CAELYX 2 mg/ml konsantre inf. çöz. flakon Dozu

Johnson and Johnson Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Caelyx dozu, Caelyx dozaj, Caelyx doz aşımı, Caelyx uygulama, Caelyx kullanım şekli, Caelyx kullanımı, Caelyx kullanım süresi, Caelyx açmı tokmu, Caelyx nedir, Caelyx ne için kullanılır, Caelyx nasıl kullanılır, Caelyx faydaları, Caelyx etkileri, Caelyx günde kaç kez, Caelyx sabah mı akşam mı, Caelyx fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: CAELYX sadece sitotoksik ajanların kullanılmasında uzmanlaşmış onkologlar tarafından kullanılmalıdır.

CAELYX’in kendine özgü farmakokinetik özellikleri vardır, bu yüzden diğer doksorubisin preparatlan ile birbirinin yerine kullanılmamalıdır.

Över kanseri: CAELYX hastalık ilerlemediği ve hastanın tedaviyi tolere etmeyi devam ettirdiği sürece her 4 haftada bir 50 mg/m’ dozunda intravenöz yoldan uygulanır.

< 90 mg dozlar için; CAELYX, 250 mİ %5’lik (50 mg/ml) dekstroz çözeltisi ile seyreltilir.

> 90 mg dozlar için; CAELYX 500 mİ %5’lik (50 mg/mL) dekstroz çözeltisi ile seyreltilir.

İnfüzyon reaksiyonları riskini en aza indirmek için, ilk doz I mg/dakika’dan daha hızlı verilmemelidir. Eğer hiçbir infüzyon reaksiyonu gözlenmez ise, daha sonraki CAELYX infüzyonlan 60 dakikalık bir zaman dilimi içinde uygulanabilir.

İnfüzyon reaksiyonu gelişen hastalarda infüzyon metodu şu şekilde değiştirilmelidir:

Toplam dozun %5’i ilk 15 dakika içinde verilmelidir. Eğer reaksiyon gelişmeksizin tolere edilebilirse sonraki 15 dakikada infüzyon hızı iki katma çıkarılmalıdır. Eğer tolere edilebilirse, toplam doz takip eden 1 saat içerisinde (toplam 90 dakika) bitirilmelidir.

AIDS-KS hastalan: CAELYX her 2-3 haftada bir 20 mg/m" dozda intravenöz olarak verilmelidir. İlaç birikimi ve yüksek toksisiteyi önleyebilmek için, 10 günden kısa aralıklardan sakınılmalıdır. Terapötik bir cevaba ulaşılabilmesi için, hastalar 2-3 ay boyunca tedavi edilmelidir. Terapötik cevabı sürdürmek için, tedavi ihtiyaç duyulduğu sürece devam ettirilmelidir.

250 mİ %5 (50 mg/ml) dekstroz sulu çözeltisi ile seyreltilmiş CAELYX, 30 dakikalık intravenöz infüzyonla verilir.

Tüm hastalar: Hastalarda erken infüzyon reaksiyonu semptomu ve belirtileri gözlenirse (Bölüm 4.3 ve 4.8’e bakınız) infüzyon hemen durdurularak uygun tedavi ajanları (antihistamin ve/veya kısa etkili kortikosteroidler) verilmeli ve infüzyona daha yavaş olarak yeniden başlanmalıdır.

PPE (palmar-plantar eritrodisestezi), stomatit veya hematolojik toksisite gibi advers olayları tedavi etmek için doz azaltılabilir veya geciktirilebilir. Dozun azaltılma kuralları aşağıdaki tabloda verilmektedir. Bu tablolardaki toksisite değerlendirilmeleri Ulusal Kanser Enstitüsü Ortak Toksisite Kriterleri (NC1-CTC) temel alınarak yapılmıştır.

PPE ve stomatit için hazırlanan tablolarda, över kanseri tedavisi için yürütülen klinik araştırmalardaki doz modifikasyonları verilmektedir (önerilen 4 haftalık tedavi siklusunun doz modifikasyonu). Eğer bu toksisiteler AIDS’e bağlı KS hastalarında oluşursa, önerilen 2 ile 3 haftalık tedavi siklusu da benzeri bir şekilde modifıye edilebilir.

Hematolojik toksisite tablosunda, yalnız över kanserli hastaların tedavisinde yapılan klinik araştırmalarda izlenen doz modifikasyon şemaları verilmektedir. AIDS-KS hastalarına ait doz modifikasyonu 4.8 İstenmeyen Etkiler bölümünde verilmiştir.

Caelyx Doz Modifikasyonu Kuralları

STOMATİT

Önceki CAELYX Dozundan Sonraki Haftalar

Toksisite Derecesi

4. Hafta

5. Hafta

6. Hafta

1. Derece

(ağrısız ülser, eritem. ya da hafif acıma)

Hasta daha önce 3 ya da 4. derece stomatit geçirmiş ise bir hafta daha beklenir. Geçirmemiş ise ilaç tekrar başlatılır.

Hasta daha önce 3 ya da 4.derece stomatit geçirmiş ise bir hafta daha beklenir. Geçirmemiş ise ilaç tekrar başlatılır.

Doz %25 azaltılırı 4 haltalık araya dönülür, ya da hekimin karan doğrultusunda tedavi durdurulur.

2. Derece

(ağnlı eritem. ödem, ya da ülserler, ama yemek yenebiliyor)

Bir hafta daha beklenir

Bir hafta daha beklenir

Doz %25 azaltılır: 4 haftalık araya dönülür, ya da hekimin karan doğrultusunda tedavi durdurulur.

3. Derece

(yemek yemeyi engelleyecek ölçüde ağrılı eritem. ödem, ya da ülserler)

Bir hafta daha beklenir

Bir hafta daha beklenir

Tedavi durdurulur.

4. Derece

( parenteral ya da enteral destek gereksinimi)

Bir hafta daha beklenir

Bir hafta daha beklenir

Tedavi durdurulur.

HEMATOLOJİK TOKSİSİTE (MNS ya da
trombosit)
-
ÖVER KANSERLİ HASTALARDAKİ TEDAVİ

DERECE

MUTLAK NOTROFIL SAYISI (MNS)

TROMBOSITLER

MODİFİKASYON

1. Derece

1.500- 1.900

75.000- 150.000

Doz azaltması yapılmaksızın tedavi sürdürülür.

2. Derece

1.000-<1.500

50,000 - <75.000

MNS >1.500 ve trombositler £75,000 oluncaya kadar beklenir: tedaviye doz azaltması yapılmaksızın yeniden başlanır.

3. Derece

500-<1000

25.000 - <50.000

MNS £1.500 ve trombositler £75.000 oluncaya kadar beklenir: tedaviye doz azaltması yapılmaksızın yeniden başlanır.

4. Derece

<500

<25.000

MNS >1.500 ve

trombositler
>75.000

oluncaya değin beklenir:

doz 9c
25
azaltılır, ya da

tedavi büyüme faktörü

desteği ile tam dozda

sürdürülür.

Uygulama şekli:

CAELYX’i bolus enjeksiyon veya seyreltilmemiş solüsyon şeklinde VERMEYİNİZ. İlave dilüsyon sağlamak ve tromboz ve damar dışına taşma riskini en aza indirmek için CAELYX infüzyon hattının, intravenöz 9c5 (50 mg/ml) dekstroz çözeltisinin infüzyon hattına bağlanması önerilir. İnfüzyon periferik bir venden verilebilir. In-line filtrelerle kullanılmamalıdır. CAELYX intramüsküler veya subkutan yolla verilmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği: Total bilirubin düzeyi yükselmiş az sayıda hastada belirlenen CAELYX farmakokinetiği, total bilirubini normal hastalardan farklı değildir. Över kanserli karaciğer fonksiyonu bozuk hastalarda yapılan klinik çalışmalarla deneyim kazanıldıkça, CAELYX dozu aşağıdaki gibi azaltılmalıdır. Tedavi başladığında, eğer bilirubin 1.2-3.0 mg/di arasında ise ilk doz 9c25 oranında azaltılır. Eğer bilirubin >3.0 mg/dl ise ilk doz 9c‘.50 azaltılır. Hasta ilk dozu, serum bilirubininde veya karaciğer enzimlerinde artış olmadan tolere edebilirse, 2. siklusdaki doz bir sonraki doz düzeyine yükseltilebilir. Örneğin ilk doz %25 azaltılmışsa 2. siklusta tam doza çıkarılır: ilk doz 9C50 azaltılmışsa 2. siklusta tam dozun %75’ine çıkarılır. Tolere edildiği takdirde doz daha sonraki sikluslarda tam doza yükseltilebilir. CAELYX karaciğer metastazı olan ve biluribin ve karaciğer enzimleri normalin üst sınırının 4 katına kadar yükseldiği hastalarda uygulanabilir. CAELYX uygulamasından önce ALT/AST, alkalen fosfataz ve bilirubin gibi klinik testleri kullanarak karaciğer değerlendirilmelidir.

Böbrek yetmezliği: Doksorubisin karaciğerde metabolize olduğu ve safra yolu ile atıldığı için, CAELYX‘te doz ayarlamalarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Popülasyon çalışmaları, renal fonksiyondaki değişikliğin (kreatinin klerensi: 30-156 ml/dak) CAELYX farmakokinetiğini etkilemediğini kanıtlamıştır. Kreatinin klerensi 30 ml/dak’dan az olan hastalarla ilgili farmakokinetik veri bulunmamaktadır.

Splenektomi geçirmiş AIDS-KS hastaları: CAELYX ile splenektomili hastalarda deneyimi olmadığı için,
CAELYX
tedavisi önerilmez.

Pediyatrik popülasyon: 18 yaşın altındaki hastalarda güvenilirlik ve etkinlik bugüne kadar ortaya konmamıştır.

Geriyatrik popülasyon: Hasta popülasyonuna dayanan analiz 21-75 yaş arasındaki hastalarda anlamlı bir farmakokinetik farklılık göstermemektedir.

Doz aşımı ve tedavisi

Doksorubisin HCl’ün akut doz aşımı, mukozit, lökopeni ve trombositopeni gibi toksik etkilerin şiddetini artırır. Şiddetli kemik iliği supresyonu olan hastada akut doz aşımının tedavisi hastanede, antibiyotik, trombosit ve granülosit transfüzyonu ve mukozit için semptomatik tedaviden oluşur.