FLUOROURACIL-FARMAKO 250 mg/5 ml IV enj. çöz. için 10 flakon Uyarılar

Farmako Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fluorouracil uyarılar, Fluorouracil zararları, Fluorouracil önlemler, Fluorouracil riskler, Fluorouracil yan etkisi, Fluorouracil alerji, Fluorouracil alkol, Fluorouracil hamileler, Fluorouracil emzirme, Fluorouracil araç kullanımı, Fluorouracil fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

FLUOROURACIL- FARMAKO’nun, antimetabolitlerin kullanımını iyi bilen uzman doktor tarafından - veya onun sıkı gözetimi altında - uygulanması önerilmektedir.Başlangıç tedavisi tüm hastalara hastanede uygulanmalıdır.

FLUOROURACIL-FARMAKO tedavisini genellikle lökopeni takip eder, en düşük lökosit sayısı genellikle ilk tedavi kürünün 7. ila 14. günleri arasında gözlenmektedir,fakat bazen 20. güne kadar uzayabilir.

Lökosit sayıları genelde 30. günde normale geri döner. Her gün trombosit ve lökosit sayılarının izlenmesi önerilmektedir. Trombosit sayısı 100.000/mm3’ün ve lökosit sayısı3000/mm3’ün altına düşerse, tedavi kesilmelidir. Toplam lökosit sayısı 2000/mm3’tendaha az ve özellikle granülositopeni var ise, hastanın hastanede izole, koruyucu bir yerdetutulması ve sistemik enfeksiyon gelişmesini önlemek için uygun bir şekilde tedaviedilmesi önerilmektedir.

Stomatit veya ağız içi ülser, diyare, gastrointestinal ülserasyon, gastrointestinal kanama ve herhangi bir yerdeki kanamanın ilk belirtileri görüldüğünde tedavi kesilmelidir.FLUOROURACIL- FARMAKO’nun güvenlik aralığı dardır ve terapötik yanıtgenellikle belli derecede toksisite olmadan ortaya çıkmaz. Bu nedenle hasta seçimine ve

dozaj ayarlamasına dikkat edilmelidir.

Kaşeksi, tedaviden önceki 30 gün içinde önemli bir ameliyat, azalmış kemik iliği fonksiyonu durumlardan herhangi biri bulunan hastalarda doz azaltılması önerilebilir.

FLUOROURACIL- FARMAKO, azalmış böbrek veya karaciğer fonksiyonuna sahip ya da sarılıklı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. 5-Fluorourasil uygulamasını takiben izolevakalarda angina, anormal EKG değerleri ve nadiren miyokard infarktüsü bildirilmiştir.Tedavi kürü esnasında (veya öncesinde) göğüs ağrısı olan veya kalp rahatsızlığı hikayesiolan hastaların tedavisinde dikkatli olunmalıdır. Ciddi kardiyak toksisite durumundatedavi durdurulmalıdır.

Yüksek risk altındaki hastalara yüksek doz pelvik ışın tedavisi ve alkilleyici ajanlarla tedavi sonrası ve adrenalektomi veya hipofizektomi sonrası hastalara uygulanırken özeldikkat gösterilmelidir.

5-Fluorourasil alımı veya kullanımı ile brivudin, sorivudin ve analoglarının alımı veya kullanımı arasında en az 4 haftalık bir zaman geçmelidir. Dihidropirimidindehidrogenaz (DPD) enzim aktivitesi/yetersizliği azalması olan hastalarda toksisite artışıbildirilmiştir. DPD enzimi fluorourasil degradasyonunda önemli bir rol oynar. Brivudinve sorivudin gibi nükleozid analogları 5-Fluorourasil veya diğer fhıoropiri mi dini erinplazma konsantrasyonunda şiddetli bir artış ile beraber toksik reaksiyonlara sebepolabilir.

Uygun olduğu durumlarda, 5-Fluoropirimidinlerle tedaviye başlamadan önce DPD enzim aktivitesi tespiti yapılmalıdır. 5-Fluorourasil tedavisi alan hastalara kazarabrivudin uygulanması durumunda, 5-Fluorourasil toksisitesini azaltıcı etkili önlemleralınmalıdır. Derhal hastaneye başvurulması önerilir. Dehidrasyon ve sistemikenfeksiyonu önlemek amacıyla tüm önlemlere başlanmalıdır.

5-Fluorourasil ile birlikte fenitoin alan hastalar, fenitoin plazma seviyelerinde yükselme olasılığına karşı düzenli testlere tabi tutulmalıdır.

Tedavi durdurulduğunda erkek ve kadın hastalar 3 ay kadar uygun kontraseptif yöntemler kullanmalıdırlar.

Bu tıbbi ürün her <doz>unda 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FLUOROURACIL-FARMAKO araç ve makine kullanımı üzerinde etki gösterebilecek bulantı ve kusma gibi yan etkileri indükleyebilir.