VELCADE 3.5 mg 1 vial Uyarılar

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Velcade uyarılar, Velcade zararları, Velcade önlemler, Velcade riskler, Velcade yan etkisi, Velcade alerji, Velcade alkol, Velcade hamileler, Velcade emzirme, Velcade araç kullanımı, Velcade fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

VELCADE, antineoplastik tedavinin kullanımında deneyim kazanmış bir hekimin gözetimi altında uygulanmalıdır.

Genel olarak, monoterapi şeklinde uygulanan VELCADE ile tedavi edilen hastalara ilişkin güvenilirlik profili melfalan ve prednizonla kombinasyon halinde uygulanan VELCADE ile tedavi edilen hastalarda gözlemlenenle benzerlik göstermiştir.

Periferik nöropati:

İstenmeyen etkiler Periferik

Hipotansiyon:

Kardiyak bozukluklar:

Azalmış sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu için az veya hiç risk faktörü taşımayan hastalarda bildirilen raporlar dahil, akut konjestif kalp yetmezliğinin geliştiği ya da ağırlaştığı ve/veya yeni sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda azalma başlangıcı bildirilmiştir. Risk faktörü olan hastalar veya mevcut kalp hastalığı olanlar yakından izlenmelidir. Tek ajanlı faz 3 multipl myelom araştırmasında, tedaviyle ortaya çıkan herhangi bir kardiyak bozukluk insidansı, VELCADE ve deksametazon gruplarında sırasıyla %15 ve %13 olarak saptanmıştır. VELCADE ve deksametazon gruplarındaki kalp yetmezliği olaylarının (akut pulmoner ödem, kalp yetmezliği, konjestif kalp yetmezliği, kardiyojenik şok, pulmoner ödem) insidansı, sırasıyla %5 ve %4 olmak üzere benzer bulunmuştur. Klinik araştırmalarda, izole olgularda QT-aralığında uzama saptanmıştır; nedensellik ilişkisi saptanamamıştır.

Hepatik olaylar:

Birlikte çoklu ilaç tedavisi gören hastalarda ve altta yatan ciddi medikal bozuklukların olduğu hastalarda seyrek akut karaciğer yetmezliği olguları bildirilmiştir. Bildirilen diğer hepatik olaylar karaciğer enzimlerinde artma, hiperbiluribinemi ve hepatiti içermektedir. Bu değişiklikler VELCADE tedavisinin kesilmesi ile birlikte geri dönüşümlü olabilir. Bu hastaların takip bilgileri sınırlıdır.

Pulmoner bozukluklar:

VELCADE kullanan hastalarda pnömonit, interstisyel pnömoni, akciğer filtrasyonu, Akut Respiratuar Distres Sendromu (ARDS) gibi etiyolojisi bilinmeyen akut diffüz infiltratif pulmoner hastalık seyrek olarak bildirilmiştir. Bu olayların bazıları ölümcül olmuştur. Bu olayların büyük bir kısmı Japonya’dan bildirilmiştir. Yeni veya kötüleşen pulmoner semptomlar görüldüğünde hızla tanıya yönelik değerlendirme yapılmalıdır ve hastalar uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Bir klinik çalışmada, relaps olmuş akut myelojenik lösemi için VELCADE ve daunorubisinin devamlı infüzyonu ile birlikte yüksek doz sitarabin (günde 2 g/m2) verilen iki hasta, tedavinin erken döneminde ARDS nedeniyle ölmüşlerdir.

Laboratuvar testleri:

VELCADE tedavisi boyunca tam kan sayımları sık sık takip edilmelidir.

Trombositopeni:

VELCADE trombositopeni ile ilişkilidir (bkn. İstenmeyen Etkiler). Trombositlerin her bir VELCADE tedavi siklusunun 11. gününde en düşük düzeyde olduğu ve tipik olarak bir sonraki siklusa kadar başlangıca geri döndüğü saptanmıştır. Trombosit sayısındaki azalma ve düzelme modeli haftada iki kez uygulanan dozları kapsayan 8 siklus boyunca sabit kalmış ve kümülatif trombositopeniye ilişkin bir kanıt bulunamamıştır. Ölçülen ortalama taban trombosit sayısı yaklaşık olarak başlangıcın %40’ı düzeyinde olmuştur. Tedavi öncesi trombosit sayısıyla bağlantılı trombositopeni derecesi Tablo 4’de gösterilmiştir. Tek ajanlı faz 3 multipl myelom araştırmasında anlamlı kanama olayları (> Evre 3) insidansının, VELCADE (%4) ve deksametazon (%5) kollarının her ikisinde de benzer düzeyde olduğu saptanmıştır. Trombosit sayımları her bir VELCADE dozundan önce izlenmelidir. Trombosit sayısı <25.000/^L

olduğunda VELCADE tedavisi durdurulmalı ve azaltılmış bir dozda tekrar başlatılmalıdır.
VELCADE ile ilişkili gastrointestinal ve intraserebral hemorajilere ilişkin bildirimler mevcuttur.
Transfüzyon düşünülebilir.

Tablo 4: Tek ajanlı faz 3 multipl myelom araştırmasında tedaviden önceki trombosit sayısı ile ilişkili trombositopeni derecesi

Tedaviden önceki Trombosit sayısı*

Hastaların

sayısı

(n=331)**

Trombosit sayısı <10.000/^l olan hastaların sayısı (%)

Trombosit sayısı 10.000- 25.000/p.l olan hastaların sayısı (%)

> 75.000/^L

309

8 (%3)

36 (%12)

> 50.000/^L- <75.000/^L

14

2 (%14)

11 (%79)

> 10.000/ (iL-<50.000/ (iL

7

1 (%14)

5 (%71)

* Araştırmaya dahil edilebilmek için başlangıçtaki trombosit sayısının 50.000/^l olması koşulu aranmıştır.

** Bir hastaya ait başlangıç verileri kayıptır.

Gastrointestinal advers olaylar:

VELCADE tedavisi, zaman zaman antiemetik ve antidiyareik ilaçların kullanımını gerektiren bulantı, diyare, konstipasyon ve kusmaya neden olabilir. Dehidratasyonu önlemek için sıvı ve elektrolit replasmanı uygulanmalıdır. VELCADE tedavisi gören hastalarda kusma ve/veya diyare görülebileceğinden, hastalar dehidrasyondan kaçınmaları için uygun önlemler konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalar baş dönmesi, sersemlik veya aralıklı bayılma semptomları yaşadıklarında bir doktor yardımı aramaları konusunda uyarılmalıdırlar.

Tümör lizis sendromu:

VELCADE’in sitotoksik bir ajan olması ve malign hücreleri hızla öldürebilmesi nedeniyle, tümör lizis sendromu komplikasyonları ortaya çıkabilir. Tümör lizis sendromu riski taşıyan hastalar, tedaviden önce yüksek tümör yükü olan hastalardır. Bu hastalar yakından izlenmeli ve uygun önlemler alınmalıdır.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalar:

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

VELCADE bitkinlik, baş dönmesi, senkop, ortostatik/postural hipotansiyon, diplopi ya da bulanık görme ile bağlantılı olabileceğinden, hastalar otomobil de dahil olmak üzere makine kullandıklarında dikkatli davranmalıdır