GLOKOPROST %0.005 göz damlası Uyarılar

Generica Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Glokoprost uyarılar, Glokoprost zararları, Glokoprost önlemler, Glokoprost riskler, Glokoprost yan etkisi, Glokoprost alerji, Glokoprost alkol, Glokoprost hamileler, Glokoprost emzirme, Glokoprost araç kullanımı, Glokoprost fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

• Latanoprost iris içindeki kahverengi pigmenti artırarak göz rengini tedricen değiştirebilir. Bu etki özellikle mavi-kahverengi, gri-kahverengi, yeşil-kahverengi veya sarı-kahverengi gibi karma renkli irisleri olanlarda daha çok görülür ve iristeki stromal melanositlerin melanin içeriğinin artmasına bağlıdır. Etkilenen gözde pigmentasyon tipik olarak merkezden perifere doğru olur ve iris daha kahverengi veya daha koyu görünebilir. İki yıl boyunca tedavi gören hastaların katıldığı klinik çalışmalarda, homojen mavi, gri, yeşil veya kahverengi irislerde bu tür değişiklikler nadiren görülmüştür.

İrisin rengindeki değişiklik yavaş yavaş meydana gelir ve aylarca veya yıllarca farkına varılamayabilir. Yapılan klinik çalışmalarda, söz konusu renk değişikliği herhangi bir semptom ya da patolojik değişiklikle ilişkilendirilememiştir. Tedavi kesildikten sonra renk değişikliği ilerlememektedir, ancak o ana kadar oluşan değişiklikler kalıcı olabilmektedir.

Latanoprost ile yapılan çalışmalarda, iristeki renk değişikliğinin genellikle tedavinin ilk 8 haftası içinde ortaya çıktığı görülmüştür. Nadiren tedavinin iki veya üçüncü yılında görülmüş ve tedavinin dördüncü ve beşinci yıllarında ortaya çıkmamıştır.

Uzun süreli çalışmalardan sonuç elde edilene kadar, karma renkli irise sahip hastalarda, Latanoprost ile uygulama ancak diğer göz içi basıncını düşüren ilaçlara tahammülsüzlük gösteren veya yeterli cevap alınamayan vakalarda tavsiye edilir.

Tedavi, iristeki ben ya da benekleri etkilemez.

Klinik çalışmalarda, ön kamaranın trabeküler ağında ya da başka bir yerinde pigment birikimine rastlanmamıştır, ancak, irisin pigmentasyonu hakkında daha uzun süreli deneyimler elde edilmedikçe, hastalar düzenli olarak kontrol edilmeli ve iris pigmentasyonunda artış olduğunda klinik durum değerlendirilerek gerekirse tedavi kesilmelidir.

Tedavi başlatılmadan önce hastalar gözlerinin renginde bir değişiklik olabileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Tek taraflı tedavide kalıcı heterokromi oluşabilir.

•Latanoprostun kronik kapalı açılı glokom, psödofakik hastalardaki açık açılı glokom ve pigmenter glokomda kullanımı ile ilgili deneyim sınırlıdır. Latanoprost enflamatuar ve neovasküler glokom, oküler enflamasyon durumları veya konjenital glokomda denenmemiştir. Latanoprostun pupile etkisi çok az veya hiç yoktur, ancak kapalı açılı glokom krizinde denenmemiştir. Bu nedenle, daha fazla deneyim sağlanana kadar, latanoprostun bu endikasyonlarda dikkatli kullanılması önerilir.

•Latanoprost ile tedavi sırasında kistoid maküla ödemi de kapsayan, maküler ödem olguları rapor edilmiştir. Bu raporlar esas olarak afakik hastalarda, posterior lens kapsül yırtığı olan psödofakik hastalarda veya maküler ödem için risk faktörü olduğu bilinen hastalarda görülmüştür. Latanoprost bu tip hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

•Latanoprost göz damlalarında sıklıkla kullanılan bir koruyucu olan benzalkonyum klorür içerir. Bu maddenin keratik çökelti ve/veya toksik keratopatiye neden olabildiği rapor edilmiştir ve gözlerde irritasyona neden olabilir. Ayrıca bu maddenin yumuşak kontakt lenslerin renklerini kaybetmesine neden olduğu bilinmektedir. Göz kuruluğu olan veya korneayı ilgilendiren durumları olan hastalarda latanoprostun sık veya uzun süreli kullanılması durumunda hastanın yakından izlenmesi gereklidir. Benzalkonyum klorür kontakt lensler tarafından absorbe edilebildiğinden, kontakt lensler Latanoprost damlatılmadan önce çıkarılıp, damlatıldıktan en az 15 dakika sonra tekrar kullanılabilir.

•Katarakt cerrahisinin peri-operatif döneminde latanoprost kullanımı ile ilgili sınırlı veri bulunmaktadır. Latanoprost bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

•İrit veya üveit için predispozan faktörleri olduğu bilinen hastalarda Latanoprost dikkatle kullanılmalıdır.

•Astım hastalarında kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır, ancak pazarlama sonrası deneyimde bazı vakalarda astım alevlenmesi ve/veya dispne rapor edilmiştir. Bu nedenle, astım hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Tüm diğer göz preparatlarında olduğu gibi, GLOKOPROST'un da göze damlatılması geçici görme bulanıklıklarına yol açabilir. Araç veya makine kullanılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.