başlanmalıdır. Bu durumda,ikinci kutunun sonuna kadar geri çekilme kanaması beklenmemelidir. Hastada ikinci kutununbitiminden sonraki draje kullanılmayan aralıkta geri çekilme kanaması olmadığı takdirde,sıradaki kutuya devam edilmeden önce gebelik olasılığı dışlanmalıdır.

Hepatik enzim indükleyicilerle uzun süreli tedavi gören kadınlarda farklı bir kontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır.

GYNELLE klerensini artıran maddeler (enzimlerin uyarılmasıyla GYNELLE etkililiğinin azalması), örn.: Fenitoin, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelenokskarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin ve sarı kantaron içeren ürünler.

GYNELLE klerensi üzerine değişken etkilere sahip maddeler; örneğin:

GYNELLE ile birlikte uygulandığında birçok HIV/HCV proteaz inhibitörü ve nükleozid olmayan ters transkriptaz inhibitörleri plazma östrojen veya progesteron konsantrasyonlarınıazaltabilmekte ya da artırabilmektedir. Bu değişiklikler bazı olgularda klinik açıdan anlamlıolabilir.

Diğer ilaçlar üzerine etkiler

Oral kontraseptifler ve GYNELLE gibi östrojen/progesteron kombinasyonları diğer bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebilir. Bunun sonucu olarak, plazma ve dokukonsantrasyonları artabilmekte (örn. siklosporin) veya azalabilmektedir (örn. lamotrijin).

Not: Olası etkileşimlerin tanımlanması için eşzamanlı ilaçların reçeteleme bilgilerine bakılmalıdır.

Laboratuvar testleri

Oral kontraseptif kullanımı karaciğer, tiroid, adrenal ve renal fonksiyonlara ilişkin biyokimyasal parametreleri, plazma taşıyıcı protein ve lipid/lipoprotein fraksiyonu düzeyleri,karbonhidrat metabolizması parametreleri ve pıhtılaşma ile fıbrinoliz parametreleri gibi bazılaboratuvar testlerinin bulgularını etkileyebilir. Dolayısıyla, laboratuvar personeli laboratuvartestleri talep edildiğinde oral kontraseptif kullanımı konusunda bilgilendirilmelidir.