CUTIVATE % 0.005 30 gr merhem İçeriği

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cutivate içeriği, Cutivate formülü, Cutivate içerik, Cutivate içindekiler, Cutivate yardımcı maddeler, Cutivate bileşenleri, Cutivate Etken madde bilgilerini içerir.

Cutivate merhem %0.005, her gramı 50 mikrogram flutikazon propiyonat içerir.

Farmakodinamik özellikleri: Flutikazon propiyonat, yüksek topikal antiinflamatuar özellik gösteren bir glukokortikoiddir. Bununla birlikte dermal uygulamayı takiben HPA eksenini baskılayıcı etkisi düşüktür. Bundan dolayı yaygın olarak kullanılan steroidlerin çoğundan daha yüksek bir terapötik endekse sahiptir. Subkutan uygulamayı takiben yüksek sistemik glukokortikoid potens gösterir; fakat oral etkinliği muhtemelen metabolik inaktivasyondan ötürü zayıftır. İn vitro çalışmalarda insan glukokortikoid reseptörlerinde kuvvetli afinite ve agonist etkinlik göstermiştir. Flutikazon propiyonatın beklenmeyen hormonal etkisi yoktur. Flutikazon propiyonat, merkezi ve periferal sinir sistemi, gastrointestinal sistem veya kardiyovasküler veya solunum sistemi üzerinde çok belirgin bir etkiye sahip değildir.

Farmakokinetik özellikleri: Oral veya topikal verilmesini takiben biyoyararlanımı; deri veya gastrointestinal kanaldan sınırlı emilim göstermesi ve geniş ölçüde ilk geçiş metabolizmasına uğraması nedeniyle çok düşüktür. Dağılım çalışmaları oral uygulanan bileşiğin sistemik dolaşıma sadece çok düşük miktarlarda ulaştığını göstermiştir ve sistemik dolaşıma ulaşan herhangi bir miktar flutikazon propiyonat safraya hızla elimine edilir ve feçes ile atılır. Flutikazon herhangi bir dokuda bulunmaz, melanine bağlanmaz. Başlıca metabolizma yolu karboksilik asit bileşiğine hidroliz olmak şeklindedir ki, bu bileşik çok zayıf glukokortikoid ve antiinflamatuar etkinlik gösterir.

İnsanda da, metabolik klerensi geniştir ve eliminasyon buna bağlı olarak hızlıdır. Bu nedenle sistemik dolaşıma cilt yoluyla giren ilaç hızla inaktive olacaktır. Oral biyoyararlanım zayıf emilimi ve geniş ölçüde ilk geçiş metabolizması nedeniyle sıfıra yakındır. Bu nedenle Cutivate Merhem'in herhangi bir şekilde emiliminden dolayı flutikazon propiyonata sistemik olarak maruz kalma oranı düşük olacaktır.

Yardımcı maddeler detay bilgisi için tıklayınız.