SOJOURN inhilasyon için UCUCU çözelti 250 ml Etkileşimi

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sojourn etkileşimi, Sojourn etken madde, Sojourn yardımcı maddeler, Sojourn alkol, Sojourn etkileşim, Sojourn kullananlar, Sojourn dozu, Sojourn kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Sevofluranın, cerrahide yaygm olarak kullanılan santral sinir sistemi ajanları, otonom sinir sistemi ilaçları, düz kas gevşeticileri, aminoglikozidler dahil anti-infeksiyon ajanları, hormonlar ve sentetik sübstitüentleri, kan türevleri ve epinefrin dahil kardiyovasküler ilaçlar gibi geniş bir ilaç grubu ile birlikte uygulanmasının güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir.

Barbitüratlar:

Ameliyatlarda yaygm olarak kullanıldığı üzere sevofluran uygulaması barbitüratlarla geçimlidir.

Benzodiazepin ve opioidler:

Benzodiazepinler ve opioidlerin diğer inhalasyon ajanları ile olduğu gibi, sevofluranın MAK’ını (minimum alveoler konsantrasyon) düşürmesi beklenir. Ameliyatlarda yaygm olarak kullanıldığı üzere sevofluran uygulaması benzodiazepin ve opioidlerle geçimlidir. Sevofluran ile beraber kullanılan opioidler (öm. alfentanil ve sülfentanil) kalp hızında, kan basıncında ve solunum hızında sinerjik bir düşüş başlatabilir.

Nitröz oksit:

Diğer halojenli volatil anesteziklerle olduğu gibi sevofluran MAK’ı nitröz oksit ile beraber uygulandığında azalır. MAK karşılığı yaklaşık olarak erişkinlerde %50 ve çocuklarda %25 azalır.

Nöromusküler Blok Yapan Ajanlar:

Diğer inhalasyon anestezi ajanlarında olduğu gibi, sevofluran non-depolarizan kas gevşeticilerin yaptığı nöromusküler blokajın, hem yoğunluğunu hem de etki süresini etkiler. Alfentanil-N20 anestezisini tamamlamak için kullanıldığında sevofluran pankuronyum, vekuronyum veya atrakuryumla oluşturulan nöromusküler bloğu kuvvetlendirir. Bu kas gevşeticilerin sevofluranla eş zamanlı alındıkları zamanki doz ayarlaması, isofluran ile birlikte alındıkları zaman gerekli olan miktara benzerdir.

Sevofluranın süksinilkolin üzerindeki etkisi ve depolarizan nöromusküler blokajın süresi araştırılmamıştır.

Anestezinin indüksiyonu sırasında nöromusküler bloke edici ajanların dozunun azaltılması, endotrakeal intübasyon veya yetersiz kas gevşemesi için uygun şartların başlamasında gecikmeye yol açabilir, çünkü nöromusküler bloke edici ajanların potansiyalizasyonu sevofluran aliminin başlangıcından birkaç dakika sonra gözlenmiştir.

Non-depolarizan ajanlar; pankuronyum, vekuronyum veya atrakuryumla etkileşimleri çalrşrlmrştrr. Spesifik krlavuzlarm yokluğunda: (1) endotrakeal intübasyon için non-depolarizan kas gevşeticilerin dozunu azaltmayrmz; ve (2) anestezinin devamr srrasmda, non-depolarizan kas gevşeticilerin dozu N20/opioid anestezisi srrasmdakine benzer oranda azaltrlmalrdrr. Kas gevşeticilerin destek doz alrmr, sinir uyarrlarma alman cevaba göre belirlenmelidir.

Epinefrin/Adrenalin

Sevofluran da isofluran gibi, drşarrdan uygulanan adrenalinin aritmojenik etkisine karşr miyokardm sensitizasyonuna yol açar.

Diğer ajanlarla olduğu gibi intravenöz bir anestezik (örn. propofol) kullanrmr sonrasmda Sevofluran’m daha düşük konsantrasyonlan gerekebilir.

C YP2E 1 İndükleyicileri

İzoniyazid ve alkol gibi sitokrom P450 izoenzimi CYP2E l’in aktivitesini arttrran trbbi ürünler ve bileşikler sevofluranm metabolizmasmr arttrrabilir, plazmada florür konsantrasyonlarmda anlamlr artrşlara yol açabilir fakat barbitüratlar tarafindan indüklenmez. Sevofluran ile izoniyazidin eşzamanlr kullanrmr, izoniyazidin hepatotoksik etkilerini arttrrabilir.

CYP 2El’in artmrş aktivitesini takiben plazma florür konsantrasyonlarmda belirgin artrşlar gözlemlenmiştir.

Beta blokerler

Sevofluran, düzenleyici kardiyovasküler mekanizmalarr bloke ederek, beta blokerlerin negatif inotropik, kronotropik ve dromotropik etkilerini arttrrabilir.

İndirekt etki gösteren sempatomimetikler:

Sevofluran ve indirekt etki gösteren sempatomimetik ürünlerin (amfetaminler, efedrin) eşzamanlr kullanmamda akut hipertansif epizod riski bulunmaktadrr.

Verapamii:

Verapamii ve sevofluran eş zamanlr uygulandrğmda atriyoventriküler iletimin bozulduğu gözlemlenmiştir.

St John ’s Wort (Sari kantaron)