EPLEDAY 50 mg 30 film tablet Etkileşimi

İnventim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Epleday etkileşimi, Epleday etken madde, Epleday yardımcı maddeler, Epleday alkol, Epleday etkileşim, Epleday kullananlar, Epleday dozu, Epleday kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Potasyum tutan diüretikler ve potasyum destekleri:

Hiperkalemi riskindeki artışa bağlı olarak, potasyum tutan diüretik ve potasyum desteği alan hastalara eplerenon verilmemelidir. Potasyum tutan diüretiklerin anti-hipertansif ajanların ve diğer diüretiklerin etki gücünü artırır.

Lityum:

Eplerenon ile lityumun etkileşimine dayalı bir çalışma yapılmamıştır. Diüretikler ve ACE inhibitörleri ile birlikte lityum alan hastalarda lityum toksisitesi gözlenmiştir. Eplerenon ile lityumun birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer bu kombinasyon çok gerekliyse, lityum plazma konsantrasyonları izlenmelidir.

Siklosporin, takrolimus:

Siklosporin ve takrolimus böbrek fonksiyonu bozukluğuna ve hiperkalemi riskinin artmasına sebep olabilir. Eplerenonun siklosporin veya takrolimus ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Eğer bu kombinasyon gerekli ise, eplerenon siklosporin ve takrolimus ile birlikte kullanılırken, serum potasyum ve böbrek fonksiyonunun sıklıkla izlenmesi tavsiye edilmektedir.

Nonsteroid Anti-İnflamatuar İlaçlar (NSAİ İlaçlar)

NSAİ ile tedavi, özellikle riskli hastalara, direkt olarak glomerüler filtreye etki ederek ciddi böbrek rahatsızlığına neden olabilir. Eplerenon ve NSAİ alan hastalar yeterince hidrate edilmeli ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir.

Trimetroprim:

Trimetroprimin eplerenon ile birlikte kullanımı hiperkalemi riskini artırır. Serum potasyum ve böbrek fonksiyonları izlenmelidir (özellikle böbrek yetmezliği olan ve yaşlı hastalar).

ACE İnhibitörleri, Anjiyotensin II Reseptör Antagonistleri (AIIA):

Eplerenonun ACE İnhibitörleri ya da Anjiyotensin II Reseptör Antagonistleri ile birlikte kullanımında hasta uyarılmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu riski taşıyan hastalarda eplerenonun bu ilaçlarla kombinasyonu hiperkalemi riskini artırır. Serum potasyum ve böbrek fonksiyonunun sıklıkla izlenmesi tavsiye edilmektedir.

Alfa 1 Blokörleri (prazosin, alfuzosin):

Alfa-1 blokörleri eplerenon ile kombine edildiğinde hipotensif etki ya da postural hipotansiyon riskini arttırır. Alfa-1 blokörü ile birlikte kullanımında postural hipotansiyon için klinik izleme tavsiye edilmektedir.

Trisiklik anti-depresanlar, nöroleptikler, amifostin, baklofen:

Bu ilaçların eplerenonla birlikte kullanımı antihipertansif etkileri ve postural hipotansiyon riskini arttırır.

Glukokortikoidler, tetrakosaktid:

Bu ilaçların eplerenonla birlikte kullanımı antihipertansif etkileri arttırır (sodyum ve sıvı alıkonma).

In vitro çalışmalara göre, eplerenon CYP1A2, CYP3A4, CYP2C19, CYP2C9 ya da CYP2D6’nın bir inhibitörü değildir. Eplerenon P-glikoproteinin substratı ya da inhibitörü değildir.

Digoksin:

Eplerenon ile birlikte kullanıldığında digoksine sistemik maruz kalma % 16 artar (% 90 CI: %4 - % 30) Digoksin dozu terapötik aralığın üst sınırına yakın bir şekilde ayarlanmışsa, uyarı yapılmalıdır.

Varfarin:

Varfarinle ilgili belirli bir farmakokinetik etkileşim klinik olarak gözlenmemiştir. Varfarin dozu terapatik aralığın üst sınırına yakın bir şekilde ayarlanmışsa, uyarı yapılmalıdır.

CYP3A4 substratları:

CYP3A4 prob-substratları (midazolam ve cisaprit) ile yapılan farmakokinetik çalışmaların sonuçlarına göre bu ilaçlar eplerenon ile herhangi bir farmakokinetik etkileşime girmediğini göstermiştir.

CYP3A4 inhibitörleri:

Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri:

CYP3A4 enzimlerini inhibe eden ilaçlar ile eplerenonun birlikte kullanımı sonucunda belirli farmakokinetik etkileşimler oluşabilir. Güçlü bir CYP3A4 inhibitörü (ketokonazol 200 mg BID), eplerenonun EAA’sınde % 441’lık bir artışa sebep olur. Eplerenonun ketokonazol, itrakonazol, ritonavir, nelfinavir, klaritromisin, telitromisin ve nefazadon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanımı tavsiye edilmez.

Hafif ve orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri:

Eritromisin, sakuinavir, amiodaron, diltiazem, verapamil ve flukonazol ile birlikte kullanımı EAA’da sırasıyla % 98’ten % 187 aralığında değişen belirli farmakokinetik etkileşime sebep olur.
Hafif ve orta dereceli CYP3A4 inhibitörleri eplerenon ile birlikte kullanıldığında, eplerenon dozu 25 mg’dan fazla olmamalıdır.

CYP3A4 inhibitorü olan greyfurt suyu eplerenonun EAA’sında küçük artışlara(yaklaşık olarak %25) neden olduğundan birlikte kullanımı tavsiye edilmez.

CYP3A4 indükl eyi ci l eri:

St. John’s Wort’un (Güçlü bir CYP3A4 indükleyicisi) eplerenon ile birlikte kullanımı eplerenon EAA’sında % 30 oranında düşüşe sebep olur. Eplerenon EAA’sında daha belirgin bir düşüş, rifampisin gibi güçlü bir CYP3A4 indükleyicisi ile meydana gelir. Eplerenonun etkisinin azalma riski nedeniyle güçlü CYP3A4 indükleyicileriyle (rifampisin, karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, St. John’s Wort) kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Antasidler:

Farmakokinetik klinik çalışma sonuçlarına göre; eplerenonun antasidlerle birlikte kullanımında herhangi belirli bir etkileşim beklenmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin bir etkileşim çalışması bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon: