EUMOVATE % 0.05 50 gr merhem Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Eumovate uyarılar, Eumovate zararları, Eumovate önlemler, Eumovate riskler, Eumovate yan etkisi, Eumovate alerji, Eumovate alkol, Eumovate hamileler, Eumovate emzirme, Eumovate araç kullanımı, Eumovate fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Glukokortikosteroid eksikliğine yol açan hiperkortizolizm (Cushing’s sendromu) ve reversible hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen supresyonu bazı bireylerde topikalsteroidlerin sistemik absorpsiyonunda artışa sebep olabilir. Bu durum gözlemlendiğinde yailacın uygulama sıklığı azaltılarak ilaç yavaş yavaş bırakılır ya da daha az potent birkortikosteroid uygulanır. İlacın aniden bırakılması glukokortikosteroid eksikliğine yolaçabilir.

Sistemik etkileri artıran risk faktörleri:

• Topikal steroidlerin formulasyonu ve etkileri

• Maruz kalma süresi

• Geniş yüzey uygulamaları

• Oklüzyon alanları öm. kıvrımlı bölgeler, ya da üzerine kapatılmış öm. bebek bezialanlar

• Stratum comeumun artmış hidrasyonu

• İncelmiş cilt bölgelerinde kullanım öm. yüz

• Çatlayan veya diğer sebeplerle cilt bariyerinin bozulduğu alanlarda kullanım

• Yetişkinlere kıyasla çocuklarda absorpsiyonun daha fazla olması sebebiyle sistemiketkilere duyarlılık daha fazla oranda olabilir. Bu durum çocukların cilt bariyerlerinintam olarak olgunlaşmamasından ve yetişkinlere nazaran kiloya oranla daha geniş ciltyüzeyine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde adrenal süpresyon yapabileceğinden uzun süreli topikal kortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır.

Oklüzif örtünün ya da deri katlarının sağladığı ılık ve nemli ortam bakteriyel enfeksiyonu kolaylaştırabileceğinden, oklüzyon uygulandığında yeni bir oklüzif sargı uygulanmadan öncederinin temizlenmesi gerekir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda dermatit ve egzama tedavisi doktor kontrolünde sürdürülmelidir. Bu nedenle doktor gözetiminde olmadan tedavi, yetişkin, 12 yaş ve üzeriçocuklar için 7 gün aralıksız ve oklüzyonsuz tedavi ile sınırlanmıştır.

Enfekte olmuş enflamatuar lezyonlarda uygun bir antimikrobik tedavi uygulanmalıdır. Enfeksiyon yayıldığı zaman, lokal kortikosteroid tedavi bırakılmalı ve sistemik antimikrobikajanlar verilmelidir.

Tüm kortikosteroidlerde olduğu gibi, atrofik değişikliklere daha duyarlı olduğundan yüze yapılacak uzun süreli uygulamalardan kaçınılmalıdır. Yüz bölgesinde akne vulgaris,akneiform püstül ya da perioral dermatit bulunan hastalarda kullanılması önerilmemektedir.

Hastalar, ürünün kullanıldığı aynı bölgeye hekim teşhisi olmadan tedaviyi 3. kez uygulamamalıdırlar.

Topikal kortikosteroidler psöriyaziste rebound relaps, tolerans gelişimi, yaygın püstüler psöriyazis riski ya da deri bariyerinin bozulmasına bağlı olarak lokal veya sistemik toksisiteyiiçeren nedenlerle zararlı olabilir. Psöriyaziste kullanılırken hastanın dikkatli izlenmesiönemlidir.

Hastalar EUMOVATE’ın dermatit ve egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını, diğer durumlar için kullanıldığında durumun ağırlaşabileceği konusundauyarılmalıdır. EUMOVATE mantar enfeksiyonlarının görülebileceği kasıkta, genital bölgedeya da ayak parmaklarının arasında kullanılmamalıdır.

Glokom ve katarakta neden olabileceğinden göz kapaklarına uygulanacaksa göze kaçmamasına dikkat etmelidir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klobetazonun araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamaktadır. Topikal klobetazonun advers reaksiyon profiline göre bu aktivitelerüzerinde olumsuz etki oluşturması beklenmez.