ABELCET 100 mg/20 ml IV inf. için sus. içeren 1 flakon Etkileşimi

Gen İlaç Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Abelcet etkileşimi, Abelcet etken madde, Abelcet yardımcı maddeler, Abelcet alkol, Abelcet etkileşim, Abelcet kullananlar, Abelcet dozu, Abelcet kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Aşağıda belirtilen ilaçlar, birlikte uygulanmaları halinde, ABELCET ile etkileşebilirler.

Nefrotoksik ilaçlar

ABELCET potent nefrotoksik bir ilaçtır ve bu nedenle, beraberinde bir başka nefrotoksik ilaç kullanıldığında (örn; sisplatin, pentamidin, aminoglikozidler) böbrek fonksiyonları yakından izlenmelidir.

Antineoplastik ajanlar

Amfoterisin B’nin antineoplastik ajanlarla beraber kullanımı böbrek toksisitesi, bronkospazm ve hipotansiyon potansiyelini artırabilir. Antineoplastik ajanlar, ABELCET ile beraber dikkatli kullanılmalıdır.

Zidovudin

Köpeklerde, ABELCET zidovudin ile beraber kullanıldığında miyelotoksisite ve nefrotoksisitede artışlar gözlenmiştir. Zidovudin ile beraber tedavi gerektiğinde, böbrek ve hematolojik fonksiyonlar yakından gözlenmelidir.

Siklosporin

Veriler, ABELCET’in yüksek doz siklosporinle beraber kullanımının serum kreatininde artışa neden olduğunu göstermiştir. Veriler aynca, serum kreatinindeki artışın ABELCET’den dolayı değil, siklosporinden dolayı oluştuğunu göstermiştir.

Diğer ilaçlarla ABELCET etkileşimi günümüze kadar çalışılmamıştır. Konvansiyonel Amfoterisin B’nin, kortikosteridler, kortikotropin (ACTH), dijital glikozidleri ,flusitozin ve iskelet kas gevşeticileri ile etkileşime girdiği bildirilmiştir. ABELCET bu ürünler ile birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır.

Lökosit transfüzyonları

Lökosit transfüzyonları ve intravenöz amfoterisin B alan hastalarda akut pulmoner toksisite bildirilmiştir. İnfüzyonların uzun zaman aralıkları ile yapılması ve pulmoner fonksiyonların dikkatle izlenmesi önerilmektedir.

Özel popülasyona ilişkin ek bilgiler: