EXCEDRIN 24 film tablet { Glaxo-Smithkline-Tuketici } Etkileşimi

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Excedrin etkileşimi, Excedrin etken madde, Excedrin yardımcı maddeler, Excedrin alkol, Excedrin etkileşim, Excedrin kullananlar, Excedrin dozu, Excedrin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Her bir bileşenin neden olabileceği ilaç ve madde etkileşimleri iyi bilinmektedir. Kombine kullanımda bu etkileşimlerin değişeceğine dair bir bulgu yoktur. Asetil şali silik asit veparasetamol arasında güvenlilik ile ilgili bir etkileşim yoktur.

Asetil şali silik asit

fonksiyonlarının, bununla birlikte kan basıncının izlenmesi, gereklidir.

Antihipertansifler (ACE inhibitörleri, anjiyötensin IIreseptör antagonistleri, kalsiyumkanal blokerleri)

Asetil şali silik asit yarışma ve üriner prostaglandinlerin inhibisyonlarına bağlı olarak bu ilaçların aktivitesiniazaltabilir. Bu kombinasyon, yaşlı ya da dehidratehastalarda akut böbrek yetmezliğine neden olabilir.Tedavinin başlangıcında kan basıncı ve böbrekfonksiyonlarının izlenmesi ve hastanın düzenli olarakhidrate olması önerilir. Verapamil ile birlikte kullanılmasıdurumunda kanama zamanı da izlenmelidir.

Ürikozürikler (ör.probenesid, sülfınpirazon)

Asetil şali silik asit tubuler resorpsiyonun inhibisy onuna bağlı olarak bu ilaçların aktivitesini azaltabilir. Ürikozüriklerasetil şali silik asit düzeylerinin artmasına yol açabilir.

Metotreksat <15 mg/hafta

Diğer tüm NSAİ ilaçlar gibi asetil şali silik asit de metotreksatın tubuler sekresyonunu azaltarak plazmakonsantrasyonlarını ve toksisitesini arttırır. Bu nedenleyüksek dozlarda metotreksat tedavisi gören kişilerdeNSAİTarla tedavi önerilmemektedir. Metotreksat ve NSAİilaçların etkileşim riski nedeniyle düşük dozda metotreksattedavisi gören, özellikle böbrek fonksiyonları değişmişhastalarda da durum değerlendirilmelidir. Eğer kombinetedavi gerekli ise, tam kan sayımı, karaciğer ve böbrekfonksiyonları özellikle tedavinin ilk günlerinde izlenmelidir.

Sülfonilüreler ve insülin

Asetil şali silik asit, bu ilaçların hipoglisemik etkilerini arttırır. Bu nedenle yüksek dozda salisilat kullanılmasıdurumunda antidiyabetik ilaçların dozları azaltılabilir. Kanglukoz artışlarının kontrol edilmesi önerilir.

Alkol

Gastrointestinal kanama riskini arttıracağından bu kombinasyondan kaçınılmalıdır.

Parasetamol

Parasetamol ile kombinasyon

Olası sonuçlar

Karaciğer enzimi indükleyiciler ya da potansiyel hepatotoksikhammaddeler

(ör. Alkol, rifampisin, izoniyazit, hipnotikler ve fenobarbital,fenitoin ve karbamazepin dahilantiepilektikler)

Parasetamolün artan toksisitesi nedeniyle zararsız dozlarda bile karaciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle karaciğerfonksiyonları izlenmelidir.

Birlikte kullanımları önerilmez.

Kloramfenikol

Parasetamol, kloramfenikolün plazma konsantrasyonlarını yükseltme riskini arttırabilir.

Zidovudine

Parasetamol nötropeni gelişme eğilimini arttırabilir. Kan tablosu izlenmelidir. Doktor kontrolü haricinde birliktekullanılması önerilmez.

Probenesid

Parasetamol klerensini azaltır, böylece bu ajanlarla kullanıldığında parasetamol dozları azaltılmalıdır. Birliktekullanımı önerilmez.

Oral antikoagülanlar

Parasetamolün bir haftadan fazla tekrarlanan kullanımı antikoagülan etkisini arttırır. Parasetamolün sporadikdozlarının anlamlı bir etkisi yoktur.

Propantelin ya da diğer mide boşalmasını yavaşlatan ajanlar

Bu ajanlar parasetamol absorbsiyonunun geciktirir; hızlı ağrı azalması gecikebilir ya da azalabilir.

Metoklopramid ya da diğer gastrik boşalmayı hızlandıranajanlar

Bu aktif madde parasetamol absorbsiy onunu hızlandırarak analjezi etkinliğini arttırır ve analjezinin süresini azaltır.

Kolestiramin

Parasetamol absorbsiy onunu azaltır. Bu nedenle maksimum analjezik etkiye ulaşmak için parasetamol 1 saat içindeverilmemelidir.

Kafein

Kafein ile kombinasyon

Olası sonuçlar

Hipnotik ajanlar (ör.benzodiyazepinler,barbituratlar, antihistaminikler)

Birlikte kullanımı hipnotik etkiyi azaltabilir ya da barbitüratların antikonvulsif etkilerinin antagonize edebilir.Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez. Eğergerekiyorsa, kombinasyonun sabah kullanılması olasılıkladaha faydalı olabilir.

Lityum

Kafeinin lityumun renal klerensini arttırması nedeniyle kafeinin kesilmesiyle, serum lityum düzeyleri artar. Bunedenle kafein kesildiğinde, lityum dozunun azaltılmasıgerekebilir. Birlikte kullanımları önerilmez.

Disülfıram

Disülfıram ile tedavi gören alkolik hastalar, kafeine bağlı kardiyovasküler ve serebral eksitasyon nedeniyle alkolyoksunluk sendromunun kötüleşmesi riskinden kaçınmakiçin kafein kullanmamaları konusunda uyarılmalıdırlar.

Efedrin tipi maddeler

Kombinasyonu bağımlılık potansiyelinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez.

Sempatomimetikler ya da levotiroksin

Kombinasyonu sineıjik etkiye bağlı olarak taşikardik etkiyi yükseltebilir. Bu nedenle birlikte kullanımları önerilmez.

Teofılin

Teofılinin atıhmmı azalttığı için birlikte kullanılması önerilmez.

Kinolon tipi antibakteriyeller (siprofloksasin, enoksasin vepipemidik asit), terbinafın,simetidin, fluvoksamin ve oralkontraseptifler

Hepatik sitokrom p-450 yolağının inhibisyonuna bağlı olarak artan kafein yanlanma ömrü nedeniyle karaciğerrahatsızlığı, kardiyak aritmileri ya da latent epilepsisi olanhastalar kafein alımından kaçınmalıdırlar.

Nikotin, fenitoin ve fenilpropanolamin

Bu ilaçlar kafeinin eliminasyon yarı-ömrünü azaltır.

Klozapin

Olasılıkla hem farmakokinetik hem de farmakodinamik mekanizmalarla kafein, klozapin serum düzeylerini arttırır.Klozapin serum düzeyleri izlenmelidir. Bu nedenle birliktekullanımları önerilmez.