ENDOXAN 50 mg 50 draje Gebelik

Eczacıbaşı-Baxter Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Endoxan gebelik kategorisi D'dir. Endoxan hamilelik kategorisi, Endoxan gebelik kategorisi, Endoxan emzirme, Endoxan anne sütüne geçer mi, Endoxan laktasyon, Endoxan hamilelerde kullanımı, Endoxan ve bebek, Endoxan kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye Gebelik Kategorisi: D

Siklofosfamid’in gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

ENDOXAN’ın gebe kadınlarda güvenle kullanıldığı gösterilmemiş olduğundan, gebelikte kullanımından kaçınılmalı; ancak sağlayacağı yarar, fetüs üzerindeki oluşturabileceği muhtemel riski haklı kılıyorsa kullanılmalıdır.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Kemoterapi sona erdikten sonra, kadında ve erkekte gebelik açısından korunma süresi, primer hastalığın prognozuna ve kişilerin çocuk sahibi olma isteklerine bağlıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlarda gerçekleştirilen çalışmaların sonuçları, ENDOXAN’ın kadınlarda ve erkeklerde genotoksik etkileri olabileceğini ve gebe kadınlara uygulandığında fetusta hasara yol açabileceğine işaret etmektedir. Gebeliğin ilk üç ayında siklofosfamid kullanımını gerektiren hayati bir endikasyon olması durumunda abortus için medikal konsültasyon kesinlikle gereklidir. Gebeliğin ilk üç ayından sonra, eğer tedavi ertelenemiyor ve hasta gebeliğini sürdürmek istiyorsa, hastaya teratojenik etki riskinin küçük olmakla birlikte mevcut olduğunu bildirmek koşuluyla kemoterapi uygulanabilir.

Laktasyon dönemi

ENDOXAN anne sütüne geçtiği için, tedavi sırasında anneler bebeklerini emzirmemelidir. Fetusun maternal plasenta aracılığıyla ENDOXAN’a maruz kalabileceği de dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite