EPLEDAY 50 mg 30 film tablet Dozu

İnventim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Epleday dozu, Epleday dozaj, Epleday doz aşımı, Epleday uygulama, Epleday kullanım şekli, Epleday kullanımı, Epleday kullanım süresi, Epleday açmı tokmu, Epleday nedir, Epleday ne için kullanılır, Epleday nasıl kullanılır, Epleday faydaları, Epleday etkileri, Epleday günde kaç kez, Epleday sabah mı akşam mı, Epleday fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Ayrı kullanım dozları için 25 mg ve 50 mg mümkündür.

Eplerenonun tavsiye edilen devam dozu günde 50 mg’dır. Tedavi günde 25 mg ile başlatılmalı ve tercihen 4 hafta sonra, serum potasyum seviyesi de hesaba katılarak hedeflenen günde 50 mg’lık

doza ulaşılmalıdır (Tablo 1). Eplerenona genellikle akut miyokard enfarktüsü sonrasındaki 3-14 gün içinde başlanılır.

Serum potasyum değeri 5.0 mmol/l’den büyük olan hastalar eplerenona başlamamalıdır (bölüm 4.3’e bakınız).

Eplerenon tedavisine başlamadan önce, tedavinin ilk haftasında, tedavinin ilk ayında ve doz değişikliğinden sonra serum potasyum değeri ölçülmelidir. Daha sonrasında gerektiği gibi periyodik olarak serum potasyum değerlendirmesi yapılmalıdır.

Başlangıçtan sonra serum potasyum seviyesine bağlı olarak, Tablo 1’de gösterildiği gibi doz ayarlanmalıdır.

Tablo 1: Konjestif Kalp Yetmezliğinde Doz Ayarı

Serum potasyumun > 6.0 mmol/l değerinde olmasına bağlı olarak eplerenon bırakıldıktan sonra, potasyum seviyesi 5.0 mmol/l değerinin altına düştüğünde, günde 25 mg’lık doz ile eplerenon kullanımına yeniden başlanabilir.

Uygulama şekli:

EPLEDAY ağız yoluyla, bir miktar sıvı ile birlikte ve bölünmeden alınmalıdır. EPLEDAY’in aç veya tok karnına alınmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Hafif derecede böbrek yetmezliği olan hastalar için başlangıç dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. Periyodik olarak serum potasyum izlemesi tavsiye edilir (bölüm 4.4’e bakınız).

Eplerenon diyaliz edilemez.

Karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalar için başlangıç dozunun ayarlanmasına gerek yoktur. Sistemik muhteviyatın artışına bağlı olarak eplerenon, hafif ve orta karaciğer hastalığı olanlarda, periyodik ve sık olarak serum potasyum izlemesi tavsiye edilir özellikle yaşlılarda (Bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

EPLEDAY 50 mg film kaplı tabletin çocuklar üzerindeki etkinlik ve güvenilirliği henüz kanıtlanmamıştır. Bu sebepten ötürü kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Eplerenon ile hiçbir doz aşımı vakası rapor edilmemiştir. İnsanlarda doz aşımının en olası belirtilerinin düşük tansiyon ya da hiperkalemi olabileceği tahmin edilmektedir. Eplerenon hemodiyaliz ile uzaklaştırılamaz. Eplerenonun aktif kömüre büyük ölçüde bağlandığı görülmüştür. Semptomatik düşük tansiyon meydana gelirse, destekleyici bir tedavi eklenmelidir.
Hiperkalemi gelişirse, standart tedavi başlatılmalıdır.