ALPROS 500 mcg/ml inf. için konsantre çöz. içeren 1 mlx5 ampül Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Alpros uyarılar, Alpros zararları, Alpros önlemler, Alpros riskler, Alpros yan etkisi, Alpros alerji, Alpros alkol, Alpros hamileler, Alpros emzirme, Alpros araç kullanımı, Alpros fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Duktus arteriyosuz açıklığının korunması durumlarında

ALPROS, kardiyolojik tanı ve pediatrik yoğun bakım olanakları bulunan pediyatri kliniklerinde yeni doğanlarda kullanılmalıdır.

Doğuştan kalp bozuklukları olan çocuklarda aşağıdaki parametreler düzenli olarak takip edilmelidir:

- Arteriyel kan gazları (P02, P C02)

- Arteriyel kan pH

- Kan basıncı-EKG

- Nabız

- Solunum hızı (dakikadaki solunum sayısı)- Solunum durumu (başlangıçta sürekli izlenmelidir)

Aortik ark anomalisi olan çocuklarda ek olarak aşağıdaki parametreler izlenmelidir:

- Kan basıncı (inen aortada ya da alt ekstremitede ölçülmek üzere)

- Femoral nabızın el ile ölçümü

- Renal eliminasyonun ölçümü

Düşük pulmoner kan akışı olan hastalarda, oksijenasyon artışı ölçülen başlangıç pCte-değerleri ile ters orantılıdır. Düşük başlangıç p02-değerleri olan hastalarda (< 40 mmHg) tedaviye yanıt daha iyi olmuştur. Daha yüksek başlangıç p02-değerleri (> 40 mmHg) olanhastalarda ise yalnızca sınırlı terapötik yanıt görülebilmiştir.

Klinik çalışmalara göre tedaviye olan yanıt, yeni doğanın ve bebeğin yaşı ile azalır.

Apne, genellikle 2000 g’dan daha düşük ağırlıkta doğan siyanotikli yeni doğanlarda infüzyonun ilk saatlerinde ortaya çıkar. Konjenital kalp defektleri olan hastalarda % 10-12insidans oranı gözlenmiştir. İntübasyon ve uzun süreli aspirasyon olanakları sağlanmışolmalıdır. Nakilden önce dozun azaltılması tolere edilmediyse, nakilden önce elektifintübasyon düşünülmelidir. İstenen etkiyi elde etmek için ALPROS mümkün olan en düşükdozla ve mümkün olan en kısa sürede uygulanmalıdır. Uzun süreli tedavinin risk derecesi,ciddi hastalığı olan yeni doğanlarda sağlanacak yarara karşı dikkatli bir şekildekarşılaştırılmalıdır (Bkz. bölüm 4.8).

2000 g’dan daha düşük ağırlıkta doğan yeni doğanların kardiyovasküler yan etkilere, solunum depresyonuna ve siyanotik bebeklerin solunum depresyonuna eğilimleri vardır.Ayrıca 48 saatten daha uzun olan infüzyon periyotlarında (kardiyovasküler ve merkezisinir sistemi yan etkileri) ve 7.1 veya daha düşük pH değerlerinde de (merkezi sinir sistemiyan etkileri) benzer eğilimler görülür (Bkz. bölüm 4.8).

ALPROS’un 5 günden fazla uygulanmasıyla yeni doğanlarda antrum içindeki gastrik mukozanın doza bağlı hiperplazisi veya pilor obstrüksiyonu ihtimali dikkatle izlenmelidir.Bu yan etki hastaların % 7’sinde görülmüştür (Bkz. bölüm 4.8).

Klinik çalışmalar, uzun süreli tedavi gören hastaların % 50-60’ında uzun kemiklerde kortikal proliferasyon (hiperostoz), kemik örtüsünde mineralizasyon bozuklukları vealkalin fosfataz enziminde artış olduğunu göstermiştir. Bu etkiler ürünün kullanımıkesildikten sonra geri dönüşümlüdür.

Yan etkilerin çoğu 6-12 hafta içinde gerilemiştir. Birkaç vakada yan etkiler 38 hafta boyunca kalıcı olmuştur. Hiperostozun insidansı ve şiddeti, tedavinin süresi ve toplam dozile ilgilidir, buna rağmen, dozaj ile ilgisi belirlenmemiştir.

Ayrıca, uzun süreli tedavi ile duktus arteriyozus Botalli lezyonu, pulmoner arter veya aort (ödem, rüptür ve/veya anevrizma ile duvarın zayıflaması) ve de tedaviye dirençli diyarehistolojik olarak gözlenmiştir (Bkz. bölüm 4.8). Bu etkilerin doza bağlı olduğugösterilmiştir.

Bazen siyanotik kalp hastalığı ile karıştırılan solunum güçlüğü sendromu olan yeni doğanlarda, PGEı uygulamasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Tüm vakalarda, solunumgüçlüğü sendromu ve siyanotik kalp hastalığı ayırıcı tanı ile tespit edilmelidir. Eğer hızlı vetam bir teşhis mümkün değilse, siyanoz (pÛ2< 40 Torr) kullanılarak klinik tanı ve düşükpulmoner kan akışı ile radyolojik tanı konulmalıdır.

Kanama eğilimi olan yeni doğanlar dikkatle izlenmelidir. Platelet agregasyonu önemli ölçüde azaldığı için PGEı dikkatle kullanılmalıdır.

Tedavi süresince, arteriyel kan basıncı düzenli aralıklarla yakından izlenmelidir (umbilikal -göbek bağı- arter kateteri, stetoskop ile dinlenerek veya bir Doppler transdüseriyle). Kanbasıncı anlamlı olarak düştüğü zaman, infüzyon hızı hemen düşürülmelidir.

ALPROS ile tedavi sırasında ikincil enfeksiyonun yüksek insidansı nedeniyle, profılaktik antibiyotik tedavisi önerilir.

Yan etkilerin çoğu doza bağlıdır. Apne, kızarıklık, ateş, hipereksitabilite, bradikardi ve/veya hipotansiyon aşırı protaglandinin etkileridir ve dozun düşürülmesi gerekir.

Kalp transplantasyonu yapılacak hastalarda şiddetli kronik kalp yetmezliği durumlarında ALPROS uygulaması, sadece kalp transplantasyonu yapılacak hastaların tedavisindegerekli deneyime sahip ve 48-72 saat boyunca invazif hemodinamik izleme imkanı vehastalara kronik ambulatuvar infüzyon terapisi konusunda bireysel eğitim verme imkanıolan tıp merkezlerinde yapılabilir.

PGEı ile total dolaşımda en uygun hemodinamik etkiyi sağlamak için, eş zamanlı hemodinamik izleme ile pozitif vücut sıvı dengesi garanti edilmiş olmalıdır.

Optimum bireysel idame dozunun sürekli uygulanmasından 12 saat sonra yeniden bir hemodinamik değerlendirme yapılmalıdır. Bu aşamada, kardiyak indeksin bazal değeregöre (PGEı uygulamasından önce) % 20 akut yükselmesinin devamı ve gerekli isepulmoner vasküler direncin en az 4 Wood’a düşmesi yeterli hemodinamik iyileşme olarakgörülür. Wood biriminin hesaplanması:

Pulmoner ortalama arteriyel basınç - Kapiler oklüzyon basıncı Kardiyak output

ALPROS’un eş zamanlı sübjektif toleransı durumunda, kronik infüzyon tedavisi doğrulanmış olur. Bu amaçla, otomatik taşınabilir pompaya bağlanmış olan kalıcı santralvenöz kateter yerleştirilir.

ALPROS ile ayakta kronik infüzyon tedavisi alan hastalar, kalp yetmezliği açısından ilk ay boyunca her hafta ve sonrasında ayda bir sağlık merkezinde izlenmelidir. Tedaviye evdebaşladıktan sonraki ilk zamanda bir ev hemşiresine başvurulmalıdır.

ALPROS’un bu tip uzun süreli uygulamaları, hasta ile doktorun iyi derecede iş birliğini gerektirir; örneğin infüzyon çözeltisinin aseptik hazırlanması, hastanın kendi kendineuyguladığı infüzyonlarda dikkatli olması, kateterin dikkatli kullanılması gibi. Doktorunhastaya yeterli uyarıyı yapması ve yeterli pratiği yaptırması kesinlikle gereklidir. Özellikleinfüzyon çözeltisinin aseptik olarak hazırlanmasının pratiği yapılmalıdır. Ayrıca, hastamerkezi venöz kateterin enfeksiyonunun semptomları konusunda bilgilendirilmelidir. Bunaek olarak hastaya acil klinik tedavinin gerekli olabileceği bilgisi de verilmelidir.

Ayrıca, hasta, ALPROS’un istikrarlı ve sürekli uygulanmasının kesinlikle gerekli olduğu ve devam eden infüzyonun kısa süre kesilmesinin dahi, semptomların tekrar görülmesineneden olacağı konusunda bilgilendirilmelidir. ALPROS uygulanırken, bu tedaviyekesintisiz olarak ve uzun bir süre boyunca devam edileceği anlatılmalıdır. Hastanın butedaviye yeterli derecede bireysel sorumluluğu göstereceğine razı olması ve bu şartı kabuletmesi, ALPROS uygulaması için birincil koşul olarak kabul edilir.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda, klinik çalışmalar kesin doz önerisi ile ilgili yeterli bilgi vermediği için ALPROS bu hasta grubunda dikkatli kullanılmalıdır. PGEı’in gelişmişböbrek fonksiyonları ile ilgili olumlu etkileri olmasına rağmen, aşırı post şarj (afterload)diürezin bozulmasına neden olabilir.

ALPROS 788 mg/ml etanol (alkol) içerir yani; duktus arteriyozus Botalli açıklığının tedavisi için belirtilen maksimum tek dozundaki alkol miktarı, 1 ml bira veya 0.4 ml şarapkg/saat veya kronik kalp yetmezliği için belirtilen maksimum tek dozundaki alkol miktarı2.3 ml bira veya 1 ml şarap kg/24 saat demektir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sürme yeteneği ve makine kullanımı üzerindeki olası etkileri ile ilgili çalışmalar, ciddi kronik kalp yetmezliği olan hastalarda yapılmıştır. Zaten kronik kalp yetmezliğinin mevcutdurumu veya onun tedavisi araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde olumsuz etkioluşturur.