VECTIBIX 20 mg/ml infüzyon çözelti konsantresi 5 ml Zararları

Amgen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Vectibix zararları, Vectibix önlemler, Vectibix riskler, Vectibix uyarılar, Vectibix yan etkisi, Vectibix istenmeyen etkiler, Vectibix cinsel, Vectibix etkileri, Vectibix tedavi dozu, Vectibix aç mı tok mu, Vectibix hamilelik, Vectibix emzirme, Vectibix alkol, Vectibix kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Kemoterapi ile kombine ve de tek başına VECTİBİX tedavisi alan tüm mKRK klinik araştırma hastalarında yapılan analize dayalı olarak (n = 2588), en yaygın bildirilen adversreaksiyonlar hastaların %93’ünde meydana gelen deri reaksiyonlarıdır. Bu reaksiyonlar

VECTİBİX’in farmakolojik etkileri ile ilişkili olup, %25’i şiddetli (derece 3 NCI-CTC) ve <%l’i yaşamı tehdit edici (derece 4 NCI-CTC) yapıda olmak üzere çoğunluğu hafif ila ortaşiddettedir. Doz modifikasyon önerileri de dahil olmak üzere deri reaksiyonlarının klinikyönetimi için Bölüm 4.4’e bakınız.

Yaygın olarak bildirilen, hastaların >%20’sinde meydana gelen, advers reaksiyonlar gastrointestinal hastalıkları [diyare (%50), bulantı (%41), kusma (%27), konstipasyon (%23)ve abdominal ağrı (%23)]; genel bozukluklar [yorgunluk (%37), ateş (%20)]; metabolizma vebeslenme hastalıkları [anoreksi (%27)]; enfeksiyonlar ve enfestasyonlar [paronişi (%20)]; vederi ve deri altı dokusu hastalıkları [döküntü (%45), akneiform dermatit (%39), kaşıntı (%35),eri tem (%30) ve deri kuruluğu (%22)]’dur.

Aşağıdaki tablodaki veriler, tek ajan veya kemoterapi ile kombine panitumumab kullanan mKRKTi hastalarda (n = 2588) yapılan klinik çalışmalardan ve spontan raporlar ile bildirilenadvers reaksiyonları tanımlamaktadır. Her bir sıklık gruplandırması içinde, istenmeyen etkilerazalan önem sırasına göre sunulmaktadır.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

Advers reaksiyonların insidansı, sistem organ sınıfları ve sıklık esas alınarak aşağıda listelenmiştir. Sıklık şu şekilde tanımlanır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10);yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek(<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Advers reaksiyonlar

MedDRA sistem organ sınıfı

Çok yaygın (> 1/10)

Yaygın

(> 1/100 ila < 1/10)

Yaygın olmayan(> 1/1,000 ila< 1/100)

Seyrek

(> 1/10,000 ila < 1/1,000

Sıklık

bilinmiyor*

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Paronişi1

Püstüler döküntü

Selülit1

Üriner sistem

enfeksiyonu

Folikülit

Lokalize

enfeksiyon

Göz

enfeksiyonu Göz kapağıenfeksiyonu

Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları

Anemi

Lökopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Hipersensitivite1

Anafılaktik

reaksiyon1

Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları

Hipokalemi

Anoreksi

Hipomagnezemi

Hipokalsemi

Dehidratasyon

Hiperglisemi

Hipofosfatemi

Psikiyatrik

hastalıkları

İnsomnia

Anksiyete

Sinir sistemi hastalıkları

Baş ağnsı Baş dönmesi

Advers reaksiyonlar

MedDRA sistem organ sınıfı

Çok yaygın (> 1/10)

Yaygın

(> 1/100 ila < 1/10)

Yaygın olmayan(> 1/1,000 ila< 1/100)

Seyrek

(> 1/10,000 ila < 1/1,000

Sıklık

bilinmiyor*

Göz hastalıkları

Konjunktivitit

Blefarit KirpiklerdeuzamaArtmışlakrimasyonOküler hiperemiGöz kumluğuGözde kaşınüGöz irritasyonu

Göz kapağı irritasyonu

Keratit1

Ülseratif

keratit1

Kardiyak

hastalıkları

Taşikardi

Siyanoz

Vasküler

hastalıkları

Derin ven üombozu

Hipotansiyon

Hipertansiyon

Flushing

Solunum, göğüs ve mediastinalhastalıkları

Dispne

Öksürük

Pulmoner

embolizm

Epistaksis

Bronkospazm

Buran

kuruluğu

İntersitisyel

akciğer

hastalığı3

Gastrointestinal

hastalıkları

Diyare1

Bulantı

Kusma

Abdominal ağn

Stomatit

Konstipasyon

Rektal hemoraji Ağız kuruluğuDispepsiAftöz stomatitDudak iltihabıGastroözofajiyalreflü hastalığı

Çatlamış

dudaklar

Dudak

kuruluğu

Deri ve deri alü doku hastalıkları

Akneiform

dermatit

Döküntü1,2

Eritem

Kaşınü

Deri kuruluğu

Deri fıssürleri

Akne

Alopesi

Palmar-plantar

eriüodizestezi

sendromu

Deri ülseri

Yara kabuğu

Hipertrikoz

Onikoklaz

Tırnak hastalığı

Hiperhidroz

Dermatit

Anjiyoödem1

Hirsutizm

Ete doğru büyüyentırnakOnikoliz

Deri Nekrozu1

Stevens-

Johnson

sendromu1

Toksik

epidermal

nekroliz1

Kas-iskelet bozukluklar, bağdoku ve kemikhastalıkları

Sırt ağnsı

Ekstremitede ağn

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıkları

Yorgunluk

Ateş

Asteni

Mukozal

enflamasyon

Periferik ödem

Göğüs ağnsı

Ağn

Titreme

İnfüzyonla

ilişkili

reaksiyon1

Araştırmalar

Kilo kaybı

Kan magnezyum

seviyesinde

azalma

1 Seçili advers reaksiyonların tanımı için aşağıdaki bölümü inceleyiniz.

Döküntü yaygın deri toksisitesi terimleri, deri eksfoliasyonu, eksfoliatif döküntü, papüler döküntü, kaşıntılı döküntü, eritematöz döküntü, genel döküntü, maküler döküntü, makülo-papüler döküntü, deri lezyonunu içerir.

Bakınız Bölüm 4.4 Pulmoner komplikasyonlar Sıklık mevcut verilerden hesaplanamaz.

Kemoterapi ile kombinasyon halindeki VECTİBİX’in güvenlilik profili, VECTİBİX’in (monoterapi olarak) bildirilen advers reaksiyonlarını ve arka plan kemoterapi rejiminintoksisitelerini içerir. Beklenen ilave etkilerden farklı yeni toksisiteler veya önceden bilinentoksisitelerde kötüleşme gözlenmemiştir. Kemoterapi ile kombine panitumumab kullananhastalarda en sık meydana gelen advers reaksiyonlar deri reaksiyonlarıdır. Monoterapiyekıyasla daha yüksek sıklıkta gözlenen diğer toksisiteler hipomagnezemi, diyare ve stomatitiiçermektedir. Bu toksisiteler nadiren VECTİBİX veya kemoterapinin bırakılmasına yolaçmıştır.

Seçili advers reaksiyonların tanımı

Gastrointestinal hastalıklar

Bildirilen diyare olguları genellikle hafif veya orta şiddettedir. Şiddetli diyare (NCI-CTC derece 3 ve 4) monoterapi olarak VECTİBİX ile tedavi edilen hastaların %T sinde,kemoterapi ile kombinasyon halinde VECTİBİX ile tedavi edilen hastaların ise %17’sindebildirilmiştir.

Diyare ve dehidratasyon gelişen hastalarda akut renal yetmezlik bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.4).

İnfüzyonla ilişkili reaksiyonlar

Monoterapi ve kombinasyon mKRK klinik çalışmalarında (n = 2588), titreme, ateş veya dispne gibi belirti/semptomları içerebilecek infüzyonla ilişkili reaksiyonlar (herhangi birinfüzyondan sonra 24 saat içinde meydana gelen), VECTİBİX ile tedavi edilen hastalarınyaklaşık %4’ünde bildirilmiş olup, bunların <%l’i şiddetlidir (NCI-CTC derece 3 ve derece

4).

Bir klinik çalışmada, VECTİBİX ile tedavi edilen nükseden veya metastatik skuamöz hücreli baş ve boyun karsinomu olan bir hastada fatal anjiyoödem vakası meydana gelmiştir. Fatalolay, daha önceki anjiyoödem olayını takiben tekrar maruziyet sonrası meydana gelmiştir(Bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4); her iki olay da uygulamadan 24 saatten daha fazla süre sonrameydana gelmiştir. Pazarlama sonrası tespitte, infüzyondan 24 saatten daha fazla süre sonrameydana gelen hipersensitivite reaksiyonları da bildirilmiştir.

İnfüzyonla ilişkili reaksiyonların klinik yönetimi için bölüm 4.4’e bakınız.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Deri döküntüsü en yaygın olarak yüz, üst göğüs ve sırtta meydana gelmiştir, fakat ekstremitelere kadar yayılabilmektedir. Şiddetli deri ve deri altı reaksiyonların gelişmesinitakiben, nadir durumlarda ölüme yol açan sepsis, selülit ve insizyon ile drenaj gerektirenbölgesel apseleri içeren enfeksiyöz komplikasyonlar bildirilmiştir. Deri reaksiyonun ilksemptomuna kadar geçen ortanca süre 10 gün olup, VECTİBİX son dozunu takibendüzelmeye kadar geçen ortanca süre 28 gündür.

Paronişial enflamasyon, el ve ayak parmaklarının lateral tırnak yataklarında şişlikle ilişkilendirilmiştir.

VECTİBİX veya diğer EGFR inhibitörleri ile tedavi edilen hastalarda gözlenen dermatolojik reaksiyonların (tırnak etkileri dahil) tedavinin farmakolojik etkileri ile ilişkili olduğubilinmektedir.

Yapılan tüm klinik çalışmalarda, deri reaksiyonları monoterapi olarak veya kemoterapi ile kombine VECTİBİX kullanan hastaların %93’ünde meydana gelmiştir (n = 2588). Bu olaylarbaşlıca döküntü ve akneiform dermatitten oluşur ve çoğunlukla hafif ila orta şiddettedir.Kemoterapi ile kombine VECTİBİX kullanan hastaların %34’ünde şiddetli (NCI-CTC derece3) deri reaksiyonları ve <%l’inde yaşamı tehdit edici (NCI-CTC derece 4) deri reaksiyonlarıbildirilmiştir (n = 1536).

Doz modifikasyon önerileri dahil olmak üzere deri reaksiyonların klinik yönetimi için bölüm 4.4’e bakınız.

Pazarlama sonrası çalışmalarda seyrek olarak deri nekrozu, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz vakaları bildirilmiştir.

Oküler toksi siteler

Klinik araştırma hastalarının %0.2 ila %0.7’sinde ciddi olmayan keratit vakaları gözlenmiştir. Pazarlama sonrası tespitte, ciddi keratit ve ülseratif keratit vakaları nadiren bildirilmiştir (Bkz.Bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda VECTİBİX’in güvenliliği çalışılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar üzerinde kullanım ile ilgili deneyim yoktur ve VECTİBİX 18 yaş altındaki hastalarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

VECTİBİX monoterapisi ile tedavi edilen yaşlı hastalarda (>65 yaş) güvenlilik veya etkililikte genel farklılıklar gözlenmemiştir. Bununla birlikte, sadece kemoterapiye kıyasla, FOLFİRİ(%37’ye karşı %45) veya FOLFOX (%37’ye karşı %52) ile kombine VECTİBİX tedavisialan yaşlı hastalarda ciddi advers olay sayılarında artış bildirilmiştir. En fazla artmış ciddiadvers olaylar hem FOLFOX hem de FOLFİRİ ile kombine VECTİBİX tedavisi alanhastalarda diyare, FOLFİRİ ile kombine VECTİBİX alan hastalarda ise dehidratasyon vepulmoner embolizmdir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).