EXCEDRIN 24 film tablet { Glaxo-Smithkline-Tuketici } Gebelik

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excedrin gebelik kategorisi D'dir. Excedrin hamilelik kategorisi, Excedrin gebelik kategorisi, Excedrin emzirme, Excedrin anne sütüne geçer mi, Excedrin laktasyon, Excedrin hamilelerde kullanımı, Excedrin ve bebek, Excedrin kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi süresince tıbben etkili olduğu kabul edilen doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

EXCEDRIN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

EXCEDRIN’in gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır. Uterusta asetil şali silik asite maruz kalma, kalıcı pulmoner hipertansiyon ileilişkilendirilmiştir.

Asetil şali silik asitin, doktor tarafından yönlendirilmediği sürece, gebeliğin son 3 ayında kullanılmaması özellikle önemlidir. Doğmamış çocukta ya da doğum sırasında sorunlaroluşmasına neden olabilir. Gebeliğin son üç ayı boyunca çok fazla asetil şali silik asitkullanılması, gebeliğin süresini uzatabilir, doğumu geciktirebilir veya doğum sırasında başkasorunlara neden olabilir. Gebeliğin ileri dönemlerinde düzenli olarak asetil şali silik asitkullanılması fetüs veya yenidoğanın kalp veya kan akışı üzerinde istenmeyen etkiler oluşmasınaneden olabilir. Anneleri gebelik sırasında asetil şali silik asit kullanmış yenidoğanlarda, hemorajikbozukluklar ve gebe kadınlarda salisilata bağlı hemorajik komplikasyonlar bildirilmiştir.Gebeliğin son üç ayı süresince tüm prostaglandin inhibitörleri ile aşağıdaki etkiler görülebilir:Fetus üzerinde

- Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriyozusun zamanından önce kapanması ve pulmonerhipertansiyon)

Renal disfonksiyon, oligo-hidroamniyoz ile renal yetmezlik gelişebilir Anne ve yenidoğanda:

Gebeliğin sonunda, kanama zamanında olası uzama, düşük dozlarda bile görülecek antiagregan etki

- Uterus kasılmalarının inhibisyonuna bağlı olarak doğum eyleminde gecikme ya da uzamaSonuç olarak asetil şali silik asit gebeliğin son üç ayında kontrendikedir.

Kafeinin fetüs ve fetüs ölümü üzerine etkileri ile ilgili veriler çelişkili olduğundan gebe kadınların kafein alimim mümkün olduğu kadar sınırlandırmaları önerilmektedir.

Laktasyon dönemi

Salisilat, parasetamol ve kafein anne sütüne geçer. Anne sütüne geçen kafein yenidoğan tarafından yavaş atıldığından huzursuzluk ve uyku düzensizliğine neden olabilir. Asetil şali siliknedeniyle yeni doğanda platalet fonksiyonları üzerine advers etki (hafif kanama) potansiyeliolabilir. Asetil salisilik asit kullanımı ile Reye sendromu gelişmesi riski vardır.

EXCEDRIN’in emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir.

Üreme yeteneği (Fertilite)

Siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe eden ilaçların ovülasyon üzerindeki bir etkiyle dişi fertilitesinde bozulmaya neden olabileceğine yönelik veriler bulunmaktadır. Bu durum tedavininsonlandırılmasıyla geri dönüşebilir niteliktedir.

Parasetamol: Epidemiyolojik çalışmalar normal terapötik şartlar altında parasetamolün gebelikte kullanılabileceğini göstermektedir. Buna rağmen yalnızca bir yarar-risk değerlendirmesiyapıldığında kullanılabilir.

Kafein: Kafeinin mevcut verilere dayanılarak fetus üzerine potansiyel riski nedeniyle gebe kadınlara kafein alımlarmı minimumda tutmaları önerilir.