FUCIDIN 500 mg 15 film tablet Etkileşimi

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fucidin etkileşimi, Fucidin etken madde, Fucidin yardımcı maddeler, Fucidin alkol, Fucidin etkileşim, Fucidin kullananlar, Fucidin dozu, Fucidin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Sistemik FUCİDİN ile statinlerin eş zamanlı uygulanması rabdomiyolizi içeren miyopati riskini arttırabilir. Bu kombinasyonun eş zamanlı uygulanması her iki ajanın plazma konsantrasyonlarında artışa neden olabilir. Farmakodinamik olarak mı yoksa farmakokinetik olarak mı etkileşim gösterdikleri bilinmemektedir. Bu kombinasyonu kullanan hastalardarabdomiyoliz (bazen ölümcül olayları içeren) bildirilmiştir. Sistemik FUCİDİN kullanımınıngerekli olduğu durumlarda, FUCİDİN kullanımı sırasında statin tedavisi sonlandırılmalıdır(bknz bölüm 4.4).

Sistemik olarak uygulanan FUCİDİN’in eş zamanlı olarak kumarin türevleri ya da benzer etkili antikoagülanlar ile eş zamanlı olarak uygulanması bu ajanların plazmakonsantrasyonlarını arttırabilir ve buna bağlı olarak da antikoagülan etkileri artabilir. Hastanınlaboratuar parametreleri yakından takip edilmeli ve gerekli olursa antikoagülanın dozuayarlanmalıdır. Benzer şekilde FUCİDİN uygulamasının sonlandırılması gerekirse,antikoagülan dozu ayarlanmalıdır. Bu etkileşimin mekanizması bilinmemektedir.

Sodyum fusidatın karaciğerdeki metabolizması tam olarak bilinmemektedir, bununla beraber sodyum fusidat ve CYP-3A4 ile biyotransformasyona uğrayan ilaçlar arasındaki etkileşimaçık değildir. Bu etkileşimin görünen mekanizması, metabolizmanın ortaklaşa inhibisyonudur.FUCİDİN’in CYP’ler üzerine in vitro etkisi ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. CYP-3A4ile biyotransformasyona uğrayan ilaç alan hastalarda sodyum fusidat kullanımından kaçınılmalıdır.

HIV proteaz inhibitörleri (ritonavir, sakuinavir) ile FUCİDİN Tablet beraber kullanımı, her iki molekülün de plazma konsantrasyonlarını arttırabileceğinden hepatotoksisite açısından dikkatli olunmalıdır

Sodyum fusidat ve siklosporin’in aynı anda kullanılması siklosporin’in plazma konsantrasyonunu artırır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Bildirilmemiştir.

Pediyatrik popülasyon

Bildirilmemiştir.