STABLON 12.5 mg 60 tablet Uyarılar

Servier Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Stablon uyarılar, Stablon zararları, Stablon önlemler, Stablon riskler, Stablon yan etkisi, Stablon alerji, Stablon alkol, Stablon hamileler, Stablon emzirme, Stablon araç kullanımı, Stablon fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

• İntihar/intihar düşüncesi veya klinik olarak durumun kötüleşmesi:

Depresyon, kişide intihar düşüncesi, intihar davranışı ve kendine zarar vermede artış riski ile ilişkilendirilmiştir. Anlamlı bir iyileşme olana kadar bu olasılık devam etmektedir. Klinik iyileşme ancak birkaç hafta süren tedavi ile elde edilebileceğinden iyileşme olana kadar hastalar yakından izlenmelidirler. Klinik veriler, iyileşme döneminin başında intihar riskinin arttığını göstermiştir. Hastanın geçmişinde intihar eğilimi varsa veya tedavi başlamadan önce anlamlı şekilde intihar düşüncesi varsa, intihar düşünce veya davranış riski daha yüksek olduğundan tedavi süresince yakın takibi gerekmektedir. Plasebo kontrollü klinik çalışmaların meta-analizinde, plasebo ile karşılaştırıldığında, psikiyatrik rahatsızlık nedeniyle antidepresan ilaç kullanan yetişkinlerde, 25 yaşın altındaki hastalarda intihar davranışlarının arttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yüksek risk grubu olan hastalarda, ilacı kullanırken, özellikle tedavinin başlangıcı ve ilaç dozunun artırılma/azaltılma dönemlerinde yakın takip gerekmektedir.

Hastalar (aileleri ve arkadaşları dahil), durumun kötüleşmesi, intihar düşünce/davranış oluşması veya davranışlarında anormal değişiklik olmasının takip edilmesi gerektiği ve bu semptomlar görüldüğünde derhal tıbbi yardım almaları konusunda uyarılmalıdırlar.

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan gençlerdeki kullanımlarının, intihar düşünce ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edenler tarafından yakından izlenmesi gereklidir.

15 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz.

• Genel anestezi alacak hastalarda, anestezist uyarılmalı ve ilaç 24-48 saat öncesinden kesilmelidir.

• Acil bir durumda, cerrahi girişim ara süre bırakılmadan yapılabilir, preoperatif gözlem yapılmalıdır.

• Diğer tüm psikotroplarda olduğu gibi doz, tedricen azaltılarak, 7-14 gün arasında tedavi sonlandırılmalıdır.

• Hastanın geçmişinde alkol veya uyuşturucu bağımlılığı varsa doz artışını engellemek için hasta yakın gözlem altında tutulmalıdır.

• Önerilen doz aşılmamalıdır.

• Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bazı hastalarda dikkat azalmasına rastlanmıştır. Makina veya araç kullanıcıların bu ilacı kullandıkları süre içerisinde daha dikkatli olmaları tavsiye edilir.