SIDATRIA 30 film tablet (245 mg + 200 MG) Zararları

Eczacıbaşı-Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sidatria zararları, Sidatria önlemler, Sidatria riskler, Sidatria uyarılar, Sidatria yan etkisi, Sidatria istenmeyen etkiler, Sidatria cinsel, Sidatria etkileri, Sidatria tedavi dozu, Sidatria aç mı tok mu, Sidatria hamilelik, Sidatria emzirme, Sidatria alkol, Sidatria kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti

Açık etiketli, randomize bir klinik çalışmada (GS-01-934, bkz. bölüm 5.1). muhtemelen emtrisitabin ve/veya tenofovir disoproksil fumarat ile ilgili olduğu düşünülen en yaygın olarakbildirilen advers reaksiyonlar bulantı (%12) ve ishal (%7) olmuştur. Bu çalışmada emtrisitabin vetenofovir disoproksil fumaratın güvenlilik profili, bu ajanların her birinin diğer antiretroviralajanlarla birlikte uygulandığı önceki deneyimlerle tutarlılık göstermiştir.

Tenofovir disoproksil fumarat kullanan hastalarda nadir böbrek yetmezliği, böbrek bozukluğu ve bazen kemik anormalliklerine neden olan (seyrek şekilde kırıklara katkıda bulunan) proksimalrenal tübülopati (Fanconi sendromu dahil) bildirilmiştir. SİDATRİA alan hastalarda böbrekişlevlerinin izlenmesi önerilir (bkz. bölüm 4.4).

Lipodistrofı, tenofovir disoproksil fumarat ve emtrisitabinle ilişkilendirilmiştir (bkz. bölüm 4.4 ve 4.8).Tenofovir disoproksil fumaratın didanozin ile birlikte kullanımı yüksek riskte advers olayaneden olabileceğinden dolayı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.5). Bazen ölümcül olan nadirpankreatit ve laktik asidoz bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.4).

HIV ve HBV ile koenfekte hastalarda SİDATRİA tedavisinin kesilmesi, hepatitte şiddetli akut kötüleşmeyle ilişkilendirilebilir (bkz. bölüm 4.4).

Tablolanmış güvenlilik profili özeti

Klinik çalışma ve pazarlama sonrası deneyime dayanarak, SİDATRİA’nın bileşenleriyle en azından muhtemelen, ilişkili olduğu düşünülen advers reaksiyonlar, aşağıda Tablo 2’de vücutsistem organ sınıfı ve sıklığa göre listelenmektedir. Her sıklık grubu içinde, istenmeyen etkilerazalan ciddiyete göre sunulmaktadır. Sıklıklar, çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100, < 1/10),yaygın değil (> 1/1.000, < 1/100), seyrek (> 1/10.000, < 1/1.000) veya izole raporlar dahil çokseyrek (< 1/10.000) veya bilinmiyor olarak tanımlanmaktadır (pazarlama sonrası güvenilirlikgözetimi yoluyla tanımlanmıştır ve mevcut verilerden sıklık tahmin edilememektedir).

Tablo 2: Klinik çalışma ve pazarlama sonrası deneyimlere dayanılarak Emtrisitabin/Tenofovir Disoproksil Fumarat’ın ayrı bileşenleriyle ilişkilendirilen adversreaksiyonların tablo halindeki özeti

Sıklık

Emtrisitabin

Tenofovir disoproksil fumarat

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları:

Yaygın:

nötropeni

Yaygın değil:

Anemi2

Bağışıklık sistemi bozuklukları:

Yaygın:

aleıjik reaksiyon

Metabolizma ve beslenme bozuklukları:

Çok yaygın:

Hipofosfatemi1

Yaygın:

hiperglisemi, hipertrigliseridemi

Yaygın değil:

Hipokalemi1

Seyrek:

laktik asidoz

Psikiyatrik bozukluklar:

Yaygın:

uykusuzluk, anormal rüyalar

Sinir sistemi bozuklukları:

Çok yaygın:

baş ağrısı

sersemlik hali

Yaygın:

sersemlik hali 1

iaş ağrısı

Gastrohıtesthıal bozukluklar:

Çok yaygın:

ishal, bulantı

ishal, kusma, bulantı

Yaygın:

pankreatik amilaz artışı dahil amilaz düzeylerinde artış, serumlipazda artış, kusma, karınağrısı, dispepsi

karın ağrısı, karında şişkinlik

Yaygın değil:

pankreatit

Hepatobiliyer bozukluklar:

Yaygın:

serum aspartat aminotransferaz (AST) düzeyinde ve/veya serumalanin aminotransferaz (ALT)düzeyinde artış, hiperbilirubinemi

transaminazlarda artış

Seyrek:

Hepatosteatoz, hepatit

Deri bozuklukları ve derialtı doku bozukluklar:

Çok yaygın:

döküntü

Yaygın:

vezikülobüllöz döküntü, püstüler döküntü, makülopapülerdöküntü, döküntü, pruritus,ürtiker, cilt renginde bozulma(pigmentasyon artışı)2

Yaygın değil

Anjiyoödem3

Seyrek:

anjiyoödem

Kas-iskelet ve bağ dokusu bozuklukları:

Çok yaygın:

kreatin kinazda artış

Yaygın değil:

Rabdomiyoliz1, kas zayıflığı

Seyrek:

osteomalazi (kemik ağrısı olarak kendini gösterir ve nadir olarakkırıklara katkıda bulunur)13,miyopati

Böbrek ve idrar yolu bozukluklar:

Yaygın değil:

kreatininde artış, proteinüri

Seyrek:

böbrek yetmezliği (akut ve kronik), akut tübüler nekroz,Fanconi sendromu dahilproksimal renal tübülopati, nefrit(akut interstisyel nefrit dahil)3,nefrojenik diabetes insipidus

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesi rahatsızlıkları:

Çok yaygın:

asteni

Yaygın:

ağrı, ast eni

’Bu advers reaksiyon, proksimal renal tühülopatinin sonucu olarak meydana gelebilir. Bu rahatsızlığın yokluğunda, tenofovir disoproksil fumarat tedavisiyle nedensel olarak ilişkili kabul edilmez.

2 Pediyatrik hastalara emtrisitabin uygulandığmda anemi yaygın olarak ve cilt renginde bozulma(pigmentasyon artışı) çok yaygın olarak gözlenmiştir.

Bu advers reaksiyon pazarlama sonrası gözetim sürecinde tanımlanmıştır ancak emtrisitabin için yetişkinlerdeki randomize, kontrollü klinik çalışmalarda veya pedivatrik HIV klinik çalışmalarmda veya tenofovir disoproksil fumarata ilişkin randomizekontrollü klinik çalışmalarda veya tenofovir disoproksil fumarat genişletilmiş erişim programında gözlenmemiştir. Sıklık kategorisi,randumize kontrollü klinik çalışmalarda emtrisitabine maruz kalan (n = 1563) veya randomize kontrollü klinik çalışmalarda vegenişletilmiş erişim programmda tenofovir disoproksil fumarata maruz kalan toplam hasta sayısma (n = 7319) dayalı bir istatistikselhesaplamadan tahmin edilmiştir.

Seçilmiş advers olayların açıklamaları

Böbrek bozukluğu:Emtrisitabin/tenofovir disoproksil böbrek hasarına neden olabileceğinden dolayı böbrek fonksiyonunun izlenmesi önerilir (bkz. bölüm 4.4 ve 4.8). Tenofovir disoproksilfumarat kesildikten sonra proksimal renal tübülopati genellikle düzelmiş veya iyiye gitmiştir.Ancak, bazı hastalarda kreatin klerensindeki düşüşler tenofovir disoproksil fumarat kesilmesinerağmen tam olarak düzelmemiştir. Böbrek bozukluğu riski altındaki hastalarda (başlangıç renalrisk faktörleri, ilerlemiş HIV hastalığı olan hastalar veya eşzamanlı nefrotoksik ilaçlar alan hastalargibi) tenofovir disoproksil fumarat kesilmesine rağmen böbrek fonksiyonlarının tam olarakdüzelmeme riski yüksektir (bkz. bölüm 4.4).

