TENDURA 2 mg 20 tablet Uyarılar

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tendura uyarılar, Tendura zararları, Tendura önlemler, Tendura riskler, Tendura yan etkisi, Tendura alerji, Tendura alkol, Tendura hamileler, Tendura emzirme, Tendura araç kullanımı, Tendura fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Postural hipotansiyon / senkop

Tedavinin başlangıcı: Tüm alfa blokörlerde olduğu gibi, özellikle tedavinin başlangıcında, hastaların çok küçük bir kısmında, baş dönmesi ve halsizlik veya nadiren bilinç kaybı (senkop)ile kendini gösteren postüral hipotansiyon görülmüştür (bkz.bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulamaşekli). Bu nedenle, potansiyel postüral etkileri en aza indirmek için tedavi başlatılırken kanbasıncı izlemek tedbirli bir tıbbi uygulama olacaktır. Etkili herhangi bir alfa blokörle tedavibaşlatılırken, hastaya postüral hipotansiyondan ileri gelebilecek semptomların nasılönlenebileceği ve bunlar görüldüğü takdirde ne gibi tedbirler alacağı hakkında bilgiverilmelidir. Hasta, doksazosin tedavisinin başlangıç döneminde, baş dönmesi veya halsizlikgörüldüğü takdirde yaralanma ile sonuçlanabilecek durumlardan kaçınabilmek içinuyarılmalıdır.

Akut kardiyak durumları olan hastalarda kullanım

Diğer tüm vazodilatör antihipertansif ajanlarda olduğu gibi, aşağıda belirtilen kardiyak durumları olan hastalara doksazosin uygulanırken dikkatli olunmasını tavsiye etmek tedbirli birtıbbi uygulama olacaktır.

- aort stenozu veya mitral stenozdan kaynaklanan pulmoner ödem

- yüksek debili kalp yetmezliği

- pulmoner embolizm veya perikard efüzyonundan kaynaklanan sağ kalp yetmezliği

- düşük dolum basınçlı sol ventriküler kalp yetmezliği.

Karaciğer fonksiyon bozukluğu

Karaciğer bozukluğu olan hastalarla ve karaciğer metabolizmasını etkilediği bilinen ilaçlarla (örneğin simetidin) ilgili sınırlı veri mevcuttur. Orta şiddette karaciğer bozukluğu olan 12hastada tek doz doksazosin uygulaması Eğri Altı Alanında (EAA) %43’lük bir artışla vebilinen oral klerenste %40’lık bir azalmayla sonuçlanır.

Bütünüyle karaciğer tarafından metabolize edilen her ilaç gibi, doksazosin de karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtileri gösteren hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. bölüm4.2 Pozoloji ve uygulama şekli ve 5.2 Farmakokinetik özellikler).

PDE-5 inhibitörleri ile kullanım

Fosfodiesteraz-5-inhibitörleri (PDE-5) (örneğin; sildenafil, tadalafil, vardenafıl) ve doksazosinin birlikte kullanımında her iki ilacın da damar genişletici etkisi olduğundan ve bazı hastalardasemptomatik hipotansiyona sebep olabildiğinden dikkatli olunmalıdır. Ayrıca, fosfodiesteraz 5inhibitörü tedavisine mümkün olan en düşük dozla başlanması ve doksazosin alımından sonra 6saatlik aralık bırakılması tavsiye edilir. Doksazosinin uzatılmış salimli formülasyonları ile hiçbirçalışma yapılmamıştır. Hastada postural hipotansiyon gelişimi riskini asgariye indirmek için;hasta PDE-5 inhibitörü ile tedaviye başlamadan önce alfa-bloker tedavisinde stabil olmalıdır.

Katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatı sırasında, daha önce alfa 1 blokör tedavisi uygulanmış veya uygulanmakta olan ve önceden tamsulosin ile tedavi edilmiş bazı hastalarda intraoperatif gevşek iris sendromu(Intraoperative Floppy iris Syndrome-IFIS) gözlenmiştir. Vaka raporları diğer alfa 1blokerlerden de bildirilmiştir, bu yüzden bir sınıf etkisi olasılığı göz ardı edilemez. IFISkatarakt operasyonu sırasında prosedürle ilgili komplikasyonları artırabileceği için, alfa 1blokerlerin güncel veya geçmiş kullanımı cerrahi öncesinde oftalmik cerraha bildirilmelidir.

Bu tıbbi ürün laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı. Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Özellikle TENDURA tedavisine başlarken, makine kullanma veya motorlu araç kullanma aktivitelerinde bozulma görülebilir.