FLUOROURACIL-FARMAKO 250 mg/5 ml IV enj. çöz. için 10 flakon Gebelik

Farmako Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Fluorouracil gebelik kategorisi D'dir. Fluorouracil hamilelik kategorisi, Fluorouracil gebelik kategorisi, Fluorouracil emzirme, Fluorouracil anne sütüne geçer mi, Fluorouracil laktasyon, Fluorouracil hamilelerde kullanımı, Fluorouracil ve bebek, Fluorouracil kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

FLUOROURACIL-FARMAKO ile tedavi edilen erkek ve kadınlar tedavi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonraki 3. aya kadar uygun doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

5-Fluorourasilin gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

FLUOROURACIL-FARMAKO gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Birlikte başka bir tedavinin (sitotoksik ilaçlar, radyasyon terapisi) olmadığı, tek başına 5-Fluorourasil ile tedavi edilen hamilelerdeki etkileri hakkındaki bilgiler yetersizdir. Hamileliğin ilk üç ayında 5-Fluorourasil uygulamasından sonra sağlıklı doğan çocuklarbildirilse bile, hamilelik sırasında diğer potansiyel olarak hasar veren tedavi şekilleriylekombine olarak 5-Fluorourasil uygulamasından sonra anomalili doğan çocuklarbildirilmiştir. Yapılan araştırmalarda 5-Fluorourasilin teratojenik ve fetus üzerine toksikolduğu gösterilmiştir. Ayrıca, fertiliteye zarar verici etkiler de oluşturmuştur.

Hamilelik sırasında, özellikle gebeliğin ilk üç ayında 5-Fluorourasil kullanımı sakıncalıdır. Her bir vakada, tedavinin beklenen yararları, fetus üzerine olası risktenüstün olmalıdır.

Laktasyon dönemi

5-Fluorourasilin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziren anneler FLUOROURACIL-FARMAKO ile tedavi sırasında anne sütü ile beslemeyidurdurmalıdır. FLUOROURACIL-FARMAKOl aktasyon döneminde kontrendikedir(bkz. Bölüm 4.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlarda 5-Fluorourasil spermatogoniumda kromozomal hatalar ve geçici kısırlık oluşturmuştur.