Didcmozinle etkileşim:Didanozine sistemik maruziyette %40-60 artışa neden olarak didanozine bağlı advers olay riskini arttırabileceği için, tenofovir disoproksil fumarat ve didanozinin birlikteuygulanması önerilmez (bkz. bölüm 4.5). Bazen ölümcül olan nadir pankreatit ve laktik asidozvakaları rapor edilmiştir.

Lipidler, lipodistrofı ve metabolik anormallikler:KART, hipertrigliseridemi, hiperkolesterolemi, insülin direnci, hiperglisemi ve hiperlaktatemi gibi metabolik anormallikler ile ilişkilendirilmiştir(bkz. bölüm 4.4).

KART, HIV hastalarında periferal ve fasiyal subkütan yağ kaybı, intra-abdominal ve viseral yağda artış, meme hipertrofısi ve dorsoservikal yağ birikimi (buffalo hörgücü) dahil vücutyağının yeniden dağılımı ile (lipodistrofı) ilişkilendirilmi ştir (bkz. bölüm 4.4).

immi’ın Reaktivasyon Sendromu:AKART, başlatıldığı sırada, şiddetli immün yetersizliği olan, HIV ile enfekte hastalarda, asemptomatik veya kalıntı fırsatçı enfeksiyonlara karşı enflamatuvar birreaksiyon gelişebilir (bkz. bölüm 4.4). Ayrıca, otoimmün bozukluklar da (Graves hastalığı gibi)bildirilmiştir; bununla birlikte, bildirilen başlangıç zamanı daha değişkendir ve bu olaylar tedavibaşladıktan aylar sonra da meydana gelebilmektedir (bkz. bölüm 4.4).

Osteonekroz:Osteonekroz vakaları özellikle genel olarak bilinen risk faktörleri, ilerlemiş HIV hastalığı veya KART’a uzun süreli maruziyeti olan hastalarda rapor edilmiştir. Bunun sıklığıbilinmemektedir (bkz. bölüm 4.4).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Pediyatrik popülasyon

18 yaş altı çocuklarda güvenlilikle ilgili veriler yetersizdir. SİDATRİA’nın bu popülasyonda kullanımı önerilmemektedir (bkz. bölüm 4.2).

Geriyatrikpopülasyon: SİDATRİA 65 yaş üstü hastalarda incelenmemiştir.

Ancak yaşlılarda, böbrek işlevlerinin azalma olasılığı fazla olduğu için, yaşlı hastaların SİDATRİA ile tedavisi sırasında bu açıdan dikkat edilmelidir (bkz. bölüm 4.2).

Böbrek bozukluğu olan hastalar: Tenofovir disoproksil fumarat renal toksi siteye neden olabileceğinden, SİDATRİA ile tedavi edilen ve böbrek bozukluğu bulunan hastalarda renalfonksiyonun yakından izlenmesi önerilir, (bkz. bölüm 4.2, 4.4 ve 5.2).

HIV/HBV veya HCV ko-enfekte hastalar: GS-01-934 çalışmasında yalnızca sınırlı sayıda hasta HBV (n=13) veya HCV ile (n=26) ko-enfektedir. HIV/HBV veya HIV/HCV ile ko-enfektehastalarda emtrisitabin ve tenofovir disoproksil fumaratın advers reaksiyon profili, ko-enfeksiyon olmaksızın HIV ile enfekte hastalarda gözlenen profille benzerdir. Ancak, bu hastapopülasyonunda beklenildiği gibi, AST ve ALT’de yükselmeler genel HIV enfekte popülasyonakıyasla daha yaygın görülmüştür.

Tedavinin kesilmesinden sonra hepatitte kötüleşmeler: HIV ile enfekte ve HBV ile koenfekte olan hastalarda, tedavinin kesilmesinden sonra hepatitle ilgili klinik kanıtlar ve laboratuvarkanıtları ortaya çıkmıştır (bkz. bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

İlacın ruhsatlandırılmasından sonra şüpheli advers reaksiyonların raporlanması önemlidir. Bu uygulama ilacın fayda/risk dengesinin sürekli izlenmesine olanak tanır. Sağlık uzmanlarından hertürlü şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM) (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99) üzerinden raporlamalarıistenmektedir.