BUDECORT STERI-NEB 0.5 mg/2 ml nebulizasyon için inhilasyon süspansiyonu içeren tek dozluk 20 ampül Uyarılar

Med Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Budecort Steri-Neb uyarılar, Budecort Steri-Neb zararları, Budecort Steri-Neb önlemler, Budecort Steri-Neb riskler, Budecort Steri-Neb yan etkisi, Budecort Steri-Neb alerji, Budecort Steri-Neb alkol, Budecort Steri-Neb hamileler, Budecort Steri-Neb emzirme, Budecort Steri-Neb araç kullanımı, Budecort Steri-Neb fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

BUDECORT STERİ-NEB, kısa etkili bronkodilatörlerin gerektiği akut astım nöbetlerinde hızlı bir rahatlama sağlamak amacıyla kullanılmamalıdır.

Eğer hasta kısa etkili bronkodilatör tedavisini etkisiz buluyorsa, ya da normalden daha fazla inhalasyon gerekiyorsa, bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Bu tür durumlarda, anti-inflamatuvar tedavinin arttırılması, örneğin inhalasyon yoluyla kullanılan budesoniddozunun yükseltilmesi ya da oral yoldan glukokortikosteroid kürüne başlanması gerekliolabilir.

Oral steroid tedavisinden geçen hastalar belli bir süre boyunca böbrek üstü bezi yetmezliği riski taşıyabileceğinden bu hastalara özel dikkat gösterilmelidir. Yüksek doz acilkortikosteroid tedavisine gereksinim duyan hastalar veya inhale kortikosteroidlerle önerilenen yüksek dozda uzun süreli tedavi gören hastalar da risk altında olabilir. Bu hastalar ciddistres altında kaldıklarında böbrek üstü bezi yetmezliği bulgu ve semptomlarınıgösterebilirler. Stres veya elektif cerrahi dönemlerinde ek sistemik kortikosteroid desteğiverilmesi gerekebilir.

Bazı hastalar, oral steroid tedavisi kesilirken spesifik olmayan bir şekilde rahatsızlık hissederler, örn. kas ve eklem ağrısı gibi. Bu tür ender durumlarda, yorgunluk, başağrısı,bulantı ve kusma başlarsa genel bir glukokortikosteroid etkisi yetmezliğindenkuşkulanılmalıdır. Bu vakalarda bazen oral yoldan kullanılan glukokortikosteroid dozunungeçici olarak yükseltilmesi bazen gerekli olabilir.

Sistemik steroid tedavisinden inhalasyon tedavisine geçilmesi, bazen daha önceden sistemik ilaçlarla kontrol edilen rinit ve ekzema gibi aleıjilerin açığa çıkmasına neden olabilir. Bualerjiler semptomatik olarak bir antihistaminik ile ve/veya topikal ilaçlarla kontroledilmelidir.

Karaciğer fonksiyonlarındaki azalma kortikosteroidlerin eliminasyonunu etkileyebilir. Bu ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda klinik anlamda önemli olabilir.

İn vivo çalışmalar ketokonazol ve itrakonazolün (CYP3 A4 aktivitesinin karaciğer ve barsak mukozasındaki inhibitörleri, ayrıca bkz. Bölüm 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler vediğer etkileşim şekilleri) oral yolla verilmesi budesonidin sistemik maruziyetinde artışaneden olabilir. Bu durumun klinik olarak önemi kısa süreli (1-2 haftalık) tedavide sınırlıdır,ancak uzun süreli tedavide göz önüne alınmalıdır.

BUDECORT STERİ-NEB’in insandaki uzun süreli lokal ve sistemik etkileri tam olarak bilinmemektedir. Doz, astım kontrolünün sağlandığı en düşük etkili idame dozundatutulmalıdır. Hekimler, herhangi bir yoldan kortikosteroid tedavisi gören çocuklarınbüyümesini yakından izlemeli ve kortikosteroid tedavisi ile astım kontrolünün yararlarını,büyümenin olası baskılanmasına karşı değerlendirmelidir.

Bu tıbbi ürün her ml’sinde 8.5 mg sodyum klorür ve 0.5 mg sodyum sitrat içermektedir. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BUDECORT STERİ-NEB araç ve makine kullanma yeteneğini etkilemez.