URIKOLIZ 300 mg 50 tablet Etkileşimi

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Urikoliz etkileşimi, Urikoliz etken madde, Urikoliz yardımcı maddeler, Urikoliz alkol, Urikoliz etkileşim, Urikoliz kullananlar, Urikoliz dozu, Urikoliz kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

6-merkaptopurin ve azatioprin:Azatioprin, ksantin oksidazın etkisiyle inaktive olan 6 merkaptopurine metabolize olur. 6-merkaptopurin veya azatioprin, ÜRİKOLİZ ile birlikte kullanıldığında ksantin oksidaz enziminin inhibe olmasıyla 6-merkaptopurinin etki süresi uzayacağı için 6-merkaptopurin veya azatioprinin normal dozunun ’A’ü uygulanmalıdır.

Vidarabin (Adenin Arabinosid): Allopurinol varlığında vidarabinin plazma yanlanma ömrünün uzadığım destekleyen kanıtlar vardır. Bu iki ürün birlikte kullanıldığında, toksik etkilerini tanımlayabilmek için dikkatli olunmalıdır.

Salisilatlar ve ürikozürik ajanlar: Allopurinolün aktif majör metaboliti olan oksipurinol, böbrekler yoluyla ve üratla aym şekilde atılır. Bu nedenle, probenesid gibi ürikozürik ilaçlar veya yüksek dozda salisilatlar oksipurinolün atılımım hızlandırabilirler. Bu olay ÜRİKOLİZ’in terapötik etkisini azaltabilir, ancak her vaka için ayn bir değerlendirme yapılmalıdır.

Klorpropamid: Allopurinol ve klorpromid’in atılımında, renal tübüllerde aralannda bir yanşma olabilir. Bu nedenle, renal fonksiyonu zayıf olan hastalarda ÜRİKOLİZ klorpropamidle birlikte kullanılırsa hipoglisemik aktivitenin uzaması riskini artmr.

Kumarin antikoagülanlan: Allopurinolün varfarin ya da diğer kumarin antikoagülanlanyla birlikte kullanıldığında bu ilaçlann aktivitesini artırdığı konusunda çok seyrek de olsa bildirimler olmuştur. Bu nedenle, antikoagülan kullanan hastalar dikkatle takip edilmelidir.

Fenitoin: Allopurinol, fenitoinin hepatik oksidasyonunu engelleyebilir; ancak klinik açıdan önemi olup olmadığı ispatlanmamıştır.

Teofilin: Allopurinol ile birlikte kullanıldığında teofilin metabolizmasımn inhibe olduğu bildirilmiştir. Etkileşim mekanizması olarak ksantin oksidazın aym zamanda teofilinin biyotransformasyonunda da rol oynaması düşünülmektedir. Bu nedenle allopurinol tedavisine başlayacak ya da dozunu artıracak hastalarda, teofilin seviyesi izlenmelidir.

Ampisilin/Amoksisilin: Allopurinol ile beraber ampisilin veya amoksisilin kullanan hastalarda

cilt döküntülerinin görülmesi bu iki antibiyotiği kullanmayan hastalara oranla daha yaygmdrr. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, allopurinol kullanan hastalann ampisilin ya da amoksisilin yerine alternatiflerini kullanmalan tavsiye edilmektedir.

Siklofosfamid, doksorubisin, bleomisin, prokarbazin, mekloretamin: Allopurinol ile beraber siklofosfamid veya diğer sitotoksik ilaçlann kullamldrğr lösemi hariç diğer neoplastik hastalrklarda, kemik iliği baskılanmasmr artrrdrğma ilişkin bildirimler olmuştur. Ancak yaprlan kontrollü bir çalrşmada allopurinolün; siklofosfamid, doksorubisin, bleomisin, prokarbazin ve/veya mekloroetamin (klormetin hidroklorid) tedavisinin toksik etkilerini artrrmadrğr görülmüştür.

Siklosporin: Allopurinolle birlikte kullamldrğmda siklosporinin plazma konsantrasyonunun arttrğma dair bildirimler olmuştur. Bu ilaçlann birlikte kullamlmasr gerektiğinde siklosporinin toksisite riski değerlendirilmelidir.

Didanozin: Didanozin ile birlikte allopurinol (günlük 300 mg) kullanan sağlrklr gönüllülerde ve AIDS hastalannda, didanozinin Cmax’ı ve EAA’sr yaklaşrk olarak iki katma çrkmrştrr. Ancak terminal yanlanma ömrü değişmemiştir. Bu iki ilacm birlikte kullamlmasr genellikle tavsiye edilmemektedir. Birlikte kullamlmalan gereken durumlarda didanozin dozunun azaltrlmasr ve hastanm yakından takibi gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon: