DOPADREN 200 mg/5 ml enjeksiyonluk solüsyon içeren 5 ampül Etkileşimi

Vem Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dopadren etkileşimi, Dopadren etken madde, Dopadren yardımcı maddeler, Dopadren alkol, Dopadren etkileşim, Dopadren kullananlar, Dopadren dozu, Dopadren kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

i) Anestetikler:

Miyokard, dopamin, siklopropan ve halojenli hidrokarbon anestetiklerin etkilerine duyarlıdır ve bunlann beraber kullanılmalarından kaçınılmalıdır. Bu etkileşim hem pressör aktivite hemde kardiyak beta adreneıjik uyanlma nedeniyle olur.

ii) Alfa ve Beta Bloke ediciler:

Dopaminin kardiyak etkileri, propranolol ve metoprolol gibi beta-adreneıjik bloker ajanlar tarafındanantagonize olur ve yüksek doz dopaminin neden olduğu periferikvazokonstriksiyon, i alfa- adreneıjik blokaj yapan ilaçlarla antagonize edilir. Dopamin ileindüklenen renal ve mezenterik vazodilatasyon alfa veya beta adreneıjik bloker ajanlarlaantagonize olmaz.

iii) Monoamin Oksidaz (MAO) İnhibitörleri:

MAO inhibitörleri dopaminin etkisini kuvvetlendirir ve etki süresini arttırabilir.

Dopamin tedavisi öncesinde MAO inhibitörü tedavisi olmuş hastalarda, dozun azaltılması önerilir. Bu nedenle önemli derecede azaltılmış dozlar uygulanmalıdır (Başlangıç dozunormal dozun en az 1/10’e kadar azaltılmalıdır).

iv) Fenitoin:

Dopamin alan hastalarda IV fenitoin uygulandığında hipotansiyon ve bradikardi görülmüştür; bazı dopamin uygulanmakta olan hastalara mutlaka fenitoin verilecekse, çok dikkatliolunmalıdır.

Dopamin diüretik ilaçların etkisini arttırabilir.

Aşın vazokonstriksiyon olabileceği için ergot alkoloidlerinden sakımlmalıdır. Trisiıklik antideprasantlar ve guanetidin dopamine karşın presör yanıtı arttırabilir.

Özel populasyonlara ilişkin ek bilgiler i

Pediyatrik popülasyon:

Dopaminin çocuk hastalardaki güvenilirliği ve yaran kanıtlanmamıştır.

Geriyatrik popülasyon

Geriyatrik hastalarda dozun ayarlanması gerekmez ancak kan basıncı, idrar çıkışı ve periferik doku perfuzyonu yakından izlenmelidir.