DELAKET 30 mg 28 tablet Dozu

Chiesi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Delaket dozu, Delaket dozaj, Delaket doz aşımı, Delaket uygulama, Delaket kullanım şekli, Delaket kullanımı, Delaket kullanım süresi, Delaket açmı tokmu, Delaket nedir, Delaket ne için kullanılır, Delaket nasıl kullanılır, Delaket faydaları, Delaket etkileri, Delaket günde kaç kez, Delaket sabah mı akşam mı, Delaket fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Esansiyel hipertansiyon

Önerilen dozaj şeması, basınçta istenen azalma sağlanıncaya kadar kademeli olarak dozun artırılmasını önermektedir. Pratikte başlangıç uygulaması tek doz veya ikiye bölünmüş şekilde (sabah ve akşam 15mg dozunda) 30 mg/gün’e eşit olabilir.

1-2 haftalık tedaviden sonra basınç parametrelerinin gelişimine bağlı olarak dozaj 60 mg/gün (sabah ve akşam 30 mg tablet) dozunda idame tedavisine geçilebilir. Optimal doz bireysel olarak belirlenmelidir, ancak hafif ve orta düzeyde hipertansiyonu olan hastaların çoğunda kan basıncı kontrolü 30-60 mg/gün dozunun günde bir ya da iki kez uygulanmasıyla elde edilebilir.

120 mg/gün dozu ağır hipertansif hastalar için ayrılmalı ve maksimum günlük doz olarak düşünülmelidir.

Yeterli bir kan basıncı kontrolü elde edilemeyen hastalarda delaprili bir diüretikle örneğin 25 mg/gün hidroklorotiazid veya 2,5 mg/gün indapamid ile kombine etmek mümkündür.

Basınç değerleri stabil hale geldiğinde, yeterli kan basıncı kontrolü aynı dozun veya yarısının günde tek doz uygulanması ile sürdürülebilir. Halen diüretik ile tedavi edilmekte olan şiddetli sodyum kaybı bulunan hipertansif hastalarda delaprilin düşük dozlarının ilave edilmesi önerilir (örn. 15 mg/gün).

2 hafta sonrasında antihipertansif etki yetersiz ise doz artırılabilir.

Konjestif kalp yetersizliği

Kalp yetersizliği hastalarında delaprilin başlangıç dozu günde iki kere toplam 15 mg uygulanmasıdır (sabah 15 mg dozun yarısı ve akşam 15 mg dozun yarısı). Tedavi sıkı tıbbi denetim altında başlatılmalı ve arteriyel basınç üzerindeki başlangıç etkisini saptamak açısından hastalar dikkatle kontrol edilmelidir. Ayrıca, renal fonksiyon ve serum potasyum düzeyleri de takip edilmelidir. ADE inhibitörlerinin başlangıç dozlarını takiben görülen hipotansiyon, kronik tedavi sırasında yine hipotansiyon ortaya çıkacağı anlamına gelmez ve ilacın sürekli kullanımını engellemez. Hastanın tedaviye yanıtına ve hipotansiyon bulunmamasına bağlı olarak, doz günde iki kez 30mg/gün idame dozuna artırılabilir. En ağır vakalarda ve hastanın tolerabilitesine göre, maksimum 60 mg/gün dozu uygulanabilir (sabah ve akşam 30 mg tablet). Günlük dozlardaki artış, yeterli kontrole erişilip erişilemediğini gözlemek için 2-4 haftalık bir periyotta kademeli olarak artırılmalıdır. Delapril, dijital ilaçlarla ya da dijital ilaçlar olmaksızın potasyum atıcı diüretikler ile birlikte kullanılabilir. Mümkünse tedaviye başlanmadan önce diüretik dozu azaltılmalıdır. Semptomatik hipotansiyon bakımından yüksek riskli hastalar; ör. hiponatremi olsun ya da olmasın tuz kaybı bulunanlar, hipovolemisi olanlar veya yüksek dozda diüretik ile tedavi edilen hastalarda, mümkünse delapril tedavisi başlanmadan önce bu durumlar düzeltilmedir.

Uygulama şekli:

Çocuklar tarafından uygunsuz kullanımı engellemek için ilaç şişesinde çocuk-emniyetli kapak bulunmaktadır. Bu nedenle:

1) Açmak için bastırın ve aynı zamanda kapağı döndürün

2) Kapatmak için bastırarak kapağı çevirin

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Renal yetmezlik varlığında delapril atılımı azalacağından kreatinin serum düzeyleri >3mg/dl olan hastalarda doz ayarlaması gereklidir; uygun şekilde azaltılmış (ör. günde iki doza bölünmüş 15 mg/gün) dozlardan başlayarak yeterli doza ulaşılması önerilir.

Karaciğer yetmezliği: Delapril hepatik düzeyde kısmen aktif metabolitlerine dönüştüğünden, hafif ve orta düzey hepatik yetmezlik olan hastalarda bu dönüşüm yavaşlayabilir. Bu durumda uygulanan doza göre hastanın yanıtının gözlenmesi önerilir. Ağır hepatik yetmezlikte kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlarındaki fizyolojik azalmayı göz önünde bulundurarak, bu popülasyonda tedaviye düşük dozlarla ve muhtemelen günde tek dozla başlanması değerlendirilmelidir.

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı semptomları şiddetli hipotansiyon, şok, stupor, bradikardi, elektrolit bozuklukları ve renal yetersizliktir.

Aşırı dozun yutulmasından sonra, hasta tercihen yoğun bakım ünitesi olmak üzere, yakın takip altında tutulmalıdır. Serum elektrolitleri ve kreatinin sıklıkla izlenmelidir. Terapötik ölçümler semptomların doğasına ve şiddetine bağlıdır. Eğer yutma yeni ise, gastrik lavaj gibi emilimleri önlemek için önlemler, adsorbent ve yutmadan sonra 30 dakika içinde sodyum sülfat uygulanması ve acele eliminasyon uygulaması yapılmalıdır. Hipotansiyon ortaya çıktığında hasta şok poziyonuna getirilmeli ve hızla şalin çözeltisi verilmelidir. Anjiyotensin II ile tedavi düşünülmelidir. Bradikardi ya da aşırı vagal reaksiyonlar atropin uygulanması ile tedavi edilmelidir. Eğer gerekli ise bir pacemaker kullanılabilir. ADE inhibitörleri dolaşımdan hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilir. Yüksek akımlı poliakrilonitril membranların kullanımından kaçının.