XARELTO 20 mg 28 film kaplı tablet Zararları

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Xarelto zararları, Xarelto önlemler, Xarelto riskler, Xarelto uyarılar, Xarelto yan etkisi, Xarelto istenmeyen etkiler, Xarelto cinsel, Xarelto etkileri, Xarelto tedavi dozu, Xarelto aç mı tok mu, Xarelto hamilelik, Xarelto emzirme, Xarelto alkol, Xarelto kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

XARELTO’nun güvenliliği, alt ekstremite majör ortopedi ameliyatı (total kalça replasmanı ya da total diz replasmanı) geçiren ve 39 güne kadar 10 mg rivaroksaban ile tedavi edilen 6097 hastanın katıldığı dört faz III çalışması ve VTE tedavisinde 21 aya kadar 3 hafta günde 2 kez 15 mg ve ardından günde tek doz 20 mg rivaroksaban ile tedavi edilen ya da

günde tek doz 20 mg rivaroksaban ile tedavi edilen 2194 hastanın katıldığı iki faz III

çalışmasında değerlendirilmiştir. (Bkz. Tablo 1)

Ek olarak nonvalvüler atrial fibrilasyonu olan ve en az bir doz XARELTO kullanmış 7750 hastanın katıldığı iki faz III çalışmasından da güvenlilik verisi elde edilmiştir. (Bkz. Tablo 1)

En az bir doz rivaroksaban kullanmış hastaların toplam %73’ündc tedavi ile ortaya çıkan advers olay bildirilmiştir. Advers olay görülen hastaların yaklaşık %24’ünde araştırmacılar advers olayların tedavi ile ilişkili olduğunu düşünmüştür. 10 mg XARELTO ile tedavi edilen kalça ya da diz replasman ameliyatı geçirmiş kişilerde kanama olayı yaklaşık %6.8 ve anemi yaklaşık %5.9 oranında gözlenmiştir. Hem DVT tedavisi için günde 2 kez 15 mg ve ardından günde tek doz 20 mg XARELTO ile devam eden hastalarda hem de rekürren DVT ya da PE önlenmesinde günde tek doz 20 mg XARELTO ile tedavi edilen hastalarda kanama olayları hastaların yaklaşık %22.7’sinde, anemi ise yaklaşık %1.8’inde ortaya çıkmıştır. İnme ve sistemik embolizm önlenmesi için tedavi edilen hastalarda her tür ve şiddetteki kanama olayı 28/100 hasta yılı ve anemi olayı 2.5/100 hasta yılı oranı ile bildirilmiştir.

İstenmeyen etkiler her bir sıklık grubunda azalan ciddiyet derecesine göre sıralanmıştır. Sıklıklar çok yaygm (>1/10), yaygm (>1/100 ila <1/10), yaygm olmayan (>1/1000 ila <1/100) seyrek (>1/10000 ila <1/1000), ve bilinmeyen (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak tanımlanmıştır.

Kan ve Lenf Sistemi hastalıkları

Yaygın: Anemi (ilgili laboratuvar parametreleri dahil)

Yaygm olmayan: TrombositemiA (trombosit sayısı artışı dahil)

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: Taşikardi

Göz hastalıkları

Yaygm: Göz kanaması (konjunktival kanama dahil)

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Gastrointestinal sistem kanaması (dişeti ve rektal kanama dahil), gastrointestinal ve abdominal ağrı, dispepsi, bulantı, konstipasyonA, diyare, kusmaA.

Yaygın olmayan: Ağız kuruluğu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygm: AteşA, periferik ödem, genel kuvvet ve enerji azalması (yorgunluk ve asteni dahil) Yaygın olmayan: İyi hissetmeme (halsizlik dahil), lokalize ödemA

Hepatobiliyer hastalıklar

Yaygm olmayan: Hepatik fonksiyon anormalliği Seyrek: Sarılık

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygm olmayan: Alerjik reaksiyon, alerjik dermatit

Yaralanma, zehirlenme ve prosedürel komplikasyonlar

Yaygın: Prosedür sonrası kanama (postoperatif anemi ve yarada kanama da dahil), kontüzyon

Yaygın olmayan: Yara yeri sızıntısıA

Araştırmalar

Yaygın: Transaminaz artışı

Yaygın olmayan: Bilirubin artışı, kan alkalen fosfataz artışıA, LDH artışıA, lipaz artışıA, amilaz artışıA, GGT artışıA

Seyrek: Konjuge bilirubin artışı (ALT artışı ile birlikte ya da değil)

Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokusu ve kemik hastalıkları

Yaygm: Ekstremite ağnsıA Yaygm olmayan: Hemartroz Seyrek: Kas kanaması

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm: Baş dönmesi, baş ağnsı, senkop Yaygm olmayan: Serebral ve intrakraniyal kanama

Böbrek ve idrar hastalıkları

Yaygm: Ürogenital sistem kanaması (hematüri ve menoraji13 dahil)

Yaygm olmayan: Renal yetmezlikA (kan kreatinin artışı, kan üre artışı dahil)

Bilinmeyen: Böbrek yetmezliği/hipoperfuzyona neden olmaya yetecek ölçüde kanamaya sekonder akut böbrek yetmezliği

Solunum sistemi hastalıkları

Yaygm: Epistaksis Yaygm olmayan: Hemoptizi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygm: Kaşıntı (yaygın olmayan jeneralize kaşıntı dahil), döküntü, ekimoz Yaygm olmayan: Ürtiker, deri ve derialtı kanaması

Vasküler hastalıklar

Yaygm: Hipotansiyon, hematom

Bilinmeyen: Perkütan girişim ardından oluşan psödoanevrizma*

A: majör ortopedi ameliyatı sonrası gözlenmiştir;

B : VTE tedavisinde <55 yaş kadınlarda çok yaygın olarak gözlenmiştir.

*Bu reaksiyonlar faz III çalışmalar dışındaki diğer klinik çalışmalarda, alt ekstremitelerinde majör ortopedik ameliyat geçiren hastalarda, derin ven trombozu (DVT) için ve tekrarlayan DVT ve PE’nin önlenmesi için tedavi edilen hastalarda veya inme ve sistemik embolinin engellenmesi için tedavi edilen hastalarda ortaya çıkmıştır.

Ek olarak, diğer klinik çalışmalarda, perkütan müdahale sonrasında vasküler psödoanevrizma oluşumu bildirilmiştir.

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

-Kanamanm kontrolü”). Klinik çalışmalarda, mukoza kanaması (epistaksis, dişeti kanaması, gastrointestinal kanama, genitoüriner kanama gibi) ve anemi, VKA tedavisiyle kıyaslandığında uzun süreli rivaroksaban tedavisinde daha sık görülmüştür. Gizli kanama tespitinde yeterli klinik incelemeye ek olarak, hemoglobin/hematokrit laboratuvar testlerinin yapılmasının değerli olabileceği kabul edilmektedir. Kanama riski belirli hasta gruplarında (öm. kontrol edilmeyen şiddetli atriyel hipertansiyon) ve/veya hemostazı

etkileyen eş zamanlı tedavilerde artabilir (bkz. bölüm “4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri / Kanama riski”). Adet kanaması şiddetlenebilir ve/veya uzayabilir.

Hemoraj ik komplikasyonlar güçsüzlük, solukluk, baş dönmesi, baş ağrısı ya da açıklanamayan şişlikler, dispne ve açıklanamayan şok olarak görülebilir. Bazı olgularda, aneminin bir sonucu olarak göğüs ağrısı veya angina pektoris gibi kardiyak iskemi semptomları gözlenmiştir.