STABLON 12.5 mg 60 tablet Farmakolojik Özellikleri

Servier Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakotörapötik grup: N06AX14 ANTIDEPRESAN.

Tianeptine bir antidepresandır.

Tianeptine hayvanlarda aşağıdaki özelliklere sahiptir:

• tianeptine hipokampusdaki piramidal hücrelerin spontan aktivitesini artırır ve fonksiyonel inhibisyondan sonra iyileşmelerini hızlandırır;

• tianeptine korteks ve hipokampus nöronlarının serotonini geri alım hızlarını artırır.

İnsanda, tianeptine:

• duygudurum bozuklukları üzerine olan etkisi, tianeptine’i, bipolar sınıflamaya göre sedatif antidepresanlar ve stimulan antidepresanlar arasında konumlandırır,

• Somatik yakınmalar, özellikle anksiyete ve duygudurum bozukluklarına bağlı gastrointestinal yakınmalar üzerinde belirgin etkinlik gösterir.

Tianeptine ’in aşağıdakiler üzerine etkisi yoktur:

• uyku ve uyanıklık,

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim: Gastrointestinal emilimi hızlı ve tamdır.

Dağılım: Dokulara hızla dağılır, proteinlere bağlanma oranı %94’tir.

Biyotransfirmasyon: Karaciğerde beta oksidasyon ve demetilizasyon yolu ile metabolize olur.

Eliminasyon: Tianeptine’in eliminasyonu 2.5 saat’lik yarılanma ömrü ile karakterizedir, genel olarak metabolitler renal yoldan atılır.

Hastalardaki karekteristik özellikler:

Yaşlı hastalarda: 70 yaşından büyük ve uzun süreli tedavi gören hastalar üzerinde yapılan farmakokinetik çalışmalar tianeptine’in yarılanma ömrünün 1 saat daha uzadığını göstermiştir.

Hepatik yetmezliğinde: kronik alkolizme eşlik eden hepatik sirozda bile farmakokinetik parametrelerdeki değişiklik gözardı edilebilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut, subkronik ve kronik toksisite çalışmaları fare, sıçan ve babunda yapılmış olup, toksikolojik bakımdan tianeptine’in tamamen tatmin edici eminiyet sınırında olduğu belirlenmiştir.

Fareler, sıçanlar ve tavşanlarda uygulanan reprodüktif çalışmalar sonucunda ilk ana reprodüktif fonksiyonlar, fetus ve projen üzerinde tianeptine’in etkisinin olmadığı görülmüştür.

Tianeptine ve onun metabolitleri herhangi bir mutajenik etki göstermemektedir. Bununla beraber tianeptine tianeptine’in 120 ila 130 hafta sıçanların diyetine eklenmesiyle hiçbir kanserojen etkisinin olmadığı kanıtlanmıştır.