TIMOSOL %050 5 ml damla Kullanımı

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.TIMOSOL nasıl kullanılır ?

TİMOSOL’ü daima doktorunuzun size söylediği veya reçete ettiği şekilde kullanın, çünkü diğer türlü uygun olarak etki etmez. Eğer emin değilseniz doktorunuza veya eczacınızadanışınız.

TİMOSOL’ü gün boyunca düzenli olarak kullanın.

Hekim tarafından farklı bir biçimde önerilmedikçe olağan doz:

Tedavi başlangıcında ilgili göze günde 2 defa birer damla damlatılır. Sistematik rahatsızlıklar uygulama sonrasında yaklaşık 1 dakika boyunca parmakla gözyaşı kanalına basınçuygulanmasıyla azaltılabilir.

Eğer göz iç basıncı düzenli kontroller altında istenilen değere düştüyse, doz doktor tarafından günde 1 defa birer damlaya düşürülebilir.

TİMOSOL genel olarak uzun süreli bir tedavidir. Tedaviye ara verilmesi veya dozda değişiklik sadece doktor kontrolü altında yapılmalıdır.

Ağızdan alınan beta reseptör blokörlerin göz basıncında bir düşmeye neden olacağı beklenir. Bu sebeple eğer göze lokal bir tedavi gerekirse doz azaltılmış olmalıdır. Timolol gözdamlasıyla lokal uygulamanın halen gerekli olup olmadığı incelenmelidir. Eğer beta reseptörblokörlerinin sistematik olarak kullanılması söz konusu ise, lokal olarak verilen ilaçların etkisidaha düşük kalmaktadır. Aşırı pigmentli irisleri olan hastalarda göz içi basınç düşüşügecikebilir veya azalabilir.

Uygulama yolu ve metodu

Göze uygulanır.

TİMOSOL’ü kullanmadan önce ellerinizi yıkayınız.

Kullanım için aşağıdaki şekilde hareket ediniz:

• Kapağı açınız (Şekil 1).

  • İlk uygulamada kapağın altındaki halkayı atınız (Şekil 2). Kapağı tekrar tamamen ve sıkıcavidalayınız (Şekil 3). Böylece damlalıktaki zar delinir ve damlalık akmaya başlar.
  • Şişeyi baş ve orta parmaklarınız arasında tutarak ters çeviriniz.
  • Ters çevrilmiş şişenin üzerine işaret parmağınız ile bir kerede uygulayacağınız hafif basınçile TİMOSOL’ün bir damlası akacaktır (Şekil 4).
  • Kafanızı hafifçe geriye doğru yatırınız. Göz kapağı ve gözünüz arasında bir kese oluşacakkadar parmağınızla alt göz kapağınızı aşağı doğru çekiniz. Damlanın oluşan kese içinedamlatılması gerekmektedir (Şekil 5).
  • Damlalık ucunu göze yaklaştırınız. Eğer yardımcı olacaksa bir ayna kullanınız.
  • Damlalığı gözünüze, göz kapağınıza, gözünüzün etrafındaki yüzeylere veya diğeryüzeylere değdirmeyiniz. Değdirirseniz, damlalığa mikroorganizmalar bulaşabilir.
  • TİMOSOL’ü damlattıktan sonra alt göz kapağınızı yavaşça serbest bırakınız, gözünüzükapatınız ve göz-burun arası bölgeye bir parmağınız ile hafifçe bastırınız (Şekil 6). Bu önlemTİMOSOL’ün vücudun diğer bölgelerine yayılımını önleyecektir.
  • Eğer damlayı iki gözünüze de kullanmanız gerekiyorsa yukarıdaki adımları diğer gözünüziçin de tekrarlayınız.
  • Eğer damla gözünüze gelmezse tekrar deneyiniz.
  • Kullandıktan sonra TİMOSOL’ün kapağını sıkıca kapatınız.
  • Gözünüz için kullandığınız başka bir ilaç daha varsa, her iki ilaç uygulaması arasında 10-15 dakikalık ara veriniz.
  • Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    Veri yoktur.

    Yaşlılarda kullanımı

    Veri yoktur.

    Özel kullanım durumları

    Böbrek yetmezliği/ Karaciğer yetmezliği:

    Veri yoktur.

    Eğer TİMOSOL ’iin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla TIMOSOL kullanırsanız

    Gözleri derhal su ile durulayınız. Eğer çocuklar ilacı içmişse aşağıdaki belirtileri ortaya çıkabilir: Kan basıncında düşüş, yavaşlamış kalp atımı, solunum depresyonu, kusma, bilinçteazalma ve kramplar. Yardım için olabildiğince çabuk doktoru arayınız.

    TİMOSOUden kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    TIMOSOL'i kullanmayı unuttuysanız

    İleriki dozu iki katı uygulamayınız fakat uygulanması gereken dozu olağan biçimde uygulamayı en kısa sürede gerçekleştiriniz. Doktorunuzun tavsiye ettiği veya belirtilen zamanaralığında ilacınızı uygulamaya devam ediniz.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    TIMOSOL ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler