EPLEDAY 50 mg 30 film tablet Uyarılar

İnventim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Epleday uyarılar, Epleday zararları, Epleday önlemler, Epleday riskler, Epleday yan etkisi, Epleday alerji, Epleday alkol, Epleday hamileler, Epleday emzirme, Epleday araç kullanımı, Epleday fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Hiperkalemi:

Mekanizmasıyla uyumlu olarak hiperkalemi eplerenon ile birlikte ortaya çıkabilir. Tedavi başlangıcında veya herhangi bir doz değişikliği yapıldığında tüm hastaların serum potasyum seviyeleri izlenmelidir. Tedavi devam ederken, özellikle böbrek yetmezliği olan yaşlı hastalar gibi hiperkalemi gelişimi riski olan hastaların ve diyabetli hastaların periyodik olarak serum potasyum seviyeleri izlenmelidir. Hiperkalemi riskindeki artışa bağlı olarak eplerenon tedavisine başladıktan sonra potasyum destek ilaçları kullanımı önerilmemektedir. Eplerenonun dozu düşürüldüğünde serum potasyum seviyesinin de düştüğü görülmüştür. Yapılan bir çalışmada eplerenon terapisine hidroklorotiyazid ilavesinin serum potasyumdaki artışı dengelediği görülmüştür.

Böbrek Hastaları:

Böbrek yetmezliği olan hastaların ve diyabetik mikroalbuminüri hastalarının potasyum seviyeleri düzenli olarak izlenmelidir. Böbrek fonksiyonları azaldıkça hiperkalemi riski artmaktadır. Tip 2 diyabet hastaları ve mikroalbuminüri hastaları ile ilgili klinik çalışma verileri olsa da, hiperkalemi vakasında artış gözlenmiştir. Bu nedenle bu hastalar tedavi edilirken uyarılmalıdır. Eplerenon hemodiyaliz ile uzaklaştırılmaz.

Karaciğer Hastaları:

Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastalarda 5.5 mEq/l;’nin üzerinde herhangi bir yükselme gözlenmemiştir (Child Pugh sınıf A ve B) Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan hastaların elektrolit seviyeleri izlenmelidir. Ağır karaciğer hastalarının eplerenon kullanımı değerlendirilmemiştir ve bu nedenle kullanımı tavsiye edilmemektedir.

CYP3A4 İndükleyici:

Eplerenonun kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Eplerenon tedavisi sırasında lityum, siklosporin, takrolimus kullanılmamalıdır.

Laktoz için uyarı

EPLEDAY yardımcı madde olarak laktoz monohidrat içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Sodyum için uyarı

EPLEDAY her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

EPLEDAY'in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma yapılmamıştır. EPLEDAY tedavi sırasında sersemliğe neden olabilir. Bu nedenle araç ve makine kullanırken dikkatli olunmalıdır.