ENDOL 25 mg 25 kapsül Etkileşimi

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Endol etkileşimi, Endol etken madde, Endol yardımcı maddeler, Endol alkol, Endol etkileşim, Endol kullananlar, Endol dozu, Endol kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Aspirin: ENDOL’un aspirinle veya diğer salisilatlarla kullanımı tavsiye edilmez. İndometazin aspirin ile birlikte verildiğinde, serbest indometazin klerensi değişmese de protein bağlanmaoranı azalmaktadır. Bu etkileşimin klinik açıdan önemi bilinmiyor olmakla birlikte, diğerNSAİİ’lerde olduğu gibi, indometazin ve aspirinin eş zamanlı olarak verilmesi advers etkigörülme sıklığını arttırdığından, genellikle önerilmez. Kontrollü klinik çalışmalar, artmışterapötik etki göstermemiştir ve bir çalışma, gastrointestinal yan etkilerin insidansında anlamlıartış göstermiştir. Normal gönüllülerde yapılan bir çalışma, indometasinle 3.6 g aspirininkronik uygulamasının indometazin kan seviyelerini yaklaşık %20 azalttığını göstermiştir.Diflusinal: Diflunisalle ENDOL’un birlikte uygulanması, renal klerenste eş zamanlı düşüşle,yaklaşık üçte bir oranında indometasin plazma seviyesini arttırır. Fatal gastrointestinalhemoraji ortaya çıkmıştır. Kombinasyon kullanılmamalıdır.

Diğer steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar: Etkinlikte çok az veya sıfır artışla, artmış gastrointestinal toksisite olasılığından dolayı ENDOL’un diğer steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlarla eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmez.

) Dikkatli INR izlenmesi gerekir.

Probenesid: Probenesidle birlikte kullanımı indometasinin plazma seviyelerini arttırabilir. Metotreksat: ENDOL’le Metotreksatın eş zamanlı kullanımında dikkatli olunmalıdır.ENDOL’un Metotreksatın tübüler sekresyonunu azalttığı ve toksisiteyi arttırdığı bildirilmiştir.Siklosporin: Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların, siklosporinle eş zamanlı uygulanması,muhtemelen renal prostasiklinin azalmış sentezi nedeniyle, siklosporinin neden olduğutoksisite ile ilişkilendirilmiştir. Siklosporin alan hastalarda steroid olmayan anti-inflamatuarilaçlar dikkatli kullanılmalıdır ve renal fonksiyon dikkatle izlenmelidir.

Lityum: Günde üç kez indometasin 50 mg, psikiyatrik hastalarda ve kararlı durum plazma lityum konsantrasyonları olan normal deneklerde plazma lityumunda klinik olarak artışa verenal lityum klerensinde azalmaya neden olmuştur. Bu etki, prostaglandin sentezinininhibisyonuna bağlanmıştır. Sonuç olarak; indometasin ve lityum eş zamanlı olarakverildiğinde, hasta lityum toksisitesi belirtileri açısından dikkatle gözlemlenmelidir. Buna ekolarak, serum lityum konsantrasyonlarının izlenme sıklığı, söz konusu kombinasyon ilaçtedavisinin başlamasıyla arttırılmalıdır.

Diüretikler: Bazı hastalarda, ENDOL’un uygulanması kıvrım, potasyum tutucu ve tiazit diüretiklerinin diüretik ve antihipertansif etkilerini azaltabilir. Bu nedenle; ENDOL vediüretikler eş zamanlı uygulandığında, diüretiğin istenen etkisinin elde edilip edilmediğininbelirlenmesi için hasta yakından gözlemlenmelidir.

- Renal etkiler) ve diüretiğinetkinliğinden emin olmak için yakından izlenmelidir.

Triamterenin, indometazinin idame programına eklenmesinin, dört sağlıklı gönüllünün ikisinde geri döndürülebilir renal yetmezliğe neden olduğu bildirilmiştir. ENDOL vetriamteren birlikte uygulanmamalıdır.

İndometazin ve potasyum tutucu diüretiklerin her biri artmış plazma potasyum seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu ajanların eş zamanlı uygulanması durumunda, ENDOL ve potasyumtutucu diüretiklerin potasyum kinetiği ve renal işlev üzerindeki potansiyel etkileri göz önündebulundurulmalıdır.

Diüretiklere ilişkin olarak yukarıdaki etkilerin çoğu, en azından kısmen, prostaglandin sentezinin ENDOL’le inhibisyonunu içeren mekanizmalara dayandırılmıştır.

Kardiyak glikozitleri/Digoksin: Digoksinle eş zamanlı verilen indometzinin serum konsantrasyonunu arttırdığı ve digoksinin yarılanma ömrünü uzattığı bildirilmiştir. Bunedenle, ENDOL ve digoksin eş zamanlı uygulandığında, serum digoksin seviyeleri yakındanizlenmelidir.

Antihipertansif ilaçlar: ENDOL ile bazı antihipertansif ilaçların birlikte uygulanması, kısmen indometazinin prostaglandin sentezini inhibe etmesi nedeniyle, söz konusu antihipertansifilaçların hipotansif etkilerini akut olarak zayıflatabilir. Bu nedenle; aşağıdaki antihipertansifajanlardan herhangi birini alan hastanın rejimine ENDOL’un eklenmesi düşünüldüğündedikkatli olunmalıdır: alfa adrenerjik blokör ajanlar, ACE inhibitörleri, beta- adrenerjik blokörajanlar, diüretikler, hidralazin veya losartan (anjiyotensin II reseptör antagonisti).Fenilpropanolamin: Tek başına oral fenilpropanolamin nedeniyle ve nadiren ENDOL’leverilen fenilpropanolamin nedeniyle hipertansif krizler bildirilmiştir. Bu aditif etkinin nedenikısmen indometazinin prostaglandin sentezini inhibe etmesidir. ENDOL ve fenilpropanolamineş zamanlı uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Kortikosteroidler: Kortikosteroidlerle birlikteuygulandığında,steroid olmayan

antiinflamatuar ilaçlara ilişkin gastro-intestinal kanama ve ülser riski artmaktadır.

Mifepriston: Mifepristonun uygulanmasını takip eden en az 8 ila 12 güne kadar steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar ve aspirin kaçınılmalıdır.

Kinolon antibiyotikler: Konvülsiyon öyküsü olan veya olmayan hastalarda 4-kinolonların konvülsiyonlara neden olabileceği bildirilmiştir; steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlarınaynı anda alınması da konvülsiyonlara neden olabilir.