VISANNE 2 mg 28 tablet Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Virsanne etkileşimi, Virsanne etken madde, Virsanne yardımcı maddeler, Virsanne alkol, Virsanne etkileşim, Virsanne kullananlar, Virsanne dozu, Virsanne kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer tıbbi ürünlerin VISANNE® ile etkileşimleri

Bireysel enzim indükleyicileri ya da inhibitörleri (CYP 3A4):

Dienogest dahil progestagen içeren preparatlar esas olarak, hem intestinal mukoza hem de karaciğerde bulunan sitokrom P450 3A4 (CYP 3A4) sistemi tarafından metabolize edilirler. Bu nedenle CYP 3A4 indükleyicileri ya da inhibitörleri progestagen içeren ilaç metabolizmasını etkileyebilirler.

Enzim indüksiyonu nedeniyle seks hormonları klerensinin artması, VISANNE®’ın terapötik etkisini azaltabilir ve istenmeyen etkiler ile sonuçlanabilir (örn. uterin kanama profilinde değişiklikler).

Enzim inhibisyonuna bağlı olarak seks hormonları klerensinin azalması, dienogeste maruz kalmayı artırabilir ve istenmeyen etkiler ile sonuçlanabilir.

Enzim indükleyici özelliklere sahip bileşikler:

Mikrozomal enzimleri indükleyen (örn. sitokrom p450 enzimleri) ilaçlar (örn. fenitoin, barbitüratlar, pirimidon, karbamazepin, rifampisin ve muhtemelen okskarbazepin, topiramat, felbamat, griseofulvin, nevirapin ve St. John bitkisi [Hypericum perforatum] içeren ürünler) ile etkileşim olabilir ve bu etkileşim seks hormonlarının klerensinde artışla sonuçlanabilir.

Maksimum enzim indüksiyonu genellikle 2-3 hafta süreyle görülmez, ama daha sonra, tedavinin sonlandırılmasını izleyen en az 4 hafta boyunca kalıcı olabilir.

Enzim inhibe edici özelliklere sahip bileşikler:

Azol grubu antifungaller (örn. ketokonazol, itrakonazol, flukonazol), simetidin, verapamil, makrolidler (örn. eritromisin, klaritromisin ve roksitromisin), diltiazem, proteaz inhibitörleri (örn. ritonavir, sakinavir, indinavir, nelfinavir) antidepresanlar (örn. nefazodon, fluvoksamin, fluoksetin) ve greyfurt suyu gibi bilinen CYP 3A4 inhibitörleri, progestagen plazma düzeylerini artırabilir ve istenmeyen etkiler ile sonuçlanabilir.

Dienogestin başka ilaçlar üzerindeki etkileri:

İn vitro inhibisyon çalışmaları temelinde, VISANNE®’nın, başka ilaçların sitokrom P450 enzimleri aracılıklı metabolizması ile klinik önem taşıyan etkileşim gösterme olasılığı pek bulunmamaktadır.

Yiyecekler ile etkileşim:

Yağdan zengin standart bir öğün, VISANNE®’nın biyoyararlanımını etkilememiştir. Diğer etkileşim şekilleri:

Progesteronların kullanımı bazı laboratuar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon: