UFEXIL 400 mg/ 200 ml IV infüzyon için çözelti Etkileşimi

Dem Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ufexil etkileşimi, Ufexil etken madde, Ufexil yardımcı maddeler, Ufexil alkol, Ufexil etkileşim, Ufexil kullananlar, Ufexil dozu, Ufexil kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar

UFEXİL diğer florokinolonlarla benzer şekilde QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlan almakta olan hastalarda ihtiyatlı bir şekilde kullanılmalıdır (örn;. Sınıf IA ve III antiaritmikler, trisiklikantidepresanlar, makrolidler, antipsikotikler) (Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarılan veönlemleri”) .

Probenesid

Probenesid, siprofloksasinin renal atıhmım engeller. Probenesid içeren tedavi edici ürünlerle birlikte UFEXİL kullanımı, siprofloksasinin serum konsantrasyonunun yükselmesine yol açar.

Tizanidin

Sağlıklı bireylerde yapılan bir klinik çalışmada, tizanidin serum konsantrasyonlannda, siprofloksasin ile birlikte verildiğinde bir artış görülmüştür. (Cmaks artışı: 7 kat, aralık: 4-21kat, EAA artışı: 10 kat, aralık: 6-24 kat). Artan serum konsantrasyonlarına bağlı hipotansif vesedatif etkiler artmıştır (Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Tizanidin içeren tedavi edici ürünler, UFEXİL ile birlikte uygulanmamalıdır. (Bakınız: “4.3 Kontrendikasyonlar”.)

Teofılin

Siprofloksasin ve teofılin içeren tedavi edici ürünlerin birlikte uygulanmaları, serum teofılin düzeyinde arzu edilmeyen artışa yol açabilir. Bu durumda teofıline ait istenmeyen etkilerortaya çıkabilir ve nadiren bu etkiler hayati veya öldürücü olabilir. Eğer iki tedavi ediciürünün birlikte kullanımı gerekiyorsa serum teofılin düzeyi izlenmeli ve teofılin dozu uygunşekilde azaltılmalıdır (Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Diğer ksantin türevleri

Siprofloksasin ve kafein ya da pentoksifılin (okspentifılin) içeren ürünler eşzamanlı kullanıldığında, söz konusu ksantin türevlerinin serum konsantrasyonlarının arttığıbildirilmiştir.

Metotreksat

UFEXİL ile metotreksatın aynı anda uygulanması, metotreksatın renal tübüllerden transportunu inhibe ederek, metotreksatın plazma düzeylerinde artışa yol açabilir. Bu,metotreksat ile bağlantılı toksik reaksiyonların riskini arttırabilir. Bu yüzden, metotreksat iletedavi gören hastalar, aynı anda UFEXİL tedavisi endike olduğunda dikkatle izlenmelidir.

Fenitoin

Aynı anda siprofloksasin ve fenitoin alan hastaların serum fenitoin seviyelerinde değişme (artma veya azalma) gözlenmiştir. Düşük fenitoin seviyeleriyle ilişkili nöbet kontrolükaybının önlenmesi ve her iki maddeyi de kullanmakta olan hastalarda UFEXİL kesildiğindeaşırı fenitoin dozuyla ilgili istenmeyen etkilerin önlenmesi için, UFEXİL ile fenitoinin aynıanda uygulanması sırasında ve uygulamadan hemen sonra, fenitoin serum konsantrasyonuölçümleri de dahil olmak üzere fenitoin tedavisinin izlenmesi tavsiye edilmektedir.

NSAİİ (Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar)

Hayvan çalışmalarında, çok yüksek dozlarda kinolonların (giraz inhibitörleri) ve bazı steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (asetil şali silik asit hariç) kombine kullanımınınkonvül siy onları tetiklediği görülmüştür.

Siklosporin

Eş zamanlı siprofloksasin ve siklosporin içeren tedavi edici ürünler verildiğinde, serum kreatinin düzeyinde geçici yükselme gözlenmiştir. Bu nedenle, bu hastaların serum kreatinindüzeyleri haftada iki kere kontrol edilmelidir.

Vitamin K antagonistleri

ETFEXİL’in bir vitamin K antagonistiyle eşzamanlı uygulaması, bu ilaçların antikoagülan etkilerini artırabilir. Söz konusu risk altta yatan enfeksiyona, hastanın yaş ve genel durumunabağlı olarak değişebilir, dolayısıyla siprofloksasinin INR (uluslararası normalize edilmiş oran)artışına katkısını belirlemek güçtür. UFEXİL’in bir vitamin K antagonistiyle (ör, varfarin,asenokumarol, fenprokumon ya da fluindion) birlikte uygulandığı sırada ya da buuygulamadan hemen sonra INR sık sık izlenmelidir.

Oral antidiyabetik ajanlar

Siprofloksasin ile başta sülfonilüreler olmak üzere (örn; glibenklamid, glimepirid) oral antidiyabetik ajanlar aynı anda uygulandığında, muhtemelen oral antidiyabetik ajanın etkisinigüçlendirmesi nedeniyle hipoglisemi oluştuğu bildirilmiştir (Bakınız: “4.8 İstenmeyenetkiler”).

Duloksetin

Klinik çalışmalar duloksetinin fluvoksamin gibi güçlü CYP 450 1A2 izoenzim inhibitörleri ile eşzamanlı kullanımının, duloksetinin EAA ve Cmaks değerlerinde artışa yol açabileceğinigöstermiştir. Siprofloksasin ile olası bir etkileşime ait hiçbir klinik veri olmamasına rağmen,eşzamanlı kullanımda benzer etkiler beklenebilir (Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarıları veönlemleri - Sitokrom P450”).

Ropinirol

Klinik bir çalışmada, modere bir CYP450 1A2 izozim inhibitörü olan ropinirol ile siprofloksasinin eşzamanlı kullanımı, ropinirolün Cmaks ve EAA değerlerinde sırasıyla % 60ve % 84’ lük artışa neden olunmuştur. ETFEXİL ile eşzamanlı uygulandığı durumda ropinirolleilişkili istenmeyen etkilerin izlenmesi ve uygun biçimde doz ayarlaması önerilmektedir(Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri - Sitokrom P450”).

Lidokain

Sağlıklı gönüllülerde lidokain içeren tedavi edici ürünlerin, CYP450 1A2 izozimi inhibitörü olan siprofloksasin ile eşzamanlı kullanımının, intravenöz lidokain klerensini %22 azalttığıgösterilmiştir. Lidokain tedavisi iyi tolere edilmesine karşı, vaka raporlarında eşzamanlıuygulamada ortaya çıkabilecek siprofloksasin ile ilişkili muhtemel yan etkilerbildirilmektedir.

Klozapin

250 mg siprofloksasinin 7 gün süreyle klozapinle eşzamanlı uygulamasını takiben, klozapin ve N-desmetilklozapin serum konsantrasyonları sırasıyla % 29 ve % 31 oranlarında artmıştır.ETFEXİL ile eşzamanlı kullanım sırasında ya da hemen sonrasında klinik sürveyans ve uygunklozapin doz ayarlaması tavsiye edilmektedir (Bakınız: “4.4 Özel kullanım uyarıları veönlemleri-Sitokrom P450”).

Sildenafıl

Sildenafılin Cmaks ve EAA değerleri sağlıklı bireylerde, 500 mg siprofloksasinle eşzamanlı uygulanan 50 mg’lık oral dozu takiben yaklaşık iki kat artmıştır. Dolayısıyla ETFEXİL’insildenafıl ile birlikte reçete edildiği durumda riskler ve yararlar göz önündebulundurulmalıdır.