DOPADREN 200 mg/5 ml enjeksiyonluk solüsyon içeren 5 ampül Dozu

Vem Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Dopadren dozu, Dopadren dozaj, Dopadren doz aşımı, Dopadren uygulama, Dopadren kullanım şekli, Dopadren kullanımı, Dopadren kullanım süresi, Dopadren açmı tokmu, Dopadren nedir, Dopadren ne için kullanılır, Dopadren nasıl kullanılır, Dopadren faydaları, Dopadren etkileri, Dopadren günde kaç kez, Dopadren sabah mı akşam mı, Dopadren fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler:

Uygun olan durumlarda, dopamin hidroklorür uygulanmadan önce dolaşan kan volümünün tam kanla veya bir plazma genişleticisi ile yemlenmesi gerekir.

Kalp gücü ve böbrek perfüzyonunun en küçük artışına cevap verme olasılığı olan hastalarda, dopamin hidroklorür solüsyonunun başlangıç dozu 2.5 mikrogram (mcg)/kg/ dakikadır.

Daha ciddi durumlarda, uygulamaya 5 mikrogram/kg/dakika oranında başlanabilir ve ihtiyaç duyuldukça, 5-10 mikrogram/kg/dakikalık aşamalı artışlarla 20-50 mikrogram/kg/dakikayakadar doz arttırılabilir. Eğer 50 mikrogram/kg/dakikadan daha fazla doza gereksinim olursa,idrar çıkışının sıklıkla kontrol edilmesi önerilmektedir.

Hipotansiyon olmaksızın idrar çıkışı azalıyorsa, dopamin dozunun azaltılması düşünülmelidir. Hastaların %50’sinde, 20 mcg/kg/dakikanm altındaki dozlarla yeterli sonuçlar alındığıgösterilmiştir.

Bu dozlara cevap vermeyen hastalarda yeterli kan basmcı, idrar akışı ve perfüzyon sağlanması için dopamin dozunda ilave artışlar yapılabilir.

Tüm hastaların tedavileri süresince kan hacmi, kardiyak kontraktilite, periferal perfüzyon dağılımı ve idrar akışının sürekli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dopamin dozu hastanınvereceği yanıta göre ayarlanmalıdır. Dozun azaltılması veya geçici olarak doza ara verilmesine işaret eden idrar akış hızındaki azalma, taşikardinin artması veyeni ritim bozıikluklan oluşumuna özellikle dikkat edilmelidir.

Uygulama şekli:

Sadece uygun seyrelticilerle seyreltildikten sonra intravenöz yoldan infuzyon uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Dopaminin böbrek ve karaciğer yetmezliğinde etkisi bilinmediği için hastaların yalandan izlenmesi önerilir.

Pediyatrik popülasyon:

Dopaminin çocuklardaki güvenliği ve etkinliği bilinmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması önerilmemektedir. Bununla beraber, kan basıncı, idrar akışı ve periferal doku perfiizyonu açısından hastanın yakından takip edilmesi önerilmektedir.

Doz aşımı ve tedavisi

Özellikle oklusif damar hastalığı hikayesi olan hastalarda, dopaminin alfa adreneıjik etkisine bağlı olarak kan basıncının aşın yükselmesi ve vazokonstriksiyon olabilir. Dozunazaltılmasıyla veya infiizyonun kesilmesiyle bu durum düzeltilebilir, çünkü dopamininvücutta 2 dakikadan daha az yan-ömrü vardır.

Bu önlemler yeterli olmazsa, bir alfa adreneıjik bloker infüzyonu (örn; fentolamin mesilat) infüzyonu düşünülebilir.

Dopamin, infiizyon yerinde lokal vazokonstriksiyona neden olabilir. Bu nedenle infiizyon için büyük bir ven seçilmelidir. 5-10 mg fentolamin mesilat içeren 10-15 ml serum fizyolojik ileinfiltrasyon bu bölgedeki iskemiyi düzeltebilir. Ekstravazasyon gözlendiği anda incehipodermik iğnesi olan enjektör kullanarak iskemik alan infiltre edilmelidir.

Aşın kan basıncı yükselmesiyle kazara doz aşımı fark edilirse doz azaltılması ya da infuzyona ara verilmelidir, çünkü dopaminin etki süresi çok kısadır.

Bu önlemler yeterli olmazsa, fentolamin mesilat infuzyonu düşünülmelidir.