TARKA FORTE 240/4 28 film tablet Yan Etkileri

Abbott Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tarka Forte yan etkileri, Tarka Forte etkileri, Tarka Forte zararları, Tarka Forte belirtileri, Tarka Forte uyarılar, Tarka Forte önlemler, Tarka Forte kilo aldırırmı, Tarka Forte zayıflatırmı, Tarka Forte zehirlenmesi, Tarka Forte cinsellik, Tarka Forte sorunlar, Tarka Forte uykusuzluk, Tarka Forte bağımlılık, Tarka Forte bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi TARKA FORTE’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa TARKA Forte'yi kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Yüz, göz kapakları, dil veya boğazınızda şişme, ve bunlara eşlik edebilecek oluk alıp vermede güçlük ile birlikte olabilen şiddetli alerjik reaksiyonlar;

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan sizde mevcut ise, sizin TARKA Forte'ye karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

- Deri veya gözünüzün sarı renk alması veya karnınızda hassasiyet;

- Başınız dönüyor ve baygınlık hissediyorsanız ya da kan basıncınız çok düşükse;

- Deride kurdeşen veya yaraların oluştuğu bir allerjik reaksiyon.

- Nedeni belli olmayan ateş, sık sık ateşli hastalık geçirme, vücut direncinde düşme (belirli kan hücrelerinde azalmanın işareti olabilir);

- Karnın üst orta bölümünde şiddeti giderek artan ağrı ve buna eşlik eden kusma (pankreas iltihabı belirtisi olabilir);

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

TARKA Forte ile sık olarak bildirilen (10 kişide 1'den az, 100 kişide 1'den fazla kişiyi etkileyen) yan etkiler şunlardır: Baş ağrısı, baş dönmesi, öksürük, kabızlık, halsizlik hissi, sıcak basması.

TARKA Forte ile seyrek olarak bildirilen (100 kişide 1'den az, 1000 kişide 1'den fazla kişiyi etkileyen) yan etkiler şunlardır: Allerjik reaksiyonlar, kan yağlarında artış, uykululuk hali, vücutta seğrimeler, kalbin elektrik faaliyetinde bozukluk, kalp atışlarınızın farkına varma (çarpıntı), karın ağrısı, ishal, bulantı, yüzde şişme, kaşıntı, döküntü, fazla terleme, sık idrara çıkma, göğüs ağrısı, karaciğer testlerinde bozukluk.

TARKA Forte ile ender ve çok ender olarak bildirilen (1000 kişide 1'den az kişiyi etkileyen) yan etkiler ise şunlardır: İştahsızlık, kanda potasyum fazlalığı, saldırgan hal, korku ve endişe

hali, ruhsal çöküntü hali, sinirlilik, kanın vücutta birikerek beyne az gitmesi, dengenizi korumada sorunlar, uykusuzluk, deride karıncalanma hissi, baygınlık, bilinç kaybı, bulanık görme gibi göz sorunları, göğüste kalp kaynaklı ağrı, kalp atışlarında yavaşlama ya da hızlanma, kalp atışlarının durması, kalp yetmezliği, beyin kanamasi, vücudun değişik yerlerinde şişmeler, kan basıncında düşme, astım, bronşit, nefes darlığı, sinüs boşluklarında doluluk, ağız kuruması, kusma, safra bozuklukları, saç dökülmesi, çeşitli döküntüler, sedef hastalığı benzeri döküntüler, kurdeşen, eklem ağrısı, kas ağrısı, ani böbrek yetmezliği, erkeklerde meme büyümesi, iktidarsızlık, bitkinlik, olağan dışı halsizlik, bazı kan testlerinde bozukluklar.

Bazı yan etkiler TARKA Forte ile görülmemiş, ancak TARKA Forte içindeki ilaçlardan biri ile görülmüş olabilir: Bu gibi yan etkiler şunlardır: Kan hücrelerinde azalma, kandaki oksijen taşıyan molekülde azalma, zihin karmaşası, uyku bozuklukları, denge sorunları, kulak çınlaması, kalp ritminde bozulmalar, kalp krizi, kalp durması, kalp yetmezliği, beyinde kansızlık nöbetleri, sinüs iltihabı, burun iltihabı, dil iltihabı, bronşlarda kasılmalar, hazımsızlık, bağırsak tıkanması, sarılık, çeşitli alerjik deri hastalıkları, Parkinson hastalığı benzeri belirtiler, diş etlerinde büyümeler, memelerden süt gelmesi, ateş.

Bunlar TARKA Forte' nin hafif yan etkileridir.

Yan etkilerin raporlanması

Trandolapril: Öksürük, abş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, seyrek olatrak görüleblir. Daha seyrek olarak palpitasyon, kjeyifsizlik, hipotansiyon, prurit, yüz kızarması, bulantı, fasiyaljanjionöretik ödem bildirilmiştir.
Labratuar parametreleri : Çok seyrek vakada üre ve plazma kreatinin yükselmeleri gözlenmiştir. Çok nadir olarak potasyum serum düzeyinin yükseldiği bildirilmiştir.
Verapamil : Verapamil'in kalp ve dolaşma etkileri bazen, özellikle yüksek doz ve müsayit ön hastalarda, terapötik etkinin dışına taşabilir.
Kalp frekansında yavaşlama, kan basıncının düşmesi, kalp yetmezliği semptomlarının şiddetlenmesi görülebilir. Kabızlık, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı, sersemlil, yüz kızarması, yorgunluk, gerginlik, mafsal ödemler görülebilir. Deri reaksiyonları transaminaz ve/veya alkalik fosfotazlarda geçici yükselmeler bildirilmiştir.
Yaşlı hastalarda uzun süreli tedavide jinekomasti gözlenmiştir. Tedavi, kesilmesiyle son bulur.