FUCIDIN 500 mg 15 film tablet Uyarılar

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fucidin uyarılar, Fucidin zararları, Fucidin önlemler, Fucidin riskler, Fucidin yan etkisi, Fucidin alerji, Fucidin alkol, Fucidin hamileler, Fucidin emzirme, Fucidin araç kullanımı, Fucidin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

FUCİDİN statinlerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu kombinasyonu kullanan hastalarda rabdomiyoliz (ölümcül olabilir) geliştiğine dair bildirimler mevcuttur (bakınız bölüm 4.5).Sistemik FUCİDİN kullanımının gerekli olduğu durumlarda, statin tedavisi kesilmelidir.Hasta, kas ağrısı, güçsüzlüğü ve hassasiyeti gibi semptomların geliştiği durumda hemen tıbbiyardım almak üzere uyarılmalıdır. Statin tedavisi, son FUCİDİN tablet alımından 7 gün sonrabaşlanabilir. Ciddi infeksiyonlar gibi uzamış FUCİDİN tablet tedavisi gerektiren bazıdurumlarda statin ve FUCİDİN birlikte kullanımı tıbbi gözetim altında olmalı ve her vaka içinayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Fusidik asid karaciğerde metabolize olup safraya salınır. Aynı yoldan atılan linkomisin ve rifampisin gibi antibiyotikler ile kullanılacaksa önlem alınmalıdır. Sistemik tedavi sırasındakaraciğer enzim yükselmeleri ve sarılık oluşabilir, Ancak tedavinin sonlandırılması ilegenelde bu durumlar ortadan kalkar, (bknz bölüm 4.8).

Aşağıdaki durumlarda periyodik karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır:

• yüksek oral dozlar kullanılıyor ise

• ilaç uzun zamandır kullanılıyor ise

• bilinen karaciğer fonksiyon bozukluğu var ise

• karaciğer toksisite potansiyeli olan ilaç kullanılıyor ise

• safra yolları tıkanıklığı mevcut ise

• aynı yolla atılan ilacın birlikte kullanımı söz konusu ise.

Sodyum fusidat, in vitro olarak bilirubini bağlı olduğu albuminden ayırabileceğinden, bilirubin metabolizması bozuk olan hastalarda FUCİDİN kullanılırken gerekli önlemler almalıdır.

Biyotransformasyonu CYP-3A4 üzerinden gerçekleştirilen ilaçlarla birlikte kullanımdan kaçınılmalıdır (bkz bölüm 4.5).

Tüm antibiyotiklerde olduğu gibi uzun ve tekrarlayan kullanımlarda direnç gelişebileceği akılda tutulmalıdır.

FUCİDİN her dozunda 180 mg laktoz monohidrat içermektedir. İçeriğindeki laktoz monohidrat nedeniyle nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya daglikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

FUCİDİN her dozunda 10 mg sodyum içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FUCİDİN’in araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.