CUTIVATE % 0.005 30 gr merhem Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cutivate uyarılar, Cutivate zararları, Cutivate önlemler, Cutivate riskler, Cutivate yan etkisi, Cutivate alerji, Cutivate alkol, Cutivate hamileler, Cutivate emzirme, Cutivate araç kullanımı, Cutivate fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda geniş vücut yüzeylerine yüksek dozda, uzun süre uygulanması adrenal supresyon yapabilir. Bununla birlikte, yetişkinlerin vücut yüzeylerinin %50'sinden daha fazlasına ve günde 20g'dan daha fazla uygulanmadıkça Cutivate'in terapötik kullanımıyla belirgin bir HPA ekseni supresyonu (sabah plazma kortizol değeri <5μg/dl) oluşması pek olası değildir. Çocuklar, yetişkinlerle karşılaştırıldığında kilolarına oranla daha geniş vücut yüzey alanına sahiptir. Böylece çocuklar topikal kortikosteroidlerin orantısal olarak daha büyük miktarını absorbe edebilirler ve dolayısıyla sistemik toksisiteye daha duyarlıdırlar. Cutivate merhem kullanırken tedavi sağlayacak en düşük miktarın uygulandığına dikkat edilmelidir. Güçlü topikal kortikosteroidlerle uzun süreli tedavi sırasında yüzde, vücudun diğer bölümlerinden daha çok atrofik değişikliklere rastlanabilir. Cutivate ile şiddetli egzama, diskoid lupus eritematozus ve psoriasis tedavisinde bu durum hatırdan çıkarılmamalıdır. Göz kapaklarına uygulanırken, lokal iritasyon veya glokom riskinden sakınmak için göz içine kaçmamasına dikkat edilmelidir. Topikal steroidlerin psoriasiste kullanılması, cildin bariyer fonksiyonunun azalmasına bağlı olarak nüks, tolerans gelişmesi, yaygın püstüler psoriasis riski ve lokal ya da sistemik toksisite gelişmesi gibi çeşitli nedenlerle riskli olabilir. Topikal steroidler psoriasiste kullanıldığında hastaların yakından takibi gereklidir. Enfekte olmuş inflamatuar lezyonların tedavisinde uygun antimikrobik tedavi uygulanmalıdır. Enfeksiyon genişlemesi görülürse derhal kortikosteroid tedavisine son verilmeli, gerekirse sistemik antimikrobik tedaviye geçilmelidir. Oklüzyon tedavisi bakteri üremesini kolaylaştıracak ılık ve nemli ortamı sağlayacağından her ilaç uygulamasından önce cilt temizlenmelidir.

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanım: Gebelik kategorisi: C. Flutikazon propiyonatın hamilelerde kullanımı ancak ilacın anneye sağlaması beklenen yararları, fetüse olan muhtemel riskinden büyük ise düşünülmelidir.

TIBBİ ZARURET DIŞINDA HAMİLELİKTE KULLANILMAMALIDIR.

Flutikazon propiyonatın anne sütüne geçişi araştırılmamıştır. Bununla beraber, flutikazon propiyonatın önerilen dozlarda cilde uygulanmasını takiben plazma seviyeleri çok düşüktür.