DELAKET 30 mg 28 tablet Etkileşimi

Chiesi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Delaket etkileşimi, Delaket etken madde, Delaket yardımcı maddeler, Delaket alkol, Delaket etkileşim, Delaket kullananlar, Delaket dozu, Delaket kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Önerilmeyen kombinasyonlar:

Potasyum ve potasyum tutucu diüretikler: Delapril tedavisi, tiyazid diüretiklerinden kaynaklanan potasyum kaybını azaltabilir.

Potasyum tutucu diüretikler (spironolakton, amilorid, triamteren ve diğerleri) veya potasyum tuzlarının uygulanması hiperkalemi riskini artırabilir. Bu nedenle bu ilaçların kullanımı eğer gerekli ise dikkatle uygulanmalı ve potasyum düzeyleri sıkça izlenmelidir.

Kullanımında dikkat edilecekler:

Diüretikler: Diüretik alan hastalar özellikle de volüm ve/veya tuz kaybı olanlar ADE inhibitörü tedavisi başlanmasını takiben kan basıncında aşırı bir düşme yaşayabilirler. Hipotansif etki olasılığı tedaviye düşük ADE inhibitörü dozlarıyla başlanarak azaltılabilir. Doz artırımları dikkatle yapılmalıdır.

Lityum: ADE inhibitörleri ve lityumla eş zamanlı tedavi alan hastalarda kan lityum düzeylerinde artış ve lityum zehirlenmesi semptomları bildirilmiştir. Bu nedenle bu iki ilacın eş zamanlı uygulaması dikkatle yapılmalıdır ve lityum kan konsantrasyonları sıklıkla kontrol edilmelidir. Bir diüretiğin eş zamanlı uygulaması lityum toksisitesini artırabilir.

Anestetikler: ADE inhibitörleri bazı anestetik ilaçların hipotansif etkilerini artırabilir.

Narkotik ilaçlar/antipsikotikler: Postural hipotansiyon ortaya çıkabilir.

Antihipertansif maddeler: ADE inhibitörlerinin hipotansif etkisini artırır.

Allopurinol, sitostatik veya immünosupresif ajanlar, sistemik kortikosteroidler veya prokainamid: ADE inhibitörleri ile eş zamanlı tedavi lökopeni riskinde artışa neden olabilir.

Dikkate alınması gerekenler:

Non-steroid antienflamatuar ilaçların (NSAİ) eş zamanlı uygulaması: ADE inhibitörleri NSAİ (ör. Selektif Cox-2 inhibitörleri, 325 mg/gün’den itibaren asetil salisilik asit ve non-selektif NSAİ) ile birlikte verildiğinde antihipertansif etki azalabilir.

NSAİ ve ADE inhibitörü eş zamanlı kullanımı özellikle renal fonksiyonları bozulmuş olan hastalarda, olası akut renal yetmezlik ile renal fonksiyonda kötüleşmeyi artırabilir ve serum potasyum artışına neden olabilir. Kombinasyon özellikle yaşlı hastalarda dikkatle uygulanmalıdır. Hastalar yeterli şekilde rehidrate edilmelidir ve eş zamanlı tedavi başlatılırken renal fonksiyonların izlenmesi düşünülmelidir.

Sempatomimetikler: ADE inhibitörlerinin antihipertansif etkilerini azaltabilir; istenen etkinin elde edildiğini teyit etmek için hastalar yakından izlenmelidir.

Alkol: Hipotansif etkiyi artırır.