YAZZ 24+4 film kaplı tablet Kullanımı

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.YAZZ nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

YAZZ 24+4, paketin üstünde oklarla gösterildiği yönde, her gün yaklaşık aynı zamanda bir miktar su ile alınmalıdır. Etkin madde içermeyen 4 tabletin alımına başlanmasından 2-3 gün

sonra kanama başlar ve bir sonraki pakete başlandığında devam ediyor olabilir.

YAZZ 24+4 ile ilk kutuya başlama: Bir önceki ay doğum kontrol hapı kullanılmıyorsa tabletler kanamanın ilk günü alınmaya başlanmalıdır. Tabletlere kanamanın 2 ile 5. günleri arasında da başlanabilir ancak, bu durumda ilk 7 gün boyunca ek bir yöntemle korunulmalıdır.

Başka bir doğum kontrol hapından geçiş yapılması: Bir önceki doğum kontrol hapının son tabletinin alındığı günün ertesi günü YAZZ 24+4'e başlanmalıdır. En fazla tabletsiz veya etkin

madde içermeyen tablet alınan dönemin son gününe kadar ara verilebilir. Vajinal halka ya da

flaster kullanılıyorsa YAZZ 24+4 alımına bunların çıkarıldığı gün ya da en geç yeni uygulamanın yapılacağı gün başlanmalıdır.

Sadece progesteron içeren bir yöntemden geçiş yapılması: Herhangi bir günde geçiş yapılabilir ancak tablet alımının ilk 7 günü ek yöntem kullanılmalıdır.

Hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen düşükten sonra: Hemen başlanabilir. Ek yönteme gerek duyulmaz.

Doğumdan sonra ya da ikinci 3 ayda gerçekleşen düşükten sonra:_Doğumu ya da düşüğü takip eden 21-28. günlerde başlanmalıdır. Eğer daha geç başlanacaksa kullanımın ilk 7 gününde ek bir yöntem kullanılmalıdır. Daha öncesinde cinsel birleşme olduysa, doğum kontrol hapına başlamadan önce hamilelik olmadığından emin olunmalı ya da bir sonraki kanama beklenmelidir.

Uygulama yolu ve metodu

Tabletleri kutunun üzerinde belirtilen sırayla, her gün günün aynı saatinde, yeterli miktarda su ile almalısınız. Tabletler sürekli olarak alınacaktır. Birbirini izleyen 28 gün boyunca hergün, günde bir tablet alacaksınız.

Çocuklarda kullanımı

YAZZ 24+4' ün çocuklarda geçerli bir kullanım endikasyonu bulunmamaktadır.

Yaşlılarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı

Özel kullanım durumları

Hafif veya orta derecede böbrek fonksiyon bozukluğu olan kadınlarda, YAZZ 24+4 kullanımına

bağlı olarak kandaki potasyum değerlerinde anlamlı bir değişme beklenmez.

YAZZ 24+4 kullanımı öncesi kandaki potasyum değerleri üst sınırda olan ve ek olarak potasyum tutucu ilaçlar (örn: yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar gibi) kullanan kadınlarda kandaki potasyum değerlerinin üst sınırı aşabilme riski gözönüne alınmalıdır. Karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta derecede karaciğer bozukluğu olan kadınların karaciğer fonksiyonlarında görülen

ani veya süregen değişiklikler, bu değerler normale dönene kadar YAZZ 24+4 kullanımının kesilmesini gerektirebilir.

Eğer YAZZ 24+4'ün etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla YAZZ kullanırsanız

YAZZ 24+4'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmış sanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Etkin madde içeren tabletlerin aşırı dozda kullanımında bulantı, kusma ve genç kızlarda hafif

vajinal kanama görülebilir. Eğer sizde bu belirtiler varsa doktorunuza başvurunuz.

YAZZ'i kullanmayı unuttuysanız

Etkin madde içermeyen beyaz renkli tablet alınması unutulduğunda ek tedbir gerekmez, ancak unutulan tablet atılmalıdır.

Etkin madde içeren açık pembe renkli tablet alınması unutulduğunda:

- 12 saatten daha az zaman geçmişse hatırlanır hatırlanmaz tablet alınmalıdır. Sonraki tabletler de her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir.

- 12 saatten fazla zaman geçmişse;

1. haftada: Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Sonraki tabletler her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir. İlk 7 gün ek bir yöntem kullanılmalıdır. Bu 7 günden önce cinsel birleşme olduysa hamilelik ihtimali göz önüne alınmalıdır.

2. haftada: Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Sonraki tabletler her zamanki gibi alınmaya devam edilmelidir. İlk unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletler hatasız alınmışsa ek yöntem kullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde ya da birden fazla tablet unutulmuşsa ek yöntem kullanılmalıdır.

3. haftada: Unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletler hatasız alınmışsa aşağıdaki 2 seçenekten birinin uygulanmasıyla ek yönteme gerek kalmaz. Aksi takdirde 1. seçeneğe ilave olarak ek yöntem kullanılmalıdır.

1- Son unutulan tablet hatırlanır hatırlanmaz alınmalıdır. Kalan etkin madde içeren tabletler bitene kadar normal zamanda kullanılmalıdır. 4 etkin madde içermeyen tablet atılmalıdır ve bir sonraki kutuya hemen geçilmelidir. Kullanıcıda ikinci kutunun etkin madde içeren tabletleri bitene kadar kanama beklenmez, ancak tablet alınan günlerde lekelenme veya ara kanamalar görülebilir.

2- Kullanılan kutu bırakılmalıdır. 4 gün aradan sonra (tablet unutulan günler de dahil) yeni kutuya başlanır.

Mide-bağırsak bozukluğu durumunda ek yöntem kullanılmalıdır. Tablet alımından sonra 3-4 saat içinde kusma olursa unutulan tabletler için yapılan öneriler geçerlidir. Eğer normal tablet alma programı değiştirilmek istenmezse, gereken ekstra tabletler başka bir kutudan alınmalıdır.

Adet kanamasının öne alınması ya da ertelenmesi: Adet kanamasını ertelemek için kullanılan

kutudaki etkin madde içermeyen tabletler alınmaz ve yeni bir YAZZ 24+4 kutusundaki etkin madde içeren tabletlerden almaya devam edilir. Bu uzatma, 2. paketteki aktif tabletler bitinceye kadar istenildiği kadar sürdürülebilir. Bu süre içinde ara kanama ya da lekelenme olabilir. Etkin madde içermeyen tablet döneminden sonra normal kullanıma devam edilir. Adet kanamasını haftanın başka bir gününe kaydırmak için etkin madde içermeyen tablet dönemi istenildiği kadar kısaltılabilir.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

YAZZ ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

YAZZ 24+4 kullanmayı istediğiniz zaman bırakabilirsiniz. Hamile kalmak istemiyorsanız, diğer güvenilir doğum kontrol yöntemleri için doktorunuza danışınız.

Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz.