ANTI-NAUSEA 10 mg/2 ml IM/IV enj. çöz. içeren 5 ampül Uyarılar

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Anti Nausea uyarılar, Anti Nausea zararları, Anti Nausea önlemler, Anti Nausea riskler, Anti Nausea yan etkisi, Anti Nausea alerji, Anti Nausea alkol, Anti Nausea hamileler, Anti Nausea emzirme, Anti Nausea araç kullanımı, Anti Nausea fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tüm enjeksiyonluk preparatlarda olduğu gibi, ilacın uygulanmasından sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyonlar için, kolaylıkla uygulanabilecek, uygun tıbbigözetim ve tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır.

Özellikle gençlerde ve yüksek doz metoklopramid kullanılan durumlarda ekstrapiramidal reaksiyonlar görülebilir. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa tedavi durdurulmalı, ciddidurumlarda ise antikolineıjik, antiparkinson ya da antikolinerjik etkileri olanantihistaminiklerle bu belirtiler kontrol altına alınmalıdır. Etkileşimin söz konusu olduğuilaçlarla birlikte kullanılması gerekiyorsa, bu ilaçlar metoklopramid alındıktan birkaç saatsonra kullanılmalıdır.

Şiddetli depresyon durumunda, Parkinson hastalığı olanlarda, hipertansiyonu olanlarda, feokromositoması olanlarda, meme kanseri olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda dikkatlikullanılmalıdır.

Diyabet hastalarında, araba kullanan ya da dikkat isteyen işleri yapanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Hipertansiyonu olan hastalarda ANTİ-NAUSEA dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü ilacın bazı hastalarda katekolaminlerin sirkülasyonunu arttırdığı konusunda bulgular mevcuttur. Krizhikayesi olan hastalarda metoklopramid, krizlerin sıklığını ve ciddiyetini arttırabilir.

Nöroleptik ilaçlar ve metoklopramidin beraber kullanımında ve aynı zamanda tek başına metoklopramid kullanıldığında da nöroleptik malign sendrom rapor edilmiştir (bkz. 4.8).

Metoklopramid, diğer SSRI içeren serotoneıjik ilaçlarla kombine olarak kullanılırken özel dikkat sarfedilmedir (bkz. 4.5).

Metoklopramid plasental bariyerden fetusa geçer. Hamilelikte kullanım ile ilgili yeterli ve uygun çalışmalar bulunmadığından; yarar/zarar ilişkisi ve fetusta oluşabilecek zarar gözönünde bulundurularak, doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Metoklopramid sütegeçebilir. Bu nedenle emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Bu tıbbi ürün her 2 mL dozunda 1 mmol (23 mg)’den az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki gözlenmez.

Bu tıbbi ürün yardımcı madde olarak sodyum metabisülfıt içerdiğinden, nadir olarak şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronkospazma neden olabilir.

Uzun süreli veya yüksek dozlarda metoklopramid kullanımı, istem dışı ve tekrarlayan hareketlerle kendini gösteren tardif diskineziye neden olabilir. Tedavinin 3 ayı aşmamasıönerilmektedir. Tardif diskinezinin bilinen bir tedavisi olmasa da nadiren geridönüşümlüdür. Bununla birlikte metoklopramid tedavisi durdurulduktan sonra, bazıhastalarda semptomlar azalabilir ya da ortadan kalkabilir. En büyük risk, uzun süreli tedavigören yaşlı ve özellikle kadın hastalar içindir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ANTİ-NAUSEA ’nın uyuklama, diskinezi, distoni, görsel rahatsızlık gibi araç ve makine kullanımını etkileyen yan etkileri bulunduğu için, araç ve makine kullanan kişiler bu konudauyarılmalıdır